featured

10 Maddede Cinsel Takıntılar Nasıl Tedavi Edilir? Cinsel Takıntınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanların psikolojik takıntılar dışında cinsel takıntılar yaşayabileceğini de biliyor muydunuz? İşte, cinsel takıntılar ile ilgili merak edilenler. Çiftler arasındaki en özel anlar olan birliktelik sürecini olumsuz bir yöne sürükleyen, çiftlerin ve ilişkinin psikolojisini kötü yönde etkileyen cinsel takıntı ve çeşitleri düşündüğünüzden çok daha fazladır. Acıbadem Maslak Hastanesi Uzman Psikolog Simru Kavak Cinsel Takıntılar hakkında merak edilenleri anlatıyor. 

Cinsel Takıntılar Nasıl Tanımlanır? 

Cinsel takıntı yaşayan kişiler yaşadıkları yüksek kaygı ve olumsuz duygulardan kaynaklı sorunlar yaşayabilmektedir. Çiftler arasındaki fiziksel ve duygusal ilişkiyi de son derece etkileyen cinsel takıntılar nedir ? Nasıl tanımlanır? İşte, detayları. 

Takıntı ne demek sorusunun en anlaşılır cevabı şu şekildedir: Takıntı, kişinin isteği olmadan aklına gelen ve sürekli olarak tekrarlayan kaygı ve endişelerdir. Çoğunlukla kaygı ile birlikte sahip olunan takıntıyla ilgili farklı davranışlar otaya çıkmaktadır. Takıntısı olan kişi, bu düşünce ve davranışların aslında gerçek bir nedene bağlı olmadığını bilmesine rağmen, içinde bulunduğu durumdan sıyrılamaz. Mantıksız bulduğu bu düşünce ve davranışları kendi isteği dışında devam ettirir. Eğer bu takıntılar, cinsel hayat ile ilgili ise, bu duruma cinsel takıntı ismi verilir. 

1 – OKB Cinsel Takıntılar

YouTube video

OKB takıntılar arasındaki cinsel takııntılar, çoğunlukla sorunu yaşayan kişinin kendisine yakıştıramadığı için destek almaması durumunda oluşmaktadır. Takıntı durumu başladığında fark eden birçok kişi, bu durumdan utanarak profesyonel yardım almayı reddederek daha ileri bir problem olan OKB cinsel takıntılar sorunu ile karşı karşıya kalır. 

Cinsel OKB den kurtulanlar ise bu sorun ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka ve mutlaka kendilerini dinlemelerini ve bir profesyonelden yardım almalarını önermektedir. 

2 – Cinsel Takıntılar Forum Konularında Sık Sık Konuşuluyor

Özellikle kadın forumlarında sık sık bahsi geçen cinsel takıntılar forum aracılığı ile gün yüzüne çıkmaktadır. Bu online ortamları kullanan kadınların birçoğu istem dışı yaşadığı bu durumu kendisine yakıştıramadığını ve bunu biriyle paylaşmaktan çekindiğini ifade etmektedir. Bu konuda yapılan paylaşımlar ise cinsel takıntılar neden olur sorusunun insanlar tarafından bilinmediğini ortaya çıkarmaktadır. 

3 – Cinsel Takıntı Oluşma Nedenleri

Kadın ve erkekte sıklıkla oluşabilen cinsel takıntı kurtulmak istiyorsan öncelikle sorunun nedeni bilinmelidir. Genetik yatkınlık, aşırı koruyucu bir ailede yetişmek, çok stresli bir kişiliğe sahip olmak, çocukluk travmaları, gençlik travmaları ve serotonin bozuklukları takıntı nedenleri olabilir. 

4 – Cinsel Takıntı Türleri Nelerdir?

Özellikle Kadınlar Kulübü cinsel takıntı konusunda paylaşımda bulunan kadınların birçoğu yaşadığı takıntı türlerini şu şekilde anlatmaktadır. 

Eşcinsel olmaktan çok korkuyordum ve bir başkasının benim eşcinsel olduğumu düşünmesinden de oldukça çekiniyordum. Eşimi aldatmaktan korkuyorum ve buna eğilimim olduğunu düşünüyorum.Yakınımdakilere istek duymaktan çekiniyorum. Onları gördükçe kendimi sınırlamaya çalışıyorum. İlişki sırasında idrar kaçırmaktan korkuyorum

Cinsel obsesif ekşi forumlarında da bahsedildiği gibi bu kadınlar, normal dışı hislere kapılmaktan korkmaktadırlar. Hatta birçoğu kendisini denemek için çocuk fotoğraflarına ya da yakınlarının fotoğraflarına bakarak tuhaf bir şey hissedip hissetmediğini anlamaya çalışmaktadır. Bazıları ise cinsel organını kimyasal ürünlerle yıkayarak koku, akıntı ya da kirlilik hissinden kurtulmaya çalışmaktadır. 

5 – Kadınların Sıklıkla Yaşadığı Saplantılar Nelerdir? 

Kadınların hem kendileri hem de çevreleri tarafından hissettikleri baskı sonucunda çok sayıda cinsel takıntı ortaya çıkmaktadır. Cinsel vesvese nasıl geçer sorusunun cevabını arayan kadınlar çok sayıda yöntem denemektedir. Profesyonel bir destek almayan kişiler ise obsesif kompulsif bunalım seviyesine ulaşmakta ve böylece takıntı çok daha büyük bir soruna dönüşmektedir. 

Kadınların en çok yaşadığı takıntı türleri ise cinsel organının temiz olup olmamasına hassas olmak, ilişkiye girmeden hamile kalmaktan korkmak, cinsel yolla hastalık kapma korkusu, birliktelik sırasında idrar kaçırma ya da gaz yapma korkusudur. Bu konularda sorun yaşamayı bırakın, düşünmek ya da bir başkası ile paylaşmak bazı kadınlar için çok zordur. Bu da cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesin neden olur.

6 – Takıntılar Kontrol Edilebilir mi ?

Takıntılar kontrol altına alınabilir ve kişinin yaşamına olan etkileri azaltılabilir. Fakat bu durumda yaşanan en büyük sorun takıntı ile kendi başına başa çıkmaya çalışmaktır. Yaşanan saplantı ahlak dışı bir durum olarak görüldüğünde, paylaşmak çok daha zor olmaktadır. Bu noktada kişi saplantı yani takıntının üzerini kapatmak ister. Böylece iyileşme süreci uzarken aynı anda takıntı kalıcı bir problem halini alır.

Psikoterapi ile Takıntı Tedavisi  

Takıntı tedavisi için en sık tercih edilen tedavi yöntemi psikoterapidir. Psikoterapi ile takıntı tedavisi sırasında aynı anda ilaç da uygulanır. Bu noktada doktor tarafından verilmeyen, bir başkasının önerisi üzerine alınan ilaçlar faydadan çok zarara neden olabilir. 

7 – Takıntılar Nasıl Ciddi Bir Problem Halini Alır?

Sahip olunan takıntıların ciddi bir probleme dönüşmesi süreci kademeli bir şekilde gerçekleşir. Takıntılar ile uzun süre yaşayan kişinin hayatı zamanla zorlaşmaya başlar. Bu süreçte yaşanan istemsiz duygu ve düşünceleri engellemek istemek bastırmaya bu da cinsel ilişki sırasında tetikleyici olmasına neden olur. Bu da cinsel ilişkiyi de kişiler arası ilişkiyi de olumsuz yönde etkiler. 

8 – Takıntılar İlişkiyi Nasıl Etkiler?

Cinsel takıntı kişinin yaşamını ve buna bağlı olarak da cinsel  ilişkisini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanan kaygıdan kurtulmak isteyen kişi, partneri ile arasına mesafe koymaya başlar. Takıntı nedeniyle ortaya çıkan stres aynı zamanda uyarılmanın önüne geçerek cinsel isteğin azalmasına neden olur. Böylece partnerler arasında aynı zamanda hem duygusal hem de fiziksel bir duvar örülmüş olur. Bu noktada önlem alınmayan takıntılar çiftler arasındaki bağı zayıflatarak, ilişkinin olmaması gereken bir noktaya doğru yol almasına neden olur. 

9 – Takıntıların Fiziksel Etkileri Nelerdir?

Takıntı yaşayan kişi, bu durumdan psikolojik olarak etkilenebildiği gibi fiziksel olarak da etkilenebilir. Takıntı ile karşı karşıya kalan kişide ereksiyon sorunu, orgazm olamama ya da erken boşalma gibi sorunlar oluşabilirken; temizlik takıntısı olan kişilerde kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle alerji ya da yaralanmalar görülebilir. 

10 – Ne Yapmalı?

Bir kimse, bir duygu ya da düşünceyi rahatsız olacak kadar sık yaşıyor ve bunun önüne geçemiyorsa, yaşadığı durum büyük ihtimalle bir takıntı vakasıdır. Bir tür psikolojik bir sorun olan takıntıyla baş etme yolları arasında vazgeçilmez olanı ise bir uzmandan yardım almaktır. İstemsiz duygu ve düşüncelerden kurtulmak için doktor yardımı alınmalı ve verilen önerilere istisnasız uyulmalıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!