2022 Varlık Barışı Nedir? 2022 Yılı Varlık Barışı Düzenlemesi ile Neler Getiriyor?

2022 Varlık Barışı Nedir? 2022 Yılı Varlık Barışı Düzenlemesi ile Neler Getiriyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 Varlık Barışı nedir? 2022 Varlık Barışı Düzenlemesi yenilikleri nelerdir? Yeni Varlık Barışı düzenlemesi amacı nedir?

Yeni Varlık Barışı’nın da içinde yer aldığı Torba Yasa Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 7417 sayı ile yasalaştı ve 5 Temmuz 2022 tarihinde de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Peki, 2022 Varlık Barışı nedir, neler getiriyor? Bu yazımızda merak edilen tüm yönleri ile 2022 Varlık Barışı düzenlemesi nedir konu alıyoruz…

2022 Varlık Barışı Nedir? 2022 Yılı Varlık Barışı Düzenlemesi ile Neler Getiriyor?

Varlık Barışı Nedir | Yeni Varlık Barışı Hangi Yasaya Eklendi?     

Yeni Varlık Barışına ilişkin düzenlemeye, 7417 sayılı Kanun 50. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen “Geçici 15. Madde”de yer verildi.

Varlık Barışında amaç; gerçek ve tüzel kişilerin sahip oldukları döviz, para, altın, tahvil, hisse senedi ve diğer menkul değerlerin Türkiye’ye getirilmesi yoluyla milli ekonomiye kazandırılmasıdır. Yani sahip olunan bahse konu değerlerin banka ve de aracı kurumlara bildirilmesi ve vergi ödenmesi suretiyle kayıt altına alınmasıdır.  Bunun yanında, bu düzenleme ile gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olan kişilerin yurt içinde bulunan varlıklarının da kayıt altına alınması bir diğer amaç olarak öne çıkıyor.

2022 Varlık Barışı Nedir? 2022 Yılı Varlık Barışı Düzenlemesi ile Neler Getiriyor?

Yeni 2022 Varlık Barışı Neler Getiriyor?

Yeni Varlık Barışı düzenlemesiyle, esas anlamda yurt dışı ve de yurt içi varlıkların, beyan ve bildirim yoluyla kayıt altına alınması imkanı getiriliyor. Yeni Varlık Barışı düzenlemesinden yararlanabilmek için son gün ise 31 Mart 2023 olarak tespit edildi.

Buna göre; ilgililer yurt dışında sahip oldukları döviz, para, altın, tahvil, hisse senedi ve diğer menkul kıymetlerini banka ya da aracı kurumlara bildirerek üç ay içerisinde Türkiye’ye getirmeleri gerekiyor. Bu bildirim sonucu kayda geçen varlıkların değerleri üzerinden ise yüzde 3 oranında vergi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ancak erken bildirim durumunda vergi oranları değişiyor ve teşvik sağlanıyor.

2022 Varlık Barışı Nedir? 2022 Yılı Varlık Barışı Düzenlemesi ile Neler Getiriyor?

Erken Bildirimlerde ise Vergi Teşviki Sağlanıyor

Yeni Varlık Barışı düzenlemesinde, erken bildirimler ise vergi avantajları ile teşvik ediliyor. Düzenlemeye göre 30 Eylül 2022 tarihine kadar yapılacak bildirimlerde vergi oranı yüzde 1 (bildirilen varlıkların değeri üzerinden), 01 Ekim 2022 ile 31 Aralık 2022  tarihleri arasında yapılacak bildirimlerde vergi oranı yüzde 2, 01 Ocak 2023 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında yapılacak bildirimlerde ise  vergi oranı yüzde 3 olacak.

Ancak yurt dışından ülkeye getirilen bu varlıkların banka ya da aracı kurumlar üzerinde açılacak hesaplarda “en az bir yıl” tutulması durumunda ise, bildirim esnasında alınmış olan vergi iade edilecek.

Düzenlemenin en önemli yönlerinden birini de, yurt dışı varlıklarını Türkiye’ye getirmek isteyenlerin vergi mükellefi olmaları ya da Türk vatandaşı olmaları zorunluluğunun bulunmaması oluşturuyor. Yani uygulamadan dileyen herkesin yararlanma imkanı bulunuyor.

2022 Varlık Barışı Nedir? 2022 Yılı Varlık Barışı Düzenlemesi ile Neler Getiriyor?

Ayrıca Vergi İncelemesi Olmayacak

Yeni varlık barışı düzenlemesi uyarınca, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar kayıtlara geçmemiş varlıklarını ve taşınmazlarını vergi dairesine beyan etmek suretiyle (ayrıca değerleri üzerinden yüzde 3 oranında vergi ödeyerek)  kayıtlarına alabilecekler.

YouTube video

Vergi mükellefiyeti bulunmayanlar da varlıklarını banka ya da aracı kurumlara yatırmak sureti ile belgeye bağlayacak ve varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 oranında vergi ödeyecekler.

Varlık Barışına ilişkin yapılan beyan ve bildirimler nedeniyle ayrıca bir vergi incelemesi ya da tarhiyat da yapılmayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!