featured

2021 Yılında Karşılaşacağımız Teknolojik Yenilikler | En Önemli Teknolojik Gelişmeler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknolojik yenilikler 2021 yılında hayatlarımıza girecek. Dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmenin olağanüstü bir hıza ulaştığı 2020 yılında genel olarak, var olan teknolojilerin inovasyonlarıyla karşılaştık. 2020 yılında donanım ve yazılım gibi segmentler acısından geliştirmeler dikkat çekti fakat yeni ihtiyaçların karşılanması beklentilerinde de artış yaşandı. Özellikle de daha fazla sağlık, gizlilik ve hijyen gibi alanlara yönelik olarak Ar-Ge çalışmalarında artış gözlemlendi.

2021 Yılı Teknolojik Yenilikler Yılı Olacak

2020 yılında teknolojik yenilikler adına pek çok çözüm araştırmaları da yapıldı. Hatta bu çalışmalar hiç olmadığı kadar öne çıktı. Geride bıraktığımız 2020 yılında sayısız olarak prototip ürünler ortaya kondu. Dolayısı ile 2021 yılı, bizleri çok daha fazla şaşırtacak ürünlere şahitlik edecek. Peki, 2021 yılında bizleri ne gibi yeni teknolojik gelişme ve yenilikler bekliyor?

1-5G Teknolojisine Merhaba Diyeceğiz

İnternetin daha hızlı ve güvenilir olması, sadece web sitelerini daha hızlı açıp yükleyebileceğimiz ve de videoları Youtube’da beklemeden, daha hızlı açabileceğimiz anlamına gelmiyor. 3G teknolojisinden itibaren mobil bağlantı alanında art arda gelen her ilerleme, internet için yeni kullanım durumlarının da kilidini açmış durumda.

3G teknolojisi, web taramasını ve veri odaklı hizmetlerin mobil cihazlarda kullanışlı olmasını sağladı. 4G teknolojisi de bant genişlikleri arttıkça müzik platformlarının büyümesini sağladı ve video akışının da hızlanmasına imkân tanıdı. 5G teknolojisi ise tıpkı kendinden önceki teknolojiler gibi bizlere çok daha başka kapılar açacak. Bu alanda 2021 yılı teknolojik yenilikler ve gelişmeler yoğun olacağa benziyor.

2-VR/AR ile Sağlık Kontrolleri ve Yeni Yaklaşımlar

VR/AR terimleri, bilgisayardaki görüntülerin direkt olarak kullanıcının görüş alanına yansıtmak amacıyla kullanılan kulaklık ve gözlükleri kapsıyor. 2021 yılında yapılacak olan teknolojik yenilikler arasında bu alandaki çalışmalar da yer alıyor. Hatta bu gelişmenin tıp alanında oldukça etkili olması bekleniyor. Özellikle koronavirüs salgını nedeniyle, bu alandaki gelişmeler önem arz ediyor. Çünkü tıbbi muayenelerde ve teşhis koymada, bu teknolojik yenilikler ile hastalara uzaktan da erişim sağlanabilecek. Kısacası VR/AR gelişmeleri sayesinde inovatif gelişmeler söz konusu olacak.

2021 yılında optikçiler tarafından kullanılmaya başlanacak olan, yüksek çözünürlüğe sahip kameralar, insan gözünün en net görüntüsünü verebilecek. Böylelikle VR teknolojisi sayesinde görme testleri gerçekleştirilebilecek ve inovatif sağlık açısından bir gelişme yaşanacak. 2021 yılı teknolojik yenilikler listesinde giyilebilir sinema da yer alıyor.

Artırılmış gerçeklik yani AR araçları ile wifi bağlantısıyla, 1080p çözünürlükle video izleme mümkün olacağa benziyor. Bu teknolojik gelişme sayesinde kullanıcılar daha rafine bir deneyim yaşayabilecek. Üstelik bu teknoloji ile uyumlu olarak inovatif kulaklıklar da geliştirilmekte. Bu gelişmelerin Netflix ve Streaming kullanıcılarını da olumlu etkileyeceği düşünülüyor. Kısacası; 2021 yılı başta sağlık olmak üzere; kültür, sanat, bilim ve iş alanlarında değişimlerin yaşanmasına neden olacağa benziyor.

3-Dijitalde Görünmezlik

Fiziken bir ortamda aktif olduğumuzu etrafımıza duyurmasak bile kullanmakta olduğumuz mobil uygulamalar nedeniyle dijital ortamlara her birimiz takip ediliyoruz. Herhangi bir uygulamayı mobil cihazlarımıza yüklerken verdiğimiz izinler, dijital ortamlarda takip edilmemize, internet üzerinde yaptığımız işlemlerin kayda alınmasına neden oluyor. 2021 yılı ise bu ‘dijital takip’ sorununun çözüme ulaşacağı bir yıl olacağa benziyor. Bildiğiniz üzere Whatsapp gizlilik sözleşmesi yenilemesi Türkiye’de çok ses getirmişti.  

4-Giyilebilir Sinema

Koronavirüs bazı şeyleri hayatımızda tam anlamıyla bloke etti. Örneğin bunlardan bir tanesi de; sinema sektörü. Sinema sektörü, koronavirüs nedeniyle 2020 yılında çöküş yaşadı. Çekilen filmler, vizyonda yani sinema salonlarında değil internet platformlarında veya TV’lerde yayınlandı. Bu durum, sinema sektörü için bu şekilde devam eder mi bilinmez ama bu yaşananlar, bir dönüşüme önayak oldu diyebiliriz. Çünkü yaşanılan bu olumsuzluklar, 2021 yılında sinemayı dönüştürmeye hazırladı. Görünen o ki; VR/AR teknolojisi sayesinde giyilebilir sinema alanında yenilikler kapıda.

5-Evcil Robotlar

YouTube video

Koronavirüs salgını yalnızca insanları değil, hayvanları da etkiledi. Özellikle evcil hayvanlar, koronavirüsten en fazla etkilenenler oldu. Sokağa çıkma yasakları ve sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle evcil hayvanların da doğal ortamda geçirdikleri zaman minimuma indi. Uzun saatler boyunca adeta ev hapsinde yaşayan hayvanlar nedeniyle belki yeni teknolojik gelişmeler yaşanacak ve evcil robotlar söz konusu olacak. Petoi Bittle ile Sony’nin ünlenen evcil köpekleri fazla rağbet görmedi ancak 2021 yılında bu sektörde teknolojik yenilikler yaşanması bekleniyor. Hem eğlenceli hem de eğitici özel taşıyan evcil robotlar üzerinde yapay zekanın da 2021 yılında kullanılması bekleniyor.

6-Akıllı Tarım Robotları

Günümüzde tarım arazilerinin önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Beslenme gereksinimlerinin küresel anlamda azalma yaşandığı içinde bulunduğumuz bu çağda geleceğe dönük adımlar da atılıyor. Tarım alanındaki teknolojik yenilikler sayesinde az bulanacağı düşünülen gıda ürünlerine çözüm sağlanacağı düşünülüyor. Akıllı tarım robotları ile tarım arazilerinin her bir metrekaresi artık daha iyi değerlendirilebiliyor.

Gelecek tarım teknolojileri arasında da bu nedenle akıllı tarım robotları yer alıyor. Bu robotların risk unsurlarıyla daha iyi mücadele edeceği düşünülürken aynı zamanda toprağı en iyi şekilde işleyeceği de düşünülüyor. Akıllı tarım robotları için örnek vermek gerekirse; Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen Vegebot karşımıza çıkıyor. Vegebot’lar tarım arazisinde hasat zamanını tespit edebiliyor ve insansız olarak hasat başlatılabiliyor. Kısacası 2021 yılı teknolojik yenilikler arasında tarım teknolojilerinin baya yükselmesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!