Deprem Felaketinin Kahramanlarından: Açık Yazılımcı Ağı Gönüllüleri

Deprem Felaketinin Kahramanlarından: Açık Yazılımcı Ağı Gönüllüleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okuhaber ailesi olarak, gönüllü binlerce gençten oluşan Açık Yazılımcı Ağı’nı maddi ve manevi olarak destekliyoruz. Kar amacı gütmeyen Açık Yazılımcı Ağı topluluğu yalnızca gönüllülük esasına dayalı olarak teknoloji alanında bir çatı altında bir araya gelen yazılımcılardan oluşmaktadır.

Yaşanan yıkıcı depremlerden sonra deprem bölgelerindeki vatandaşlarımızın belirlenip su, ısınma ve barınma gibi ihtiyaçların tespit edilmesi ve giderilmesi için adına birtakım siteler geliştirildi. Gönüllü yazılımcıların geliştirdiği bu sitelerin en temel amacı; depremzedelerin hızlıca belirlenmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesidir.

AFAD ve AKUT başta olmak üzere resmi yardım kuruluşlarına, teyitli bilgilerin iletilmesi amacıyla bazı web siteleri kuruldu. Bahsedilen web siteleri ise şunlardır:

1 –  Deprem.io: Deprem sonrasında enkaz altında kalan vatandaşların saptanması ile bölgedeki arama kurtarma ekiplerine yardımcı olması amaç edinerek Açık Yazılımcı Ağı gönüllüleri tarafından kurulmuştur. Deprem.io ile mevcut bütün enkaz kaldırma ihtiyaçlarının tek bir adreste toplanması hedeflenmiştir.

2 – Afet Harita (afetharita.com): afeharita.com ile sosyal medya platformlarında çok görüntülenen paylaşımların ve yardım çağrılarının veri haline dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Afet Harita ile elde edilen anlamlı veriler, resmi yardım kuruluşlarına aktarılmaktadır.

3 – Ben İyiyim (beniyiyim.com): beniyiyim.com ile afet bölgesindeki iletişim kesintisinden doğan sorunları gidermek hedeflenmiştir. Bölgede bulunan ve sevdiklerine ulaşamayan depremzedelerin, iyi olduklarını gerekli kişilere ileterek irtibat kurulması için geliştirilmiştir.

Deprem Felaketinin Kahramanlarından: Açık Yazılımcı Ağı Gönüllüleri

4- Afet Bilgi (afetbilgi.com): Afet Bilgi, deprem sonrasında insanların toplanma, barınma alanları; yemek dağıtımı yapılan bölgeler ve kan bağışı yapılan alanlar hakkında bilgi vermek için kurulmuştur. Yaşanan ihtiyaç durumlarına karşı tüm bilgilere, tek link üzerinden ulaşılması hedeflenmiştir.

5 – Deprem Yardım (depremyardim.com): Deprem Yardım, depremden sonra yaşanan yıkım ve enkaz alanlarında doğrudan kurtarma ekibi yönlendirilmesi ve adres bilgisi paylaşılması için Açık Yazılımcı Ağı gönüllüleri tarafından geliştirilmiştir. Deprem bölgesindeki kişilerin adres bilgisine sahip olanlardan, yetkili kurumlara iletim sağlanmaktadır.

Ülkemizde ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir afetin yaşanmamasını temenni ediyoruz. Ancak 6 Şubat 2023 günü ve sonrasında yaşadığımız bu olaylar, ilerleyen zamanlarda yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı şimdiden önlem almak zorunda olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle Kahramanmaraş depremi sonrasında gösterilen bu girişimcilik örneklerini daha da ileriye taşımak için destek veriyor ve olumsuzluklara karşı hazır olmak için herkesin de destek vermesini temenni ediyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!