featured

7 Maddede Helikobakter Pilori Bakterisi Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her iki kişiden birinde görülen Helikobakter Pilori bakterisi günümüz mide rahatsızlıklarının büyük çoğunluğunun sebebi olması ile biliniyor. Tedavi edilmemesi durumunda büyük mide rahatsızlıklarına neden olduğu bilinen bu önemli bakteri türünün vücutta olduğunu işaret eden birtakım belirtiler bulunmaktadır. Bu haberimizde, hayatınızı olumsuz derecede etkileyebilecek olan bu bakteri türüne ve tedavi yöntemlerine değineceğiz. 

Uzmanlar Uyarıyor! Helikobakter Pilori Mide Asidine Karşı Dirençli

Mide asidi ile savaşmakta oldukça güçlü olan bu bakteri, dünyada her iki kişiden birinde bulunuyor. Gastroentoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk tarafından yapılan açıklamalara göre bu zararlı bakteri mide asidine oldukça dirençli.  Helikobakter Pilori gastrit , mide ülseri ve mide kanseri gibi hastalıkların oluşmasına ortam yaratan dikkate alınması gereken bir bakteri türüdür. 

“Helikobakter pilori bakterisi sosyoekonomik düzeyi düşük, gelişmekte olan toplumlarda görülme sıklığı %85’in üzerinde, endüstriyel toplumlarda görülme sıklığı ise %40’ın altında, ülkemizde de bölgelere göre farklılıklar göstermek üzere %55-80 arasındaki sıklıkta görülmektedir. Erken çocukluk döneminde bulaşabilen ve tedavi edilmediğinde ömür boyu kalıcı olabilen bir bakteri türüdür”

1 – Helikobakter Pilori Bakterisi Nedir ?

Mide mikrobu olarak da bilinen bu bakteri türü bundan 30 yıl önce Barry Marshall ve Robin Warren tarafından bulunmuş hatta Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Bakteri yapısal olarak çok dirençli olup, tedavi sürecinde büyük bir çaba gerektirmektedir. 

2 – Helikobakter Pilori Belirtileri Nelerdir?

İnsan sağlığını büyük oranda etkileyen mide mikrobu olduğunu gösteren belirtilerin başında midede ekşime, yanma ya da şişkinlik görülmektedir. Mide ağrısına da neden olabilen bu bakteri, mide borusunda yanmaya da yol açabilir. 

3 – Bulaşıcı mıdır?

Uzman Doktor Demirtürk, hastalığın bulaşıcı özellik taşıdığını fakat bulaş kaynaklarının henüz netleştirilmediğini dile getirmektedir. Dışkıdan, dokunmadan, ağızdan ve cinsel yolla bulaşabildiği bilinen hastalığın kalabalık ortamlardaki ortak alanlar yolu ile de bulaşabildiğini ifade etmektedir. 

Gıdalarda bulunan bakterinin de insan sağlığı için tehlike oluşturabileceği düşünüldüğünde, besinlerin iyice yıkanmasının gerektiğine ve sucuk ve çiğ et ürünlerinde bulunabilecek olan bu bakterinin 22 derecelik bir ortamda toplam 7 gün canlı kaldığını ifade ederken, et ürünlerinin pişirilmeden yenmemesini önermektedir. 

Sebze ve meyveler üzerinde 3 ya da 5 gün yaşayabildiği bilinirken, bu ürünlerin vakumlanmış olması bakteriden arınması için yeterli olmuyor. Bu noktada besinlerin çok iyi yıkanmış şekilde tüketmek büyük öneme sahiptir. 

4 – Hangi Hastalıkları Tetikler?

HP bakterisi olarak da adlandırılan bu mikrop türü kişinin vücut direnci ve metabolizma hızı ile ilişkili olarak etkiler göstermektedir.  Helikobakter Pilori gastriti , mide lenfomasını, ülseri, mide kanseri ve türlerini tetikleyebilmektedir. Bakterinin yer aldığı metabolizmaların yüzde 2’si ile 20’si arasında ülser görülürken, sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanan kalp hastalıkları, alerji, tiroit hastalığı ve kansızlık gibi durumlar da görülebilmektedir.

Bakteri taşıyan herkes ağır hastalıklar geçirmek zorunda değildir. Dünyada her iki kişiden birinde görülen bu bakteri birçok kişide olmasına rağmen hastalık nedeni olmaz. Bu kişiler, dengeli beslenen, sağlıklı yaşam ilkelerine uyan ve metabolizma hızını çalıştıran egzersizler yapan kişilerdir. Bu noktada sağlıklı bir vücutta bulunan HP bakterisi , kişide büyük problemlere neden olmaz. 

5 – Risk Grubu Nedir?

Prof.Dr.Levent DEMİRTÜRK ‘e göre bu bakteri türünün risk grubu için birden çok yaklaşım bulunuyor. Mide hastalıklarının sıklıkla yaşandığı coğrafi bölgelerde 12 yaştan itibaren görülme ihtimali olan hastalık için Helikobakter Pilori testi uygulaması yapılması önerilmektedir. 

Ayrıca hazımsızlık ya da ishal sorununu sık sık yaşayan kişilerde Hp bakterisi olma ihtimali olduğu bilinmektedir. Bu noktada da test uygulanması önerilmektedir. 

6 –  Helikobakter Pilori Tedavisi Nasıl Yapılır?

Türkiye’de 10 kişiden 8’inde görülen bu hastalık mide asit salgısını bastıracak tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu noktada mide baskılayacak ilaç ve antibiyotik uygulaması önerilmektedir. 

7 – Helikobakter Pilori Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

https://www.youtube.com/watch?v=Ooy58XvvYcA

Tüm hastalıklarda olduğu gibi Hp enfeksiyonu karşısında Helikobakter Pilori Tedavi Edilmezse Ne Olur sorusunun cevabını bilmek önem taşımaktadır. Tedavi yaşanmadığı durumda kişide ömür boyu süren mide hastalıkları gelişebilmektedir. Bu noktada Demirtürk şu açıklamalarda bulunmaktadır:

“Hp enfeksiyonu rastgele bir iki antibiyotik verilerek tedavi edilemez. Tedavide kullanılan ilaçlara yıllar içinde direnç gelişmesi nedenleri ile direncin daha ön planda olduğu yörelere göre farklılıklar göstermek üzere coğrafi bölgelere özgün kombinasyonlar da kullanılabilmektedir. Tedaviden  sonra bakteri nüks edebilir. Yıllık nüks oranı gelişmiş ülkelerde %1 civarındayken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran %25’lere çıkıyor. Ayrıca enfeksiyona karşı bir aşı bulunmuyor” 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!