featured

20 Adımda Manisa’nın Neyi Meşhur | Manisa’da Ne Yenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın neyi meşhur? Ege Bölgesinin sevilen şehirlerinden biri olan Manisa yalnızca tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, mutfağı ile de beğeni toplamaktadır. Özellikle zeytinyağlıları ile ön plana çıkan Ege Bölgesi illeri, sağlıklı ve lezzetli alternatifleri bulabileceğiniz şehirlerimizdendir.

Bunlardan biri olan Manisa’da ise yiyebileceğiniz, sağlıklı ve hafif çok sayıda alternatifiniz olduğunu da belirtmeliyiz. Manisa’nın neyi meşhur? Manisanın ne yenir? Manisa’nın meşhur yerleri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Manisa’nın Neyi Meşhur? Manisa’nın Neleri Meşhurdur?

Manisa’nın neyi meşhur? Ege bölgesinin ticari açıdan en gelişmiş illerinden olan Manisa, geniş nüfusu sebebiyle her alanda beklentiyi karşılayabilecektir. Geçmiş dönemlerde 16 şehzade tarafından yönetildiği için Şehzadeler Şehri adını da almıştır. Bu anlamda Manisa’nın yöresel kıyafetleri, yiyecekleri, tatlıları, meyve ve sebzeleri ile ünlü olduğu söylenebilecektir.

1- Manisa Kebabı

Manisa’nın neyi meşhur yemekleri içerisinde yer alan bu kebap mutlaka ama mutlaka tadılmalıdır. Domates sosu, pidesi, enfes yağlı sosu ve taş gibi yoğurdu ile servis edilen bu kebaba hayran kalabilirsiniz. Şişlerde pişirilen etler pide, domates sosu ve yoğurt ile buluşturulurken, üzerine yağ gezdirilerek servis edilmektedir. Manisa’nın neyi meşhur, bu nefis lezzet için mekan arayışında iseniz, şehir merkezinde bulunan Şehzadeler Kebap Salonuna gitmenizi öneririz.

2- Salihli Odun Köftesi

Manisa’nın nesi meşhur yiyecek içeriklerinden bir diğeri elbette ki Salihli ilçesinin odun köftesidir. Odun ateşinde yapılan bu köftede kuzu eti kullanılırken, et  yalnızca tuz ve un ile tatlandırılmaktadır. Yoğun et tadı alacağınız odun köftesi közlenmiş biber, soğan salatası ve pide ekmek ile servis edilir. Manisa’nın neyi meşhur? Yanında verilen zeytinyağlı mezeler ise Ege’nin zeytinyağlı yemek kültürüne hayran kalmanıza neden olabilir. Bu köfteyi yemeniz için önerilen tarihi mekan ise Köfteci Ali’dir.

3- Akhisar Köftesi

Manisa’nın neyi meşhur? Buraya gelmiş ve meşhur yemeklerini tatmak istemişseniz, Akhisar köftesini yemeden sakın şehirden ayrılmayın. Hiçbir şekilde baharat eklemesi yapılmadan hazırlanan bu köfte tereyağı ile lezzetlendirilmiş pidelerle birlikte sunulur. Közlenmiş sebzeler ile bütünleştiğinde, damağınızı şenlendirecek bu köfte için ise merkezde pek çok şubesi bulunan Köfteci Ramiz’i tercih edebilirsiniz.

4- Sinkonta

Manisa’nın neyi meşhur listemizde bir diğer yer verdiğimiz yiyecek Sinkonta olacaktır. Osmanlı yemek kültürünün önemli yiyeceklerinden biri olan bal kabağının kullanıldığı bu yemek fırında pişirilir. Bal kabağı baharatlarla tatlandırılarak, yeşilliklerle servis edilir. Daha çok meze olarak adlandırılan Sinkonta, yörede hemen herkes tarafından tüketilir. Manisa’nın neyi meşhur denildiğinde akıllara gelen Sinkonta’yı Sema Usta Ev yemeklerinde tadabilirsiniz.

5- Keşkek

Türkiye’nin birçok yerinde tadabileceğiniz Keşkek, Manisa’da da yaygın olarak tüketilmektedir. Yarma buğday ve tavuk etinin dövülmesi sonrasında baharatlarla lezzetlendirilmesi ile elde edilmektedir. Çok zahmetli bir yiyecek olan keşkeğin, tüketilmesi ise oldukça keyiflidir. Özellikle nişan ve düğün evlerinde sıklıkla yapılan bu nefis lezzeti, şehir merkezinde hizmet veren pek çok lokantada tadabilirsiniz.

6- Sura

Manisa’nın meşhur yemekleri arasında yer alan Sura, özellikle bayramların vazgeçilmezidir. Halka Manisa’nın nesi meşhur diye sorduğunuzda, hemen herkes bu lezzete yer verecektir. Kaburga’nın sebze ve pirinçlerle lezzetlendirildiği Sura, genellikle evlerde yapılan bir lezzettir. Ancak yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunduğundan, lokanta da tadabilmeniz mümkün olacaktır.

7- Alaşehir Kapaması

Manisa’nın neyi meşhur listemizde Alaşehir Kapamasına da yer vermek gerekecektir. Mini köftelerin, yufkalarla kapatıldığı ve kızartıldığı bu kapamada birde tereyağlı sos eklemesi yapılır. Oldukça lezzetli ve doyurucu bu lezzet ise özellikle Alaşehir ilçesinde bulunan restoranların tamamında bulunabilecektir.

8- Akhisar Katmeri

Manisa’nın neyi meşhur lezzetlerinden biri olan Akhisar katmeri, tulum peyniri kullanılarak hazırlanmaktadır. Tüm yörelerdeki gibi hazırlanan bu katmerde belirttiğimiz gibi tulum peyniri kullanılmakta ve sonrasında üzeri yeşilliklerle süslenmektedir. Akhisar katmerini ilçedeki Tatlıcı Osman’da tadabilme fırsatı bulabilirsiniz.

9- Kula Güveci

Manisa Kula nın nesi meşhur mu diyorsunuz, Kula güvecini mutlaka ama mutlaka tatmalısınız. Sebzeler ve dana etinin uzun saatler güveçte pişirilmesi ile elde edilen güveç lezzeti ile sizi kendisine hayran bırakabilecektir. Güveç pek çok restoranda Ege’nin meşhur zeytinyağlıları ile servis edilecektir. Bu lezzetli ana öğünü tatmak istiyorsanız Kula ilçesindeki Şafak kebabı tercih edebilirsiniz.

10- Kokoreç

Manisa’nın neyi meşhur konusunda bir diğer öne çıkan yiyecek kokoreçtir. Her yerde bulacağınız kokoreçten farkı ise bu kokorecin iri parçalarla kesilip, kimyonla lezzetlendirilmesidir. Özellikle içerisine dalak eti de konulduğunda, bu ekmek arasının müptelası olacağını söyleyebiliriz. Kokoreç için ise merkezde bulunan sokak satıcılarını tercih edebilirsiniz.

12- Bohça Kebabı

Manisa’nın neyi meşhur? Bölgenin meşhur lezzetlerinden bir tanesi hiç kuşkusuz Bohça kebabıdır. Dana eti ya da kuzu etinin kullanıldığı bu kebap pişirilme aşamasında beşamel sos ve kaşar peyniri ile lezzetlendirilmektedir. Bazı mekanlarda tavuk eti ile de yapılıp sunulan bu lezzeti, Manisa’nın merkezinde yer alan Gülcemal Kebapçısında tatmanızı öneririz.

13- Meşhur Sultaniye Üzümü

Manisa’nın neyi meşhur? Dünyada Sultanas üzümü olarak da bilinen bu üzüm, Manisa’nın neyi meşhur meyve türlerinden biri konumundadır. Diğer üzüm türlerine göre daha sivri, büyük ve etli olan bu meyve aynı zamanda da bal gibidir. Dünya’ya da ihraç edildiği bilinen bu üzümden mutlaka tatmalı ve sevdiklerinize de götürmelisiniz.

14- Mesir Macunu

Manisa’nın neyi meşhur? Manisa’nın mesir macunu ne kadar meşhur olduğunu  bilmeyeniniz yoktur. Pek çok hastalığa şifa olduğu bilinen bu macun, özellikle afrodizyak etkisi ile nam salmıştır. 41 tür baharatın kullanıldığı ve harmanlanarak macun kıvamına getirildiği bu lezzet belirli dönemlerde, Sultan Camii önünde halka açılır. Her yıl şenlik döneminde yapılan bu etkinliğe denk gelemezseniz, mesir macununu tüm aktarlar üzerinden temin edebilirsiniz.

15- Sultan Çayı

Manisa’nın neyi meşhur? Mesir macununu bilenlerin tamamı bu çayı mutlaka tatmıştır. Mesir macununun çay formu diyebileceğimiz bu çay, şifası ve yumuşak içimi ile beklentinizi karşılayabilecektir. Özellikle Manisa’nın hediyelik neyi meşhur diye araştırıyorsanız, paketli satılan bu çaydan alarak sevdiklerinize götürebilirsiniz. Ancak yalnızca orada tatmak istiyorsanız, Manisa’nın önde gelen kafelerini tercih ederek bu lezzetli çayı deneyimleyebilirsiniz.

16- Akhisar Gazozu

Manisa’nın neyi meşhur listemizde artık marka haline gelmiş bu gazoz, lezzeti ile tüm dünyaya adını duyurabilmiştir. Doğal şekerden yapılarak elde edilen bu gazozu, Manisa’nın tüm bakkal ve marketlerinde bulabilmek mümkün! Tadına bayılacağınız bu gazozu, çok sayıda alarak sevdiklerinizin de tadına bakmasını sağlayabilirsiniz.

17- Şekerli Pide

Kula’da yaşayanlar bilir! Manisa Kula nın nesi meşhur denildiğinde ilk akla gelenler güveci ve pidesidir. Kula’nın pidesi diğer pidelerden farklı olarak şekerlidir. İlk bakışta pizza formunda olan pide, tahin ve şeker kullanılarak yapılmaktadır. Fırında pişirim süresi sonunda kaymak ve antep fıstığı ile servis edilen şekerli pide, lezzeti ile günün yorgunluğunu atmanızı sağlayacaktır. Manisa’nın neyi meşhur sorusuna yanıt olan ve tüm restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzeti, çayla tüketmeniz önerilmektedir.

18- Mantar Tatlısı

Manisa’nın meşhur tatlısı olarak da bilinen mantar tatlısı, adından da anlaşıldığı gibi mantar kullanıldığı için bu adı almıştır. Üzerine meyveler eklenen ve birlikte kaynatıldıktan sonra servis edilen bu tatlı oldukça fresh bir lezzettir. İçerisinde mantar kullanıldığından büyük bir ön yargı olsa da aslında mantarın aroması damağa oldukça güzel gelecektir. Manisa’nın neyi meşhur listemizde yer verdiğimiz bu tatlı, bölgedeki tüm tatlıcılardan temin edilebilecektir.

19- Şehzade Tatlısı

Manisa’nın neyi meşhur? Manisa’nın adı tatlı olmasına rağmen şeker kullanılmadan elde edilen şehzade tatlısı oldukça meşhurdur. Yapımında bölgenin lezzetli üzümleri kullanıldığından, şeker kullanılmadan da tatlı formuna ulaşabilmektedir. Manisa halkı tarafından kilo kilo tüketilen Şehzade tatlısı hem sağlıklı hem de oldukça hafif bir lezzettir. Bu meşhur lezzeti tadabilmek isterseniz, merkezde bulunan Alimoğlu adlı mekanı tercih edebilirsiniz.

Şehzade tatlısı tarifi için tıklayınız.

20- Cilveli Kahve

Ve son olarak Manisa’nın neyi meşhur konusunda hazırladığımız listenin son lezzeti ise Cilveli kahve olacaktır. Cilveli kahve özellikle geçmiş dönemlerde kız istemelerinde yapılan bir kahve olarak öne çıkmaktadır. Klasik Türk kahvesinin hazırlanışı sonrasında, üzerine badem serpilmesi ile elde edilmektedir. Badem ve Türk kahvesinin uyumuna hayran olacağınız bu lezzeti ise, bölgenin tüm kafe ve restoranlarında tadabilirsiniz.

21- Bonus: Manisa’nın Neyi Meşhur | Manisa’dan Ne Alınır Hediyelik?

Manisa’nın neyi meşhur araştırması yaptıysanız ve karnınızı doyurduysanız sıra sevdiklerinize gelmiş demektir. Bu güzel ve sevimli şehirden ayrılmadan önce sevdiklerinize sevinebilecekleri birkaç güzel hediye alabilirsiniz. Ege Bölgesinde yer alan Manisa’nın zeytinleri ve zeytinyağının oldukça meşhur olduğu bilinmektedir. Zeytinyağının faydaları için Tarihin en uzun zamanlarından günümüze gelen hazine zeytin ve zeytinyağı için yazımıza göz atabilirsiniz. 

YouTube video

Bunun yanı sıra paket sultan çayı, gazoz, mesir macunu ve sodanın da meşhur olduğunu belirtmek gerekecektir. Manisa’nın neyi meşhur? Tadabilecekleri hediyeler götürmek isterseniz, bu lezzetlerin biri ya da birkaçını temin edebilirsiniz. Bunun yanında şehir merkezinde altın ve gümüş takıların bulunduğu mini çarşılarda bulunmaktadır. Envai çeşit takıların bulunduğu bu çarşılardan sevdiklerinize ölümsüz hediyelerde satın alabilirsiniz.

Manisa’nın Kula ilçesi dokuma açısından oldukça gelişmiş bir yerdir. Buradan halı, kilim gibi dokuma işleri temin ederek, Manisa’ya has hediyeler götürme fırsatı bulabilirsiniz. Son olarak Manisa’da pek çok eşya satan yerde Manisa magnetleri bulabilir, sevdiklerinize hediye alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!