featured

65 Yaş Üzeri Bireyler Korona Sürecinde Nasıl Sağlıklı Kalır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde kalmak zorunda kalan 65 yaş üzeri bireylerde hareketsiz kalmaya bağlı olarak kilo artışları gerçekleşiyor. Covid salgını özellikle yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır bir seyir izlemektedir. Hastalığa yakalanmamak için alınan tedbirlere uymalı ve süreci evde geçirmeye dikkat etmelisiniz. Evde olacağınız bu süreçte de kendi ruh ve beden sağlığınızı ihmal etmeyeceksiniz.

65 yaş üstü bireyler korona sürecinde sağlıklı kalmak için gerekli tedbirleri almalıdırlar. Kendilerini salgın hastalıktan korumak için dışarı çıkmaktan soyutlarken, evde yapılan yanlışlar yüzünden sağlıklarından olmamaları öncelik hedefler arasında.

65 yaş üstü bireylerin ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların kilo almamak için ellerinden gelenleri yapmaları oldukça önemlidir. Evde kalınan süreçlerde yoğun hamur işi tüketimi sağlık açısından oldukça tehlikelidir. Mümkün olduğunca yağsız, kalori açısından düşük, karbonhidrat yönünden de oldukça fakir Akdeniz mutfağı tercih edilmelidir.

65 Yaşından Sonra Sağlıklı bir Hayat Nasıl Yaşanır?

Ev izolasyonu nedeniyle günlük enerji tüketimi de azalmaktadır. Buna bağlı olarak ileri yaşlardaki bireylerin vücudunda yağ oranı artmaktadır. Bunların yanı sıra evde geçirilen zaman diliminde uzun süreli TV izlenmesi, bilgisayar ya da akıllı telefonla kullanımı esnasında yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi de kilo artışını tetikleyen unsurlar arasında yerini almaktadır.

Obezite; diyabet, hipertansiyon, inme, kalp-damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, insülin direnci, kolon, böbrek gibi çeşitli kanserler, eklemlerde kireçlenme gibi hastalıkları tetikleyebilmektedir. Bununla birlikte kısırlık, polikistik över sendromu, uyku apnesi, depresyon, safra kesesi taşı oluşumu, gastroözofagiyal reflü ve karaciğerde yağlanma gibi sağlık sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir.

Bu kapsamda, yemek porsiyonlarının küçültülmesi, beslenmede sebze-meyve, tam tahıllı gıdalar yenilmesi gereklidir. Aynı zamanda bakliyat tüketiminin arttırılması, yeteri kadar su tüketilmesi, kahvaltı dahil öğün atlanmaması, katı yağlar ve şekerli gıdalardan uzak durulması çok önemle tavsiye edilmektedir.

10 Adımda 65 Yaş Üstü Pandemide Sağlıklı Kalma Önerileri

Evde egzersiz yapın, sağlıklı beslenin, ilaçlarınızı düzenli kullanmaya devam edin, kilo almanızı engelleyin. 10 adımda sağlıklı kalmak adına yapmanız gerekenler:

1- Uzun Süreli Çıkışlar Yapmayın

Zorunlu ihtiyaçların giderilmesi için dışarıya uzun süreli çıkışlar yapmayın, kısa süreli çıkışlar gerçekleştirin ve evinizde kalarak vakit geçirin. Mümkünse günlük alışverişlerinizi eve teslim yapan marketlerden temin edin.

2- Maske Takmayı İhmal Etmeyin

Kendi eviniz dışında bulunduğunuz her yerde ve her durumda burnunuzu ve ağzınızı tam kapatacak şekilde maskenizi takın ve kendinizi koruyun.

3- Görüntülü Görüşme Yapın

Moral desteği sağlamak ve sosyalleşmek isteyenlere en önemli tavsiye teknolojinin nimetlerinden yararlanın. Sağlığınızı düşünerek sevdikleriniz, aile üyeleriniz veya arkadaşlarınız ile akıllı telefon veya bilgisayar üzerinden görüntülü görüşme yapın. Kendinizi riske atmayın.

4- 65 Yaş Üzeri Bireyler Korona Sürecinde Sağlıklı Kalmak İçin Dengeli Beslenmeli

Kendinizi sevin ve dengeli beslenin. Har zaman dengeli beslenmeye önem verin, kilo artışına yol açabilecek ürünlerden kaçının. Tatlılar, şekerleme ya da kızartma gibi yüksek kalorili besinlerden kaçının, meyve ve taze sebze tüketiminizi artırın.

5- Yeterli Uyku

6 ya da 8 saat uyku ile kendinizi ödüllendirin ve dinlenmiş şekilde uyanarak hayata dinç bir şekilde başlayın.

6- Su Tüketimi

Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günlük su tüketiminizi artırın ve sağlığınıza sihirli dokunuşlar yapın.

7- Egzersiz Yapın

“Günlük düzenli egzersiz yapın, sağlıklı bir şekilde kalın.” Günlük düzenli olarak yapılan egzersizlerin insan sağlığına olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır. Evde geçirdiğiniz zamanlarınıza düzenli olarak hafif dereceli egzersizlerinizi dahil edin ve kendinizi iyi hissedin. Koltukta oturduğunuz zamanlarda ayaklarınızı hareket ettirme, bacaklarınızı hafif indirip kaldırma ya da masa kenarından destek alarak sandalye üzerine oturup kalkma yapabileceğiniz hafif egzersizlerdir.

8-Hijyene Dikkat Edin

Kişisel hijyeninize dikkat edin, ellerinizi sık sık su ile yıkamayı ihmal etmeyin ve ağız burun ve gözlere temas etmekten uzak tutun. Kendinizi koruyun.

9- İlaç Tedavinize Aksatmadan Devam Edin

Herhangi bir hastalığınızdan dolayı düzenli kullanılması gereken ilaç tedavinize aksatmadan devam edin ve kronik hastalığınızdan kaynaklanacak sağlık probleminin önüne geçmiş olun. (örneğin şeker yükselmesini önlemek için ilacınızı düzenli için)

10-Kontrolsüz İlaç Kullanımından Kaçının

Doktor tavsiyesi ile vitamin takviyesi alın, kendinizi kontrolsüz şekilde kullanılan vitamin ve gıda takviyelerinin olumsuz etkilerinden koruyun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!