featured

2023 Fitre Ne Kadar ? Fitre Nedir? Ramazan Fitresi 2023 Ölçütleri Nelerdir? Fitre Hesaplama Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 fitre ne kadar tutarı belli oldu! Diyanet İşleri Açıkladı! 2023 yılı fitre miktarı duyuruldu. Ramazan ayının yaklaşması ile akıllara ilk gelen sorulardan biri ” ramazan fitresi ne kadar 2023″ oldu. İşte, 2023 fitre fiyatı hakkında bilinmesi gerekenler.

Fitre 2023 Ne Kadar ? ” 2023 Fitre Fiyatı 70 TL “

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı dün yaptığı açıklamada 2023 yılı asgari fitre miktarının kişi başı 70 TL olduğu yer aldı.

Dün öğlen saatlerinde konu ile ilgili yapılan toplantıdan sonra açıklamada bulunuldu:

“Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 70 TL olarak belirlenmesine karar verildi.”

Fitre Nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı mart 2023 toplantısı sonucunda belirlenen ihtiyaç sahibi kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile yapılan fitre yardımı nedir ?

Fıtır sadakası olarak da adlandırılan fitre, ramazan ayının sonuna ulaşmış olmak için şükür etmenin bir yoludur. Fitre nedir sorusunun cevabı ise şu şekilde; Fitre , İslam dininin ” zengin olarak ” tanımladığı kişilerin yine dinin belirlediği kişilere vermesi uygulamasıdır.

Yardımlaşmanın her alanda gerçekleştiği İslam Dini, Ramazan ayında da insanları yardımlaşmaya çekmektedir.

Fitre Nedir Kimlere Verilir ? Fitre Ne Demek Fitre Nasıl Hesaplanır ?

Ramazan ayına yaklaştığımız son günlerde Fitre nedir kimlere verilir diyanet işleri bakanlığı tarafından sıkça altı çizilen bir konu halini almıştır. İslam dini gereklerine göre fitre vermek sünnetle sabit tutulmuştur. Yani zenginlik koşulunu taşıyan her müslüman fitre vermelidir.

Fitre vermenin kimlere uygun olduğunu öğrenmeden önce Fitre nedir kimler vermelidir sorusuna cevap verilmelidir. Zira öncelikle kimlerin bu ibadet içib vacip olduğu büyük önem taşımaktadır.

İşte, kimler fitre vermelidir sorusunun cevabı:

Fitre Hesaplama Nasıl Yapılır? Bu Seneki Fitre Ne Kadar ?

Ramazan fitresi 2023 nedir ? Fitre ne kadar ? Fitre nasıl hesaplanır ? Ramazan Bayramı ‘na ulaşan yani hayatta olan müslümanların 80.18 gram altının olması ya da 80.18 gram altın değerindeki mala sahip olan kişilerin ftre vermeleri vaciptir. Kimler fitre vermelidir sorusunun bir diğer cevabı ise kimler kaç kişilik fitre vermelidir şeklindedir. Hanede yaşayan kişi kendisi, eşi ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının adına fitre vermelidir.

Yani, 5 kişilik bir çekirdek ailede 5 X 70 TL = 350 lira olarak fitre verilmesi sünnettir. Bu hesaplama en az yani asgari fitre bedeli olarak belirlenmiştir. Dileyen kişiler daha fazlasını da verebilir.

Fitre Kimlere Verilir? Bu Yıl Fitre Ne Kadar ?

YouTube video

Fitre Müslüman ve fakir yani ihtiyacı olan kişilere verilir. Fitre vermekle yükümlü kişi bakmakla zorunlu olduğu kişilere, yani anne ve babasına ve çocuklarına fitre veremez.

Fitre özellikle ramazan ayında yardıma muhtaç kişilerin bu mübarek ayı diğer aylara göre daha iyi şekilde geçirebilmesi için yardım mahiyetindedir. İslam dini bu konuda fakirleri ve yardıma muhtaç herkesi korumaya alarak bu mübarek ayda bir kez daha ayrıcalığını göstermiştir.

2023 Fitre Ne Kadar ? Fitre Nedir?
2023 Fitre Ne Kadar ? Fitre Nedir?

Bakıldığında dini bir gereklilik olmasının dışında insanların birbirleri ile yardımlaşmasını ve zor durumda olan kişilere bir yardım eli uzatılmasını ön görmektedir. Ramazan ay gibi mübarek bir ayda durumu iyi olan kişilerin yardıma muhtaç olan kişilere ulaşması ve onlara yardım için fitrelerini sunması oldukça güzel bir dayanışma timsalidir.

Fitre kimlere verilmez?

Fitre, hane halkına yani çocuklara ve eşe verilmez.Kişinin bakmakla yükümlü oldukları , anne – baba – anneanne – babaanne – büyükbaba gibi atalarına ve torunlarına verilmez. Gayrimüslimlere verilen fitre kabul değildir. Yani, fitre mutlaka müslüman yardıma ihtiyacı olan kişilere verilmelidir.

Zekat Ne Kadar ? Zekat Hesaplama Nasıl Yapılır?

YouTube video

Fitre ve zekat fiyatı hesaplanırken nisap miktarı altın değeri önemlidir. Bir nisap miktarı altın günümüzde 80,18 gr altın karşılığıdır. Eğer kişi 80,18 gr altına ya da bu miktara denk gelecek mala sahipse zekat vermekle yükümlüdür.

2023 Zekat fiyatı da buna göre belirlenmiştir. Kişinin nisap miktarı kadar ya da daha fazla malı var ise bu malın değerinin 1/40 ını zekat olarak vermelidir. Zekat miktarı bu şekilde belirlenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!