featured

7 Adımda Fritöz Nedir Ne İşe Yarar | Fritöz Çeşitleri Nelerdir? En Kaliteli Fritöz Hangisi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fritöz nedir ne işe yarar? Kızartma aşıklarının evinin olmazsa olmazlarından bir tanesi hiç kuşkusuz fritözdür. Mutfağın demirbaşlarından biri olan fritöz esasen, kızartma yapmak için kullanılıyor. Ancak kullanım alanları bununla sınırlı değil desek yanlış olmayacaktır. Peki, fritöz nedir ne işe yarar? Fritöz nasıl kullanılır? İşte, tüm merak edilen detaylar…

Fritöz Ne Demek? Fritöz Nedir Ne İşe Yarar?

Fritöz nedir ne işe yarar? Öncelikle fritöz nedir kısaca bahsedelim. Kısaca tanımlayacak olursak fritöz, besinlerin kızartılması için tasarlanmış olan bir mutfak eşyasıdır. Birçok sebze ve türevlerini bu makine aracılığı ile daha kısa sürede, daha lezzetli bir forma kavuşturabilmek mümkündür. Fritözde yüksek ısı ayarı bulunduğundan, kızartılacak besinler daha az yağ çekebilmekte ve daha hızlı kızarabilmektedir.

1- Yağsız Fritöz Nedir? Fritöz Çeşitleri Nelerdir?

Fritöz nedir ne işe yarar konusunda onlarca farklı model ve içeriğin olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bazı fritözler yağ ile bazıları ise yağsız olarak kızartma yapabilmektedir. Özellikle yağsız formda tasarlananlar, sağlıklı bir şekilde besin hazırlanmasını sağladıklarından daha çok tercih edilmelidir. En çok tercih edilen fritöz çeşitleri şu şekildedir;

A) Elektrikli Fritöz Nedir?

Fritöz nedir ne işe yarar? Elektrikli fritözler tencere ya da ocaktan bağımsız olarak elektrik ile çalışan fritözlerdir. Fritözlerin büyük bir kısmının elektrikli formda tasarlandıkları söylenebilecektir. Oldukça avantajlı olsalar da elektrik yokken kullanılamamaları büyük bir dezavantajdır.

B) Basınçlı Fritöz Nedir Ne İşe Yarar?

Basınçlı fritöz nedir ne işe yarar? Basınçlı fritözler genellikle besini ortamın yoğun basıncı ile pişiren aletlerdir. Yoğun basınç altında pişirim yaptıklarından besinler kendi yağı altında pişer. Genel olarak elde edilen besinler, daha çıtır ve sağlıklı formdadır.

C) Airfryer Fritöz Nedir?

Son günlerin en popüler fritöz çeşidi ise airfryer modellerdir. Airfryer modeller Rapid air teknolojisi ile çalışmaktadır. Yiyecekleri sıcak hava sirkülasyonu ile pişiren bu fritözler, diğer yağlı fritözlere nazaran %80 yağ kullanımını azaltır. Böylece daha lezzetli ve daha yağsız besinler hazırlayabilmek mümkün olabilecektir.

2- Fritöz Nedir Nasıl Kullanılır? Fritözde Yağ Ne Kadar Kullanılır?

Fritöz nedir ne işe yarar? Temelde fritöz nasıl kullanılır konusu, fritözün türüne göre farklılık göstermektedir.  Yağsız olarak belirtilen airfryer fritöz modellerinde yağ kullanımı söz konusu değildir. Bu nedenle pişirimi yapılacak olan besin, bölmeye konurken içerisine yağ eklemesi yapılmalıdır. Miktar tamamen besini hazırlayan kişi tarafından belirlenmelidir. Diğer fritözlerde de kızartma yağı belirli bir süre kullanılabilecektir.

Fritöz nedir ne işe yarar? Standart fritözlerde özel yağ hazneleri bulunmaktadır. Bu hazneler, hazırlanacak besinin içeriğine göre doldurulabilir. Gereğinden fazla yağ kullanımının, besinlerin daha yağlı kızarmasına neden olacağı bilinmelidir. Bu nedenle önerilen tüketim miktarına bağlı olarak, ekleme yapılması olacaktır.

Fritözlerin yağ haznesinin büyüklükleri farklıdır. Ancak genel olarak 200-300 ml’ye kadar yağ kullanımı yeterli olacaktır. Kızartma yağı pişirilen besin içeriğine göre maksimum 2-4 kez kullanılabilecektir.

3- Fritözde Neler Pişirilir? Fritöz Patates Kaç Dakikada Pişiyor?

Fritöz nedir ne işe yarar? Fritözde neler pişirilir konusu aslında airfryer fritözlerle birlikte büyük önem kazandı. Standart fritözlerle çeşitli sebzeler, kaplamalı yiyecekler, börek, hamur işleri, et ürünleri, deniz ürünleri ve son olarak tüm tavuk ürünleri hazırlanabilmektedir.

Fritöz nedir ne işe yarar? Özellikle Airfryer fritöz tipleri, hemen her besinin sağlıklı yağsız ve lezzetli bir formda pişirilmesine yardımcı olmaktadır. Standart formda fritözde patates ortalama 10-15 dakikada kızarabilecektir. Airfryer fritöz tasarımlarında ise bu süre 7-9 dakika aralığındadır. Fritöz modelleri tüm besinlerin pişirim süresini önemli ölçüde azaltabilecektir.

4- Fritöz Yağı Nasıl Kullanılır? Fritöz Yağı Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Fritöz nedir ne işe yarar? Fritöz yağı kullanımı aslında oldukça basittir. Standart olan modellerde yalnızca yağın hazneye kadar konulması ve kullanılmaya başlanması yeterli olacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi fritöz yağının ortalama 2-4 kullanım ömrü bulunmaktadır.

Bu süreyi aştığınız takdirde besinleriniz lezzetini büyük ölçüde kaybedebilecektir. Ayrıca üst üste kullanılan yağ, sağlık açısından çok daha zararlı olacaktır. Fritöz yağını değiştirirken, fritöz haznesinin de kapsamlı bir şekilde temizlenmesi gereklidir.

Fritöz nedir ne işe yarar? Fritözün yağ haznesi kaynar su içerisinde belirli bir süre bekletilmelidir. Bu süre, sertleşen ve kötü bir hal alan yağların çözülmesinde etkili olacaktır. Fritözün yağ haznesi kısmı bir sünger ya da fırça yardımı ile ovularak temizlenmelidir. Bu haznenin temizlenmesi sırasında kesinlikle kimyasal madde kullanımı önerilen bir durum değildir.

5- Fritöz Yerine Fırın Kullanılır mı? Fırın ile Fritöz Aynı mı?

Fritöz nedir ne işe yarar? Peki, fritöz yerine fırın kullanılır mı? Fırın ile fritöz ağırlıklı olarak tüm besinlerin pişirilmesinde etkilidir. Ancak fırınlar fritözlere göre çok daha uzun sürede pişirim yapacaklardır.

Bunun yanı sıra fırının daha güzel pişirim yapabilmesi için ön ısıtma yapılması önerilmektedir. Fırın ile fritöz ayrı performans sunan, iki mutfak aletidir. Genel olarak fritöz yokluğunda, fırın elbette ki kullanılabilecektir.

6- En İyi Fritöz Hangisi? En Kaliteli Fritöz Markaları Hangisi?

Fritöz nedir ne işe yarar konusunda birbirinden farklı model ve markanın olduğunu belirtmiştik. Fritöz almaya karar veren birçok insan en iyi fritöz hangisi şeklinde araştırmalar yapabilmektedir. Fritözde ilk olarak hangi tür fritöz tercih etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Sonrasında ise, marka ve model özellikleri araştırması yapmaya başlayabilirsiniz. Biz genel olarak son günlerin en çok tercih edilen Airfryer fritöz markalarına yer vereceğiz.

A) Philips Airfryer Fritöz

YouTube video

Fritöz nedir ne işe yarar? En kaliteli fritöz hangisi? Bu sorunun yanıtı elbette ki Philips Airfryer fritöz modelidir. Fritöz markaları arasında öne çıkan bu ürünün en önemli özelliği, besin içeriğine göre kendi ısısını kendi ayarlayabilmesidir. 3 porsiyona dek pişirim yapabilen bu ürün sıcak havayı döndürerek buhar yöntemi ile besinlerin hazırlanmasına yardımcı olabilecektir. Philips fritöz ile %90’a kadar daha az yağ ile tüm besinlerinizi hazırlayabilirsiniz.

B) Tefal Airfryer Fritöz

YouTube video

Fritöz nedir ne işe yarar? Sıcak hava fritözü olarak karşımıza çıkan bu üründe diğer model gibi 3 porsiyona dek pişirim yapabilmektedir. Beğenilerin oldukça fazla olduğu bu fritözde 8 farklı program içeriği bulunmaktadır. Basınç döküm ızgarası da bulunan bu modelin, 7 farklı aksesuarı pişirim sırasında konfor sağlayabilecektir. Tefal fritöz fiyat performans açısından da oldukça tatmin edicidir.

C) Karaca Arfryer Fritöz

YouTube video

Fritöz nedir ne işe yarar? Bu konuda öne çıkan bir diğer ürünün Karaca markasına ait olduğunu belirtelim. Karaca multifry modeli, 360 dereceye kadar hava sıcaklığı sirkülasyonu sağlayarak, pişirim yapabilecektir. Cihazda totalde 7 farklı program ve 200 dereceye kadar ayarlanabilen ısı kapasitesi bulunmaktadır. Pişirme bitiminde kendisini otomatik olarak kapatan bu tasarım, enerji tüketimi açısından da oldukça tatmin edicidir.

D) Schafer Airfryer Fritöz

YouTube video

Schafer fritöz nedir ne işe yarar? Fit fry modeli, uygun fiyatlı fritöz arayanlar için oldukça uygun bir seridir. Yağsız olarak kullanılabilen bu üründe sıcaklık ayarlaması yapılarak besinlerin hazırlanmasına yardımcı olur. Dokunmatik formda tasarlanan bu üründe, istenilen programlar üzerinden seçim yaparak besin hazırlama adımı yapılabilecektir.

E) Arçelik Airfryer Fritöz

YouTube video

Fritöz nedir ne işe yarar? Son olarak Arçelik fritöz modelinden kısaca bahsedeceğiz. Philips modelinin muadili olarak gösterebileceğimiz bu üründe sıcak hava döndürme ile besinlerin kısa süre içerisinde hazırlanmasını sağlar. Zamanlayıcı özelliği bulunan bu model, işlem bitiminde kendisini otomatik olarak kapatarak enerji tasarrufu sağlar. Arçelik fritöz ile yağsız ve hızlı pişirim yaptığından sağlıklı ve lezzetli öğünler hazırlamak son derece kolay olacaktır.

7- Fritöz Fiyatları Ne Kadardır?

Fritöz nedir ne işe yarar? Fritöz konusunda kapsamlı araştırmalar yapan tüm kullanıcıların belki de en çok ilgilendikleri detay fiyat konusudur. Fiyat konusu elbette ki bazı kriterlere göre şekillenmektedir. Öncelikle fritöz fiyatlarının fritözün çeşidi, markası ve özelliklerine bağlı olarak değiştiği bilinmektedir.

Yağ hazneli fritöz modelleri genel olarak 800 ila 1500 TL aralığında değişiklik göstermektedir. Airfryer fritöz modelleri ise daha kapsamlı ve özellikli modeller olduğundan, standart fritözlerden daha yüksek fiyatlara sahiptir.

Ancak bu modelde markalar arasında fiyat uçurumunun olduğu da aşikardır. Fiyat aralığı genel olarak 1500-5000 TL aralığındadır. Bu nedenle yalnızca fritöz fiyatları üzerinden seçim yapılması değil; özellikleri, kapasitesi, program içeriği ve kullanıcı yorumları araştırılarak karar verilmesi önerilmektedir.

En güzel ve kullanışlı Fritöz modelleri ve fiyatları için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!