featured

Adet Geciktirici Nedir? Adet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adet geciktirici , kadınların ayın belli dönemlerinde yaşadıkları adet dönemi (regl) kanamasını ertelemek için kullandıkları bir tür ilaçtır. Kadınlar yaradılışları gereği her ay, belli tarihlerde regl olurlar. Adet kanaması bazı durumlarda can sıkıcı olabilir.

Düğün, nişan, hacca gitme, tatil, balayı vs. gibi özel günler regl tarihine denk gelebilir. Bu durumlarda doğal döngüyü ertelemek istenebilir. Böyle zamanlarda kadınlar adet döngüsü birkaç gün sonra ya da bir hafta ileriye atılmak isteyebilirler.

İşte adet geciktirici hap bu gibi durumlarda kadınların adeta kurtarıcısı olur. Peki, adet geciktirici hap nedir, nasıl kullanılır, hap adetin kaçıncı günü içilir?

Adet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?

Adet geciktirici ilaç, regl başlamadan 3-4 gün kadar önce kullanılır. Regl olduğunuzda rahmin içinde bulunan dokular, direk rahim içi tabakasında kan yolu ile atılır. İlacın amacı bu kanamayı bastırarak durdurmaktır.

Adet geciktirici ilaçların nasıl bastırdığı hormon gereği, progesteron grubu haplar olarak adlandırılırlar. İlacı kullanmaya başladıktan sonra adet olmazsınız.

Doktor kontrolünde ilaç kullanımından sonra 1-2 gün içerisinde adet kanamanız yeniden başlayacaktır. Adet geciktirme hapının kullandıktan sonra 10 günden fazla kullanılmasını uzmanlar önermez.

Adet Geciktirici İlaçların Yan Etkileri Nelerdir ?

Adet geciktirici ilaçların yan etkisi kadın vücuduna çok da etki eden, zarar veren etkiler değildir. Her ilacın olduğu gibi adet geciktirici ilaç kullanımı ile bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler;

KabızlıkŞişkinlikGöğüslerde hassasiyetAdet olma durumu bastırıldığı için sinirli olma durumuAdet tarihinde değişiklik

Bu yan etkiler en bilinen yan etkilerdir. Doğum kontrol hapı olarak da bilinen bu ilaçları kullanan kişilerin hepsi bu etkileri yaşamak durumunda değillerdir. Bu durumlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Çok bilinenin aksine adet geciktirici ilaçlar kilo aldırmaz ve hamileliğe engel olmazlar.

Adet Geciktirici Hap Fiyatları Nedir ?

Adet döneminden önce alınan adet geciktirici hap fiyatları değişiklik gösterir. Piyasada en çok bilinen 2 tane adet geciktirici bulunmaktadır. Adet geciktirici fiyatları şöyledir;

Primolut- N Tablet: 9,71 TL

Tarlusal: 5,95 TL

Bu fiyatlandırmalar 2020 itibari olan fiyatlardır. Bazen değişiklik göstermesi muhtemeldir.

Adet Nedir ?

Yumurtlamanın düzenli olduğu her kadında görülen, 21 ile 28 gün arasında gerçekleşen ve 3 ile 7 gün arasında süren, rahim yoluyla dışarı atılan kanamalara regl yani adet kanaması denir.

Süresi her kadında farklı olmakla beraber genelde 3 ile 7 gün arasında sürmektedir. Her sağlıklı kadın düzenli bir şekilde adet olur. Hamilelik döneminde adet kanaması gerçekleşmez fakat, çok nadir olmakla beraber hamilelik döneminde de adet olan kadınlar vardır.

Adet kanamasının sebebi, rahmin iç yüzeyinde oluşan damar ve dokulardır. Bu damar ve dokular birikerek rahimden dışarı kirli kan olarak atılır.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir ?

Adet sancısı çoğu kadının yaşadığı, baş etmekte zorlandığı oldukça zor bir durumdur. Kimileri bu dönemde ağrı kesici hap ya da ağrı kesici iğne kullanırken, kimileri de kanaması kesildiği için, ya da ilaç içmeyi sevmediği için ilaç kullanmak istemez.

Adet sanıları için bitkisel bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri düzenli şekilde yaptığınızda adet sancısı oldukça azalacak, sizi zorlamayacaktır. Adet sancısı için doğal yöntemler ;

Soğan Suyu

En çok bilinen ve adet sancına gerçekten iyi gelen tariflerden biridir. Düzenli kullanıldığında adet sancılarınız yok olacaktır.

Bir adet soğanı kırın. Bıçak kullanmayın. Bu işlemi yumruğunuzla soğanın tepesine vurarak yapın. 1 litre suya soğanı atarak kaynatın ve 15 gün boyunca günde 2 bardak tüketin.

15 gün sonunda 15 gün ara verin. 2. Regl bittikten sonra işlemi tekrarlayın.

Civanperçemi Çayı

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun tarifi olan bu çay, adet sancılarını geçiriyor. Adet başlamadan en az 3 gün önce içilmeye başlanması gereken bu çayın tarifi ise şöyle;

Bir tutam civanperçemi bitkisini (aktarlardan bulabilirsiniz) yarım litre kaynayan suyun içerisine atın. Suyun ağzını kapatarak 3 dakika da bu şekilde demledikten sonra her gün sabah ve akşam için. Bu çayı her gün taze olarak hazırlamanız gerekmekte. Aksi taktirde yararını kaybeder.

Zencefil Çayı

Her derde deva olarak bilinen zencefil, regl ağrılarını da rahatlatıyor. Zencefil ve kabuk tarçını ölçüsünü kendiniz belirleyeceğiniz şekilde kaynatın.

Daha sonra balla tatlandırarak için. Bunu regl döneminizden önce, sonra ya da regl iken yapabilirsiniz. Ayrıca bu tarif üst solunum yollarına da iyi gelerek bağışıklığınızı güçlendirir.

Tüm bu tariflerin yanında bir de regl zamanınızı daha rahat ve mutlu atlatmanızı sağlayacak yiyecekler vardır. Bunlar;

BalıkPekmezBalSüt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, kefir vb.)RezeneMuzPapatya çayı

Verdiğimiz çay tariflerinin yanında bir de bu yiyecekleri tüketirseniz, regl döneminizi gayet rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.

Adet Geciktirici ile Hamile Kalınır mı ?

Adet geciktirici ilaçların birçoğu doğum kontrol amacı ile tüketilmektedir. Bu noktada doktor tavsiyesine uygun ilaç kullanımı önemlidir.

Peki,  Adet Geciktirici ile Hamile Kalınır mı ? Bu soru kadınların çok fazla sorduğu bir sorudur. Eğer adet geciktirici hap düzensiz kullanılırsa, bu sürede ilişkiye girilirse hamilelik riski bulunmaktadır.

Bu noktada göğüs hassasiyeti, bel ağrısı, ani gelen yorgunluk, halsizlik, adet döngüsünde düzensizlik, kasık ağrısı ve mide bulantısı gibi hamilelik belirtileri takip edilmelidir ve bu dönemde hamile kalmak istenmiyorsa mutlaka tedbirli davranılmalıdır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!