featured

20 Soruluk Psikopatlık Testi ile Psikopat mısınız Öğrenin | Psikopatlık Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Yapılan tıbbi çalışmaların sonucunda oluşturulan istatistikler her 100 kişiden 12inin psikopat olduğunu gösteriyor. Peki, ya siz? Psikopatlık testi ile kendinizin ya da yakın çevrenizin psikopat olup olmadığını anlayabilirsiniz. İşte, psikopatlık belirtileri ve psikopat olunduğunu gösteren işaretler…

Psikopat Nedir ?

Psikopat denilince akıllara canavar ruhlu, kötü davranışlarda bulunan insanlar gelmektedir. Ancak gerçekte, psikopatlar kendilerini belli etmeden toplumda dolaşmaktadır. İşin en enteresan yönü ise genel olarak psikopat kişilerin zeki, eğlenceli ve karizmatik olmalarıdır. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmada, toplumdaki politikacı, sanatçı, iş insanı, polis ve asker arasında yüksek oranda psikopatik kişilerin yer aldığı saptanmıştır. Psikiyatrik hastalıklar veri tabanı yani DSM-5’e göre psikopat nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilmiştir:

‘’Duygu, empati ve sorumluluktan yoksunluk ile karakterize, çok zaman anti sosyal ve kriminal davranışlarla birlikte giden bir kişilik bozukluğudur.’’ 

Yapılan pek çok bilimsel çalışma sonucunda psikopatlık belirtileri 15 maddede bir araya getirilmiştir. Bu psikopatların özellikleri ise şunlardır:

Sorunlu bir çocukluk dönemi geçirmekYalan söyleme huyuEmpati yoksunluğuSorumluluk duymamaSuçluluk duymamaKendini övmeKendini önemseme ve megalomaniÇevresindeki kişileri manipüle etmeAnlık kararlar vermeTehlikeden ve heyecandan hoşlanmaKorku duymamaBaşkalarından faydalanmakSuç işlemeye yatkın olmaUzun vadeli düşünmemeHızlı samimiyet kurmak ancak arkadaşlıkları ve ilişkileri uzun sürmemek

Psikopatlık Nedir, Ne Değildir ?

Psikopatlık bir ruh hastalığı ya da delilik olarak literatürde yer edinmemektedir. Çünkü psikopatlık bir kişilik bozukluğu durumudur. Çünkü genel olarak psikopatlar oldukça zeki insanlardır. Bu nedenle psikopatlar, başka insanların psikolojilerini ve zafiyetlerini oldukça iyi tespit edebilmektedir. Bu da, onların başka insanları etkileyebilmelerine, manipüle edebilmelerine aracı olmaktadır.  

Psikopatik kişiler genel olarak çevresindeki insanlara duygusal olarak zarar veren kişilerdir. Psikopat kişilikler yalnızca tanıdıkları insanlara değil, yeni tanıştıkları insanlara da duygusal anlamda zarar verici hikayeler anlatmakta ve onları duygusal olarak yaralayabilmektedir. Örneğin; bir kişinin gerçek olmadığı halde güneydoğuda askerlik yaptığını, orada gazi olduğunu söylemesi ya da bir kişinin gerçek olmadığı halde sevgilisini kanser hastalığından kaybettiğini söylemesi, bir hikaye yaratması gösterge olabilmektedir.

Psikopatlık belirtisi konularından bir tanesi de yüksek egodur. Çünkü psikopat kişiliklerin dünyanın merkezi; kendileridir. Bu kişiler oldukça motivedir ve onlar için amaca giden yolda her şeyi yapmak mubahtır. Terkedilme, reddedilme nedenleriyle eşlerini, sevgililerini yaralayan ya da öldüren insanların büyük bir çoğunluğu klinik psikopat olarak saptanmaktadır. Psikopat kişilikler, yüksek egolarının zedelenmesine hiçbir şekilde tahammül edememektedir. Psikolojisi bozuk kadın davranışları ise her zaman kolayca fark edilememektedir. 

Psikopatlık Testi ile Durumunuzu Tespit Edin

Yapılan pek çok bilimsel çalışma sonucunda bir kişilik bozukluğu olan psikopatlığın belirtileri ortaya konmuştur. Eğer siz de kendinizin ya da çevrenizdekilerin psikopat olup olmadığını merak ediyorsanız psikopatlık testi ile durum tespitinde bulunabilirsiniz. İşte, psikopatlık testi cevaplanması gereken sorular… 

Aşağıdaki psikopatlık testi sorularını yanıtlayın ve verdiğiniz cevaplara göre rakamsal değerleri bir kenara not edin. Psikopatlık testi sonunda toplam puan ile durumunuzu analiz edin.

Sen Psikopatmısın Değilmisin Testi Çöz Bakalım

 

1 – Girdiğiniz bir tartışmada hiç haksız olabileceğinizi düşünür müsünüz?

Her Zaman 0Bazen 1Hiçbir Zaman 2

2 – Önce can sonra canan

Hayır 0Bazen 1Evet 2

3 – Heyecan yaşamayı sever misiniz?

Pek Değil 0Bazen 1Her Zaman 2

4 – Başınız sıkıştığına yalan söyler misiniz?

Hiçbir Zaman 0Bazen 1Her Zaman 2

5 – Sık sık tartışma yaşar mısınız?

Hiçbir Zaman 0Bazen 1Her Zaman 2

6 – Bir çocuk ağladığında ne hissedersiniz?

İçin Parçalanır 0Pek İlgilenmem 1Ne Zırlıyor Bu Derim 2

7 – İnsanlar sizi karizmatik bulur mu?

Hayır 0Bilmem ki 1Evet 2

8 – Kopya çekmek, kopya çekmeyene haksızlık mı?

Evet 0Hiç Öyle Düşünmedim 1Niye Haksızlık Olsun? 2

9 – Ani kararlar alır mısınız?

Hayır 0Bazen 1Her Zaman 2

10 – Yakalanmayacağınızı bilseniz suç işler misiniz?

Kesinlikle Hayır 0Bilmem Ki 1Tabi Ki 2

11 – Çocukluğunuzda hayvanlara taş attınız mı, zarar verdiniz mi?

Kesinlikle Hayır 0Birkaç Defa Attım 1Evet, Her Fırsatta 2

12 – Sizce sevgi ve aşk olayları abartılıyor mu?

Hayır 0Bazen 1Kesinlikle Evet 2

13 – Birisi dolandırılmışsa kesinlikle haketmiş midir?

Hayır 0Bazen 1Kesinlikle Evet 2

14 – Çabuk sıkılır mısınız?

Hayır 0Bazen 1Her Zaman 2

15 – Birine haksızlık yaptığınız zaman vicdan azabı çeker misiniz?

Evet 0Bazen 1Hayır 2

16 – Trafikte başka araçları sıkıştırır, onlara selektör yakar, rahatsız eder misiniz?

Kesinlikle Hayır 01,2 Defa Yaptım 1Evet, Sık Sık 2

17 – Amaca giden yolda her şey mübah mıdır?

Hayır 0Bazen 1Tabii Ki 2

18 – Sevgilinize, eşinize, çocuğunuza, kardeşinize vb. gibi kişilere suçlama, hakaret, utandırma gibi duygusal şiddet uyguladınız mı?

Kesinlikle hayır 0Bazen 1Hakettilerse Evet 2

19 – Kıskanç mısınız?

Hayır 0Biraz 1Çok 2

20 – Kaç tane gerçek dostunuz var?

Çok 0Birkaç Tane 1İnsanlara Güvenmiyorum 2

Psikopatlık Testi Sonucu

Yukarıda yer alan psikopatlık testi sorularından elde ettiğiniz puana göre analizler gerçekleştirilmektedir. Psikopatlık testinin puanları ise şu şekilde yorumlanmaktadır:

0-10 puan arası: Siz bir psikopat değil; meleksiniz.10-20 puan arası: Normal bir insansınız20-40 puan arası: Maalesef siz bir psikopatsınız

Psikopatlık testi sonucuna göre kendinizi ya da çevrenizdeki kişileri kategorize edebilirsiniz. Eğer çevrenizdeki kişilerin psikopat olduğunu düşünüyorsanız, onlardan uzak durmalısınız. Çünkü bu kişiler sıkıştığı zaman zarar verici olabilirler.

Psikopat Kişilerin Kevin Dutton’a Göre Toplumdaki Yeri

Daha önce de bahsedildiği gibi psikopat kişilikler toplumda 100’de 1 oranında görülmektedir. Ancak dünyaca ünlü psikolog Kevin Dutton, psikopat kişilerin topumda önemli bir yeri vardır demiştir.. Çünkü bu kişiler, normal insanların yapamayacağı işleri yapabilmektedir. Bu nedenle de bu insanlara da toplumda ihtiyaç duyulmaktadır. 

Bir sinema karakteri olan James Bond, Kevin Dutton tarafından psikopat kişilerin toplumda olması gerektiğine örnek olarak verilmektedir. James Bond, Duygudan yoksun olan ve duygusuzca insan öldürebilen kişidir. Ayrıca istihbarat örgütlerinde ve askeri alanlarda bu tarz insanlara sıklıkla yer verilmektedir ve toplumda bu kişilere de ihtiyaç duyulmaktadır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!