4 Adımda Sinovac mı Biontech mi Karar Verin | Çin Aşısı mı Daha Etkili Alman Aşısı mı | Aşı Randevu Alma Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinovac mı Biontech mi sorusu, bugünlerde aşı randevu alma sırası gelen kişilere tercih etmesi için soruluyor. Kim, hangi aşıyı tercih etmeli? Sinovac mı Biontech mi daha iyi? Aşı pasaportu ile özgür seyahat etmek için hangi aşı olunmalı? Aşı randevu hattı nedir, aşı randevusu e devlet üzerinden alınabiliyor mu? Aşı randevusu telefon numarası hakkında bilgileri sizler için kaleme aldık…

Ülkemizde koronavirüs aşısı ilk uygulanmaya başlandığında, tek seçenek Çin aşısı yani Sinovac aşısıydı. Ancak günümüzde Türkiye’de ikinci bir seçenek daha bulunuyor. O da Alman aşısı olarak bilinen Biontech aşısı. Peki, aşı randevusu alma sırası gelen kişiler nasıl karar verecek? Hangi covid-19 aşısı daha koruyucu? Sinovac mı Biontech mi etkili? İşte, koronavirüs aşıları ile ilgili merak edilenlerin cevapları…

Sinovac mı Biontech mi Tercih Edilmeli?

Ülkemizde ilk olarak Çin üretimi koronavirüs aşısı olan Sinovac aşısı uygulanmaya başlandı. Milyonlarca kişi herhangi bir tercih şansı olmadan bu aşıyı oldu. Ancak Pfizer Biontech Alman aşısı ülkemize geldi ve aşı sırası gelenlere seçenek sunulmaya başlandı. Bu nedenle de aşı randevusu alacak kişilere Sinovac mı Biontech mi tercih edecek bir karar vermeye çalışıyor.  

Biontech mi Sinovac mı sorusuna net bir cevap vermek zor. Çünkü her iki aşının da artıları ve eksileri var. Bu nedenle hiçbir doktor, hiçbir sağlık çalışanı ya da hiçbir kurum kendinden emin bir şekilde insanları Sinovac mı Biontech mi yönlendiremiyor. Ancak aşı sırası gelen kişiler, covid-19 aşılarının artılarını ve eksilerini öğrenmeli ve tercihlerini bu doğrultuda gerçekleştirmeli.

4 Adımda Sinovac mı Biontech mi Karar Verin!

Sinovac mı Biontech mi karar verebilmek için her iki aşının da etkinlikleri, avantajları ve dezavantajları ele alınmalı. Özellikle de hangi koronavirüs aşısı, mutant virüsler üzerinde daha etkili, aşı pasaportu uygulaması nasıl yapılıyor bunlara bakılmalı. İşte, aşı tercihinizi kolaylaştıracak görüşler, Sinovac mı Biontech mi daha iyi anlayabilmeniz için detaylar…  

1 – Çin Aşısı Sinovac ve Alman Aşısı Biontech Etkinlikleri

Sinovac aşısı mı Biontech aşısı mı karar verebilmek için öncelikle iki aşının da etkinliklerini yani faz 3 sonuçlarını bilmek gerekiyor. He iki aşı için de dünya kamuoyuna açıklanmış bilimsel veriler var. Dolayısı ile hangi aşı daha etkili sorusuna yanıt vermek, bu çalışma sonuçlarına bakarak mümkün olabilir. İşte, Alman aşısının ve Çin aşısının etkinlikleri hakkındaki istatiksel veriler…

A – Biontech Aşısı Etkinlikleri | Faz-3 Sonuçları

Biontech Alman aşısı çalışmalarında 18.000 kişiden oluşan iki grup üzerinde araştırma yapılmıştı. Bu gruplardan birine Biontech aşısı yapılırken diğer gruba plasebo yapılmış yani gerçek aşı uygulanmamıştı. Çalışma sonucunda görüldü ki; Biontech aşısının yapıldığı grup içinde sadece 9 kişi koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmış, plasebo yapılan grupta ise 169 vaka tespit edilmişti. 

Yapılan araştırmaların sonucunda ve Faz-3 çalışmasında, Biontech aşısının koronavirüse karşı yüzde 95 oranında koruyucu olduğu açıklandı. Yüksek koruyuculuk arayan kişiler, Sinovac mı Biontech mi kararını isterlerse buna göre verebilir.

B – Sinovac Aşısı Etkinlikleri | Faz-3 Sonuçları

Biontech aşısı ile ilgili olarak yapılan tüm araştırmaların sonucu ve aşının etkinliği hakkındaki bilgiler net olarak dünya kamuoyuna ilan edildi ancak aynı durum Sinovac aşısı için geçerli değil. Çünkü Sinovac Çin aşısı ile ilgili bilgiler derli toplu bir şekilde açıklanmadı. Ancak aşının etkinlikleri ile ilgili bilgiler, bu aşıyı uygulamaya başlayan ülkelerin kendi yaptığı araştırmalarla ortaya kondu.  

Sinovac aşısının Faz-3 çalışmasını yapan Endonezya, Sinovac aşısının koruyuculuğunu yüzde 65.3 olarak açıkladı. Ancak bu çalışma Endonezya’da sadece 1.600 kişi üzerinde yapıldı. Bu nedenle çalışmanın evreni dikkate alındığında alınan örneklem, kesin bir sonucu ortaya koymak için eterli değil. Ve bu çalışma sonucuna göre Sinovac mı Biontech mi karar vermek kolay değil.Sinovac aşısıyla Faz-3 çalışması yapan Brezilya ise Sinovac aşısının koruyuculuğunu yüzde 78 olarak açıkladı. Ayrıca Brezilya, bu aşının orta ve ağır şiddetteki koronavirüs enfeksiyonunu önlediğini de bildirdi. Ancak hafif şiddetteki koronavirüs vakaları da hesaplamaya katıldığında, aşının koruyuculuğunu yüzde 50 olduğu da ifade edildi. Ancak bu aşının yüzde 100 oranında hastaneye yatışların önüne geçtiği açıklandı.Sinovac aşısının Faz-3 çalışmaları Türkiye’de de gerçekleştirildi ve Türkiye’de 10 binin üzerinde kişi üzerinde aşılama yapıldı. Bu çalışma grubundaki 3 kişiden 2’sine Sinovac aşısı, 1 kişiye de gerçek olmayan aşı yani plasebo uygulandı. Yapılan çalışmanın sonucunda da Sinovac aşısının koruyuculuğunun yüzde 83.5 olduğu açıklandı. Brezilya’da olduğu gibi bu aşı, hastaneye yatışların yüzde 100’ünü engelledi.

2 – Mutant Virüsler Üzerinde Hangi Aşı Daha Etkili Sinovac mı Biontech mi

Varyant virüsler konusunda, koronavirüs aşıları ile ilgili kesin bir henüz yok çünkü zaman geçtikçe yeni tip koronavirüsün farklı varyantları ortaya çıkmaya devam ediyor. Ancak bu konu üzerinde yapılan bir takım bilimsel araştırmalar ve özellikle İsrail’in ve Brezilya’nın araştırma sonuçları sayesinde Sinovac mı Biontech mi tercih edilmeli sorusuna yanıt bulabilmek mümkün.

A – Biontech Aşısının Varyant (Mutasyona Uğramış) Virüsler Üzerindeki Etkililiği

Biontech aşısı ve varyant virüsler ile ilgili olarak İsrail’in yaptığı çalışma, hangi aşı daha etkili sorusuna yanıt verir nitelikte. 9 milyonluk nüfusa sahip olan İsrail, aşı uygulamasına geçen ilk ülkeler arasında yer aldı ve 15 Mart 2021 itibari ile nüfusunun yüzde 50’sini iki doz aşıladığını duyurdu. Nüfusun yüzde 60’da ilk doz aşısını olmuş durumda. Dolayısı ile yaklaşık 5 milyon kişinin aşısının tamamladığı İsrail’in sonuçlarına bakılarak Sinovac mı Biontceh mi karar verilebilir.

İsrail’in Biontech aşısını tüm nüfusuna uygulamaya başlaması ve 600 bin kişi üzerinde yaptığı çalışma sayesinde Sinovac mı Biontech mi etkili sorusuna büyük ölçüde cevap verebilmek mümkün. Çünkü Biontech aşısı uygulanan grupta yüzde 90’ın üzerinde etki görüldüğü açıklandı. İsrail verilerine göre Biontech aşısının sonuçları şu şekilde:

İlk doz Biontech aşısı sonrası enfeksiyondan korunma yüzde 46, ikinci dozdan sonra yüzde 92İlk doz Biontech aşısı sonrası hastaneye yatışın önlenmesi yüzde 74, ikinci dozdan sonra yüzde 87İlk doz Biontech aşısı sonrası ciddi hastalıktan korunma yüzde 62, ikinci dozdan sonra yüze 92

İsrail’in açıkladığı bu veriler önemli çünkü konu başlıkları arasında varyant virüslere de yer verilmiş. İsrail’de Biontech aşısı ile ilgili yapılan çalışmalar esnasında aktif vakaların yüzde 80’i İngiltere mutasyonuydu. Dolayısıyla Biontech aşısının etkililik çalışması, İngiltere mutasyonu üzerinde de yapılmış durumda ve Sinovac mı Biontech mi buna bakılarak karar verilebilir.

B – Sinovac Aşısının Varyant Virüsler Üzerindeki Etkililiği | Sinovac mı Biontech mi Daha İyi

Sinovac aşısının mutasyona uğramış koronavirüs üzerindeki etkililiği hakkındaki bilgiler, Brezilya’nın yapmış olduğu çalışmalarla elde edildi. Brezilya’da Butantan Enstitüsü çalışmalarına göre; Sinovac aşısı İngiltere varyantı ile Güney Afrika varyantı üzerinde iyi derece etkili. Ancak Sinovac aşısının Brezilya varyantı üzerindeki etkililiği hakkında bir açıklama yapılmadı.

3 – Koronavirüs Aşılarının Yan Etkileri | Sinovac mı Biontech mi Daha İyi

Pek çok aşıda olduğu gibi koronavirüs aşılarının sonrasında da yorgunluk hissi, kas ağrısı, baş ağrısı, enjeksiyon yapılan yerde hassasiyet ve benzeri gibi durumlar oluşabilmektedir. Bunlar son derece normal, beklenilen yan etkilerdir ve genellikle ciddiyet taşımamaktadır. İşte, Sinovac mı Biontech mi karar vermenizde etkili olacak, koronavirüs aşılarının yan etkileri hakkında edinilen bilgiler…

A – Biontech Aşısı Yan Etkileri Nelerdir ?

Biontech aşısının Sinovac aşısından farkı; mRNA aşısı olması. Bu aşıda mRNA bir paket içine konuldu çünkü bu paketleme, aşı uygulaması sorasında mRNA’nın hücre içine girmesini kolaylaştırıyor. Pfizer tarafından üretilen Biontech aşısı gibi Moderna aşısı da bir mRNA aşısı ve aynı paketleme özelliğini taşıyor. Moderna aşısının da en ciddi yan etkisi; alerjik reaksiyona neden olması.

Biontech aşısı yan etkileri nedeniyle sıklıkla haberlere konu oldu. Özellikle alerjik reaksiyonlar, bu aşıların en fazla karşılaşılan yan etkisi oldu ancak oran olarak alerjik reaksiyon yan etkisi yüzde 2.2. olarak karşımıza çıkıyor. Anafilaski yani hayati tehlikeye neden olan alerjik reaksiyon oranı ise yüzde 0.025 olarak açıklandı. Bu sebeple mutlaka ama mutlaka Biontech Alman aşısı olmadan önce alerji durumunuzun olup olmadığını kesinleştirmelisiniz. Çünkü Biontech Pfizer aşısı olduktan sonra anafilaksi geçiren kişilerin yüzde 60’ında bir alerji hikayesi olduğu görüldü.

Biontech aşısı yan etkileri ile ilgili olarak dikkat çekici bilgiler arasında Norveç’ten gelen bilgiler de bulunuyor. Çünkü Norveç, Biontech aşısı sonrasına 23 kişinin vefat ettiğini duyurdu. Ancak vefat eden bu 23 kişinin tamamının aşı öncesinde genel sağlık durumunun kötü olduğu duyuruldu.

B – Sinovac Aşısı Yan Etkileri Nelerdir ?

Faz 1 ve faz 2 çalışmalarında Sinovac aşısı yan etkileri olmadığı görülmüştü. Sinovac aşısının yan etkileri ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi de bir çalışma yaptı ve araştırma sonuçları şunlar oldu:

Aşı sonrası yorgunluk hissi yüzde 9.8Aşı sonrası baş ağrısı yüzde 7.6Aşı sonrası kas ağrısı yüzde 3.8Aşı sonrası ateş 2.5Aşı sonrası titreme yüzde 2.4

Sinovac aşısı yan etkileri ile ilgili olarak Filipinler’de de yapılmış bir çalışma bulunuyor. Bu çalışma sonucunda da Sinovac Çin aşısının ciddi bir yan etkiye neden olmadığı ortaya konmuş.

4 – Aşı Pasaportu için Hangi Aşı Tercih Edilmeli Sinovac mı Biontech mi

Koronavirüsün yayılımının önlenmesi için son zamanlarda aşı pasaportu gündemde. Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de aşı pasaportu tartışmaları sürerken bazı ülkelerde uygulama başladı bile. Peki, artık koronavirüs aşısı olmayan kişiler seyahat engeli mi yaşayacak? Hangi aşıyı olanlar, hangi ülkelere gidebilecek? Aşı pasaportuyla seyahat etmek için hangi aşı olunmalı, Sinovac mı Biontech mi?

Koronavirüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla aşı olmayan kişilerin seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması gündemde. Son tartışmalara göre; koronavirüs geçirmemiş olan kişiler ya da koronavirüs aşısı olmayan kişiler alışveriş merkezlerine, restoranlara, kalabalık ortamlara ve bazı ülkelere giremeyecek. Aşı olan ve aşı pasaportu sahibi olan kişiler ise özgürce seyahat edebilecek. Ancak her ülke, her aşıyı kabul etmiyor.

İsrail’de aşı pasaportu uygulaması başladı. Aşı olan kişiler spor merkezlerine, restoranlara ve kalabalık ortamlara girişte sorun yaşamıyor. Ancak aşı sertifikası olmayan kişilerin bu alanlara girişi kısıtlanıyor.   İzlanda ise yurtdışından turist alırken aşı sertifikası soruyor. Biontech aşısı, Moderna aşısı, AstraZeneca aşısı, Janssen aşısı olan veya koronavirüs geçirdiğini ispat eden kişilere karantina uygulamıyor. Ancak İzlanda yalnızca Avrupa Tıp Birliği’nin kabul ettiği aşıları kabul ediyor ve bu aşılar arasında Sinovac aşısı yer almıyor.

Çin ise ülkelerine giriş yapacak olan kişilerin yalnızca Sinovac yani kendi aşısının olması şartını arıyor. Diğer hiçbir koronavirüs aşısı, Çin tarafından kabul edilmiyor.

Sonuç: Sinovac Aşısı mı Biontech Aşısı mı Olmalı?

Bilindiği üzere koronavirüs için uygulamaya konulan aşılar yeni ve bu aşılar hakkında bilimsel verilere rağmen kesin ve net olarak yargıda bulunmak pek mümkün değil. Bu nedenle Sinovac mı Biontech mi etkili, Çin aşısı mı olmalı, Alman aşısı mı konusunda tercih yönlendirmek de doğru değil. Ancak tüm veriler ele alındığında şu değerlendirmeleri yapabilmek mümkün:

Biontech aşısının etkililiği hakkında bilimsel veriler dünya kamuoyu ile paylaşıldı ve bu aşının etkililiği yüzde 90 üzerindeSinovac aşısının etkililiği hakkında üretici Çin tarafından bilimsel veriler paylaşılmadı ancak bu aşıyı uygulamaya başlayan ülkelerin kendi yayınladıkları veriler bulunuyorPfizer Biontech aşısının İngiltere mutasyonu hakkındaki bilgileri, İsrail’in yaptığı çalışma sonucunda ortaya kondu ve başarı oranı yüksekSinovac Çin aşısının İngiltere ve Güney Afrika varyant virüs üzerindeki etkisi, Brezilya Butantan Enstitüsü’nün yaptığı çalışmayla ortaya kondu ve başarı oranı yüksekAlerjik durumu olan kişilerde Biontech aşısı alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Bu nedenle, bilinen ve ciddi alererjisi olan kişilerin Biontech aşısını hekimlerine danışarak olması tavsiye ediliyorSinovac aşısının herhangi ciddi bir yan etkiye neden olmadığı biliniyorÇin, Sinovac dışında aşı olan kişileri ülkesine alırken kısıtlama uyguluyor. Çin ile ticaret yapan ya da ilişkisi olan biriyseniz, bu şartlar altında Çin aşısı olmanızda fayda varAvrupa Birliği ile ticareti ya da ilişkileri olan biriyseniz, günümüz aşı pasaportu uygulaması nedeniyle Biontech aşısını tercih etmenizde fayda var

Bonus: Aşı Randevu Nasıl Alınır?

Türkiye’de aşamalı olarak koronavirüs aşısı uygulaması başladı ve milyonlarca kişi Sinovac aşısı oldu. Sinovac sonrasında Pfizer Biontech aşısı da ülkemize geldi ve aşı sırası gelen kişiler, iki aşıdan birini tercih edebiliyor. Peki, aşı randevu al işlemi nasıl yapılıyor? Aşı randevusu e devlet üzerinden alınabiliyor mu? Aşı randevu numarası nedir? Aşı randevu sms ile alınabiliyor mu? 

YouTube video

Aşı randevu alma e devlet üzerinden yapılabiliyor ancak daha kolay bir şekilde hastane randevu sistemi telefon numarası 182 aranarak da gerçekleştirilebiliyor. Eğer aşı randevu hattı 182’yi arayarak aşı günü almak istiyorsanız, 182 nedir 182 neden arar mhrs 182 randevu nasıl alınır yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sunulan internet üzerinden aşı randevusu almak için girilmesi gereken adresler, https://covid19asi.saglik.gov.tr/ ya da https://mhrs.gov.tr/vatandas/ olmaktadır. Sitedeki yönlendirmeleri takip ederek aşı randevunuzu alabilir, süreç hakkında detaylı bilgilenebilirsiniz.

Dilerseniz de aşı randevu sms ile almak için telefonunuzun mesaj bölümüne girip; ASI (boşluk) TC kimlik no (boşluk) Kimlik seri numarası son 4 hanesi yazarak 2023’e mesaj gönderebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!