featured

10 Dakikada Su Muhallebisi Tarifi | 8 Farklı Su Muhallebisi Tarifi | Resimli Anlatım

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su muhallebisi, 90’lı yılların sokak lezzetlerinden biri. Artık sokakta su muhallebisini satan amcalar olmasa da pek çoğumuzun damağında hala o muhteşem lezzetin tadı var. Eğer siz de geçmişe özlem duyuyorsanız, az zamanda az malzemeli tatlı yapmak istiyorsanız su muhallebisini yapmak için mutfağa girebilirsiniz. İşte, 10 dakikada hazır su muhallebisi tarifi sizinle…

Su Muhallebisi Nasıl Yapılır ?

Hem sokak lezzetlerinden biri olan, Osmanlı mutfağında da yeri olan su muhallebisi kısa zamanda hazırlanabilen kurtarıcı lezzetler arasında. Eğer canınız tatlı çektiyse hemen su muhallebisini hazırlayabilir, ani misafirlerinize de ikram edebilirsiniz. Üstelik bu tatlının değişik onlarca tarifi var. Sizler için 10 dakikada hazırlanabilen su muhallebisi tarifleri derledik ve beğeninize sunduk. İşte, su muhallebisi nasıl yapılır, su muhallebisi gül sulu tarif nasıl olur, su muhallebisi sütsüz tarifi, su muhallebisi pekmezli tarifi sizlerle…

1 – Osmanlı Usulü Su Muhallebisi Nasıl Olur ?

Osmanlı usulü su muhallebisi nasıl olur diye merak ediyorsanız, denemeniz gereken tarif bu. Osmanlı usulü su muhallebi için gerekli olan malzemeler de şunlar:

1 su bardağı toz şekerYarım su bardağı mısır nişastası2 su bardağı su2 su bardağı süt

Osmanlı Usulü Su Muhallebi Yapılışı

Öncelikle derin bir tencere içerisine 1 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı mısır nişastası, 2 su bardağı su ve süt alınır. Tüm malzemeler birlikte, sürekli olarak orta ateşte karıştırılır. Malzemeler birbiriyle bütünleşinceye ve muhallebi kıvamına gelinceye dek karıştırılır. Muhallebi kıvamına geldiğinde ise muhallebi ocaktan alınır.  

Muhallebinin konulacağı küçük kaseler öncelikle su ile nemlendirilir. Kaselerden su arındırıldıktan sonra muhallebiler kaplara bölüştürülür. Kaselere konulan muhallebiler, oda sıcaklığına gelinceye dek dışarıda bekletilir. Oda sıcaklığına geldiğinde ise buzdolabına kaldırılır. Kolay su muhallebisi tadının daha da güzel olması için muhallebiler en az 2 saat buzdolabında bekletilir.  

Buzdolabından çıkartılan su muhallebileri önce kaselerin köşelerinden çekilir ve kaseden çıkmaya hazır hale getirilerek ters çevrilir, servis tabağına alınır. 

Servis tabağına alınan sütlü tatlı nar veya başka meyvelerle süslenir. Afiyet olsun!

2 – Geleneksel Su Muhallebisi Tarifi

Yine 10 dakikada hazır başka bir kolay su muhallebisi tarifi daha. Bu tarifte farklı olarak bir paket vanilya kullanılıyor. Eğer anne usulü su muhallebisi nasıl olur merak ediyor ve yapmak istiyorsanız, bu tarifi deneyebilirsiniz. Geleneksel su muhallebi tarifi için gerekli olan malzemeler de şunlar:

2 su bardağı su2 su bardağı süt1 paket toz vanilin1 su bardağından 1 parmak az şeker4 dolu yemek kaşığı mısır nişastası

Geleneksel Su Muhallebi Yapılışı

Geleneksel su muhallebi için vanilin hariç tüm malzemeler derin bir tencereye alınır ve muhallebi kıvamına gelinceye dek karıştırılır. Mısır nişastasının topaklanma yapmaması için, muhallebi kıvamına gelinceye dek durmaksızın karıştırma işlemi yapılır.  

Karışım muhallebi kıvamına geldiğine ocağın altı kapatılır ve 1 paket vanilin de tencereye eklenerek karıştırılır. Daha sonra su muhallebisinin konulacağı kaseler sudan geçirilir, kaselerin suyu süzülür ve muhallebi kaselere paylaştırılır.  

Kaselere alınan muhallebiler oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Daha sonra dolaptan çıkarılan kaseler ters çevrilir, su muhallebileri servis tabağına alınır, üzerine süsleme yapılarak servise sunulur. Afiyet olsun!

3 – Limonlu Su Muhallebisinin Tarifi

Su muhallebisini limonlu yapmak istiyorum diyorsanız, uygulamanız gereken tarif bu! Farklı meyvelerle sunumu yapılabilen bu tatlıyı dilerseniz limonlu da yapabilirsiniz. Üstelik su muhallebisi sütsüz denemek isterseniz de bu tarif sizin için. Limonlu su muhallebisi için gerekli olan malzemeler şunlar:

1 litre su1 su bardağı toz şeker1 limon suyu1 limon kabuğu4 yemek kaşığı mısır nişastası1 çay kaşığı zerdeçal (isteğe göre)

Limonlu Su Muhallebi Yapılışı

Limonlu su muhallebisi için öncelikle bir tencere içine 1 litre su ve 1 su bardağı toz şeker konur, kaynama noktasına gelinceye dek karıştırılır. 

Su ve şekerli karışım kaynama noktasına gelince rendelenmiş olan 1 limon kabuğu ve 1 limon suyu tencere içine alınır.  

Ardından kaynayan şekerli sudan bir miktar nişasta içine alınır ve bağlaması yapılır. Kaynayan suyla bağlanan mısır nişastası tencerenin içine eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Bu esnada tatlının daha sarı renkte olmasını istiyorsanız isteğe göre bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.  

Tüm malzemelerin kaynaması ve kıvamlı hale gelmesinden sonra ocağın altı kapatılır ve muhallebilerin konulacağı kaplara pay edilir. Oda sıcaklığına gelmesi beklenen limonlu su muhallebisi sütsüz daha sonra buzdolabında dinlendirilir ve üzerine isteğe göre ceviz, fındık, fıstık serpilerek servise hazır hale getirilir! Afiyet olsun.

4 – Borcamda Su Muhallebisi Tarifi

Dilerseniz su muhallebisini tek tek kaselerde değil borcamda da yapabilirsiniz. Borcamda sütlü su muhallebisi için gerekli olan malzemeler de şunlar:

1,5 su bardağı süt1,5 su bardağı suYarım çay bardağı unYarım çay bardağı mısır ya da buğday nişastası3 dolu yemek kaşığı şeker

Su muhallebisinin üzeri için:

1 paket tart jöle2 dolu yemek kaşığı şeker1 su bardağı vişne suyu (isteğe göre farklı kullanabilirsiniz)

Borcamda Su Muhallebi Yapılışı

Borcamda kolay su muhallebi için öncelikle derin bir tencere içine muhallebi için gereken malzemeler; süt, su, un, nişasta ve şeker konulur. Muhallebi kıvamını alıncaya dek sürekli karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamı tuttuktan sonra küçük bir borcam içerisine alınır ve muhallebi tüm borcama yayılır.  

Ayrı bir sos tenceresi içine 1 su bardağı vişne suyu, 1 paket tart jöle konularak karıştırılır ve ardından şeker eklenerek kısık ateşte kıvam alıncaya dek pişirilir.  

Sos kıvam aldıktan sonra oda sıcaklığına gelmiş olan muhallebinin üzerine dökülür ve muhallebi buzdolabında dinlenmeye alınır. Kolay tatlı su muhallebisi soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun!

5 – 10 Dakikada Hazır Sokakta Satılan Su Muhallebisi Tarifi

Su muhallebisi gül sulu tadıyla ve kokusuyla evlerinize geliyor. Geçmiş yıllarda sokaklarda sıkça karşılaştığımız bir lezzet olan gül sulu su muhallebisi de evde kolaylıkla yapılabiliyor. Eğer bu eski tadı evinizde denemek istiyorsanız ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:

2,5 su bardağı su5 su bardağı süt3 yemek kaşığı nişasta1 su bardağı şeker2 yemek kaşığı gül suyu ( isteğe göre azaltılabilir, çoğaltılabilir)

Sosu için gerekli malzemeler:

1,5 yemek kaşığı şeker1,5 yemek kaşığı nişasta5 su bardağı kızılcık şerbeti

Sokakta Satılan Su Muhallebi Yapılışı

İlk olarak derin bir tencere içerisine nişasta alınır ve nişasta üzerine azar azar süt dökülerek nişastanın açılması sağlanır.   Nişasta süt ile açıldıktan sonra tencereye su ve şeker eklenerek çırpılır ve ocakta kısık ateşe alınarak karıştırılarak pişirilir. Karışım kıvam almadan önce gül suyu eklenir ve muhallebi göz göz olunca ocaktan alınır. Muhallebi kaselere paylaştırılır. 

Ayrı bir sos tenceresi içerisine kızılcık şerbeti, nişasta ve şeker karıştırılır, koyulaşıncaya kadar pişirilir. Kıvam aldıktan sonra muhallebilerin üzerine dökülür. 

Kızılcık şerbetli gül sulu su muhallebisini buzdolabında 2,3 saat kadar dinlendirin ve servise hazır! Afiyet olsun.

6 – Su Muhallebisi Bici Bici Tarifi

Su muhallebi denilince akıllara gelen bir diğer kolay tatlı bici bici oluyor. Sıcak yaz günlerinin ve akşamlarının serinletici tatlısı bici biciyi evde yapmak da aslında çok kolay. Su muhallebisi bici bici yapmak için kullanacağız de oldukça az ve dilerseniz pudra şekeri de kullanabilirsiniz. Aşağıdaki videoyu izleyerek evde kolay tatlı bici bici yapabilirsiniz.

YouTube video

7- Karamelli Su Muhallebi Tarifi

Su muhallebisinin en güzel hallerinden bir tanesi de karamelli olanı. Eğer karamelli tatlıları çok seviyorsanız, yapımı kolay tatlılar arasındaki bu tarifi deneyebilirsiniz. Üstelik 15 dakikada karamelli tatlınız hazır!

YouTube video

8 – Sütsüz Su Muhallebi Nasıl Yapılır ?

Yalnızca şeker, su ve nişasta ile enfes bir tatlı yapabilirsiniz. Dilerseniz bu malzemelerle yapacağınız sütsüz su muhallebisi üzerine fındık, ceviz gibi kuruyemiş ekleyebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. İşte, yalızca 10 dakikada hazır edebileceğiniz sütsüz su muhallebisinin tarifi…

YouTube video
  

Su Muhallebisinin Püf Noktaları

Su muhallebisinin yapımında dikkat edilmesi gereken, püf nokta denilebilecek kısımlar bulunmaktadır. Tüm su muhallebili tarifler için geçerli olan püf noktalar şunlardır:

Tatlı yapımında nişasta kullanıldığı için, muhallebi kıvamı alınıncaya dek karıştırmak oldukça önemlidir. Eğer tüm malzemeler muhallebi kıvamına gelinceye dek sürekli olarak karıştırılmazsa topaklanma olacaktır.Su muhallebisinin konulacağı kaselerin sudan geçirilmesi yani nemlendirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda kaselerden servis tabağına aktarmada güçlük yaşanır.Su muhallebisinin yapımı 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmakta ancak tatlının en leziz hali için tüketmek önce minimum 2 saat buzdolabından dinlendirmek gerekli.

İftarda Ne Pişirsem Diyenler İçin Ramazan Menüsü Önerileri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!