featured

Algı Operasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle son yıllarda algı operasyonu, kelimesi sıklıkla duyulmaktadır. Peki algı operasyonu nedir? Algı operasyonuna en basit tabiri ile, bir olayı yanlış şekilde anlatarak kitleleri engellemek denilebilir. Algı operasyonu nedir, sorusunun geniş kapsamlı cevabına gelin birlikte bakalım.  

Algı Operasyonu

https://www.youtube.com/watch?v=YYiFFNB8UFc

Haber sektörü her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Dünyadaki ya da yurttaki gelişmelerin, vatandaşlara en doğru ve en hızlı halde ulaştırılabilmesi için, bu sektördeki pek çok insan oldukça yoğun çalışıyor… Habercilikte yaşanan yeni gelişmelerle beraber, bu sektör güç kazanıyor. Bu gücün kullanılması konusunda ise siyasi kişi ya da kurumlar oldukça önemli başarılara imza atıyorlar. Çünkü medya aracılığıyla algı operasyonu yapmak oldukça kolay!

Bir siyasi partinin herhangi bir üyesi tarafından söylenmiş sözler, hayata geçirilmiş hizmetler ya da farkında olmadan yapılmış olan hataların, iyi ya da kötü yönlerini birbirinden ayırmamak, bu operasyonların ilk gereğidir. Bir siyasi kişiyi ya da kurumu, hakkında tartışma yaşanan bir konuda temize çıkarmak ve vatandaşların gözündeki saygınlığını korumak için yapılan bunun gibi tüm faaliyetler ise, medya kanalları aracılığıyla halka aktarılır ve bazen taraflı habercilik yapılabilir.  Böylece vatandaşların algısı, siyasi kişi ya da kurumlara karşı kötü düşünceler beslememiş olur. 

Algı Operasyonu Nasıl Yapılır?

Algı operasyonu nedir, sizler için anlattık. Peki Algı operasyonu nasıl yapılır? Algı operasyonu genel olarak kitlelere etki eden medya yolu ile yapılır. Tüm Türkiye ve hatta dünya, televizyon izlediğinden özelikle haber kanalları üzerinden bu operasyon gerçekleştirilmektedir.  

Algı Operasyonu Yapmak Etik midir?

Bilindiği üzere meslekî etik, mesleklerin genel işleyişini ve değerini korumak için belirlenmiş kuralların genelidir. Bu kuralların amacı ise tüm faaliyetlerin belli şartlarda ve değerde devam etmesini sağlamaktır. Bu konuda belirlenmiş olan temel ilkeler ise şu şekildedir: Doğruluk, Yasallık, Güvenirlik, Mesleğe Bağlılık ve Yeterlik.

Bu temel ilkelerin, habercilik sektörü için meydana getirdiği gereklilik ise doğru, tarafsız ve suça teşvik etmeyen haberler yapmış olmaktır. Fakat herhangi bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen bir algı operasyonu, tarafsız olması durumunda etkisini kaybedecektir. Dolayısıyla bu amaçla yapılmış olan haberlerin neredeyse tamamı, vatandaşların bazı duygularını tahrik edici ve onları yanıltıcı özelliklere sahiptir. Bu tür haberlerin, meslek etiğine uygun olarak yapılmış haberler olduğunu söylemek zordur. Çünkü asıl amaç, toplumun algısı üzerinde istenen etkiyi ortaya çıkarmaktır.

Bunlara benzer herhangi bir algı operasyonu yoluyla yanlış düşünmeye yönlendirilmemek için, tarafsızlığına güvenmediğiniz haber sitelerini ve haber bültenlerini takip etmemeniz önerilir. Siyasi düşünceniz ne olursa olsun, size ya da diğer vatandaşlara verilen her yanlış haberin meydana getirebileceği sonuçlar, son derece tehlikeli olabilir. 

tıklayabilirsiniz. Dilerseniz bu operasyon konusunda meşhur kitaplardan biri olan Algı operasyonu ve Manüpilasyon isimli kitabı satın almak için burayı tıklayabilirsiniz.            

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!