featured

4. Yargı Paketi Neleri İçerecek? Yeni Yargı Paketinde Kadına Şiddet Suçuna Yönelik Neler Var? İşte 4. Yargı Paketi ve Detayları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

4. Yargı Paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan İnsan Hakları Eylem Planının uygulama takviminin belli olmasıyla birlikte öne çıkıyor. Birçok yenilikleri içeren 4. Yargı Paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geliyor…

Peki, Meclis gündemine gelecek 4. Yargı Paketinde ne gibi düzenlemeler ve yenilikler yer alıyor? İşte tüm merak edilen yönleriyle yeni yargı paketi

4. Yargı Paketinde Neler Var?

4. Yargı Paketi adliyelerde gerekli ifade işlemlerinin kesintisiz olarak 7 gün 24 saat esası ile yapılabilmesinden, çocuk hükümlüler için aile görüşü imkanı sağlanabilmesine, ceza artırımında boşanmış eşlerin de göz önüne alınmasından, tutukluluğa itirazlara dair yeni düzenlemelere kadar pek çok değişikliği içeren paket Meclis gündemine geliyor.

İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında kamuoyuna açıklanan amaç ve hedefler, 4. Yargı Paketinden başlamak üzere TBMM gündemine gelecek ve yeni uygulamalar tek tek hayata geçirilecek. Şimdi bu yeniliklere ayrıntılı bakalım…

1- 4. Yargı Paketi ile Kadına Şiddet Eylemlerinde Artık Boşanmış Eşe Eylemlerde de Ceza Artacak

Ülkemizin kanayan yarasını oluşturan kadına karşı şiddet ve alınabilecek önlemler 4. Yargı Paketi kapsamında yer alıyor. Bu anlamda boşanılan eşe karşı işlenen suçlar yönünden de faillere, eşe karşı işlenmiş suçlarda olduğu gibi ağır cezalar verilebilecek. Yine fiziki takip, mesaj ile rahatsız etme tarzı tek taraflı ısrarlı takipler de suç kapsamında değerlendirilecek.

2- İfade İşlemleri 7 Gün 24 Saat Boyunca Yapılabilecek

İfade almaya yönelik yakalama kararlarında mağduriyetler yaşanmasının önüne geçilebilmesi için ifade alma işlemleri  7 gün 24 saat boyunca yapılabilecek. Yol denetimlerinde ya da otellerde tespit edilen kişilere bir defaya mahsus olmak üzere taahhütte bulunma imkanı getirilecek ve bu şekilde bu kişilerin geceyi nezarethanede geçirmesinin önüne geçilmiş olacak.  

3- 4. Yargı Paketi ile Çocuk Hükümlülere Özel Yeni Düzenlemeler 

Yeni paket kapsamında kapalı ceza infaz kurumlarında kalan çocukların, ziyaretçileri ile tüm görüşmelerini “açık görüş” şeklinde yapabilmeleri imkanı sağlanacak. Ayrıca çocuk hükümlüler için “aile görüşü” olanağı da gelecek.

Hükümlü ve tutuklu olan kişilere ziyaretçi listesinde yer alanları değiştirebilme imkanı da verilecek.  Çocuklar hakkındaki davaların hem istinaf hem de temyiz incelemeleri öncelikli olarak yapılacak. Ceza İnfaz Kurumları İzleme Kurulları raporları Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumuna ve Kamu Denetçiliğine de gönderilecek. 

Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tutuklama kararlarına karşı bir üst numaralı Sulh Ceza Hakimliği yerine Asliye Ceza Mahkemelerine itiraz olanağı da getirilecek. Ayrıca tutuklu yargılama kapsamında değerlendirilen katalog suçların kapsamı daraltılırken, tutuklama için “somut delil” bulunması şartı aranacak. Bunun yanında yurtdışı ya da şehir dışı çıkış yasağı tarzı adli kontrol tedbirlerine de bir üst sınır getirilecek.

4- Küçük Çocuğu Olan Anne Hapse Girmeyecek

4. Yargı Paketi düzenlemesi ile 15 yaşından daha küçük çocuğu olan anneler açısından, çocuğun babasının ölmüş olması veya ceza infaz kurumunda olması halinde, annenin de işlediği suç sebebiyle ceza infaz kurumuna girmesi önlenecek.

Bu durumda infaz ileri bir tarihe ertelenecek. Ancak bu düzenlemeden 10 yıldan daha az ceza alan anneler yararlanabilecek. Ayrıca hükümlüler için e-posta yoluyla haberleşme imkan ve hakkı sağlanacak. Cezaevi nakilleri açısından ödeme gücü bulunmayanların nakil ücretleri de devlet tarafından karşılanacak.

5- Vergi Suçları Yönünden Etkin Pişmanlık Hükümleri

Vergi suçları yönünden  de etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması imkanı sağlanacak. Yine idareye yapılan başvurularda da idarenin cevap verme süresi altmış günden otuz güne indirilecek.

6- Bonus! 4. Yargı Paketinde Neler Olacak Daha Detaylı Bilgi Edinmek İSter misiniz?

YouTube video

Yeni reform paketinde neler olacak kısaca öğrenmek istiyorsanız sizlere faydalı bir paylaşım getirdik. Bu tarz hukuki ve adli konular ilginizi çekiyorsa, şartlı tahliye nedir sorusunu cevapladığımız içeriğe de göz atmanızı öneriyoruz… 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!