featured

Aman Dikkat! Kan Pıhtılaşması Bu Belirtilerle Kendisini Gösteriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kan pıhtılaşmasının ne kadar hayati öneme sahip olduğunu birçok insan biliyor. Çünkü kan pıhtılaşması tedavi edilemediği takdirde, pek çok insanın ölümüne sebebiyet verebiliyor. Normal standartlarda hasar alan damarlar pıhtılaşmaya oluşturarak, kanın aşırı akışını önlemeye çalışıyor. Ancak bu pıhtılaşmanın aşırı olması, kanın gidişini tamamen önleyeceğinden kalp yetmezliği ve krizlere neden olabiliyor. Kan pıhtılaşması aslına bakıldığında belli başlı belirtiler sayesinde kolayca anlaşılabilir. Böylece daimi ilaç kullanımı ile bu problem önemli ölçüde önlenebilir. İşte, kan pıhtılaşması tanısının konulabileceği o 8 erken belirti!

1- Bacaklarda Şişlik ve Ödem

Kan pıhtılaşması sorunu ilk olarak bacaklarda şişlik ve ödem ile kendisini gösterecektir. Eğer ki kanınız olması gerekenden daha fazla pıhtılaşıyorsa, bu durumda bacaklarınız olduğundan daha mor ve şiş görünecektir. Bunun yanı sıra bacaklarınızda çok fazla variste gözlenebilecektir.

2- Bacaklarda ve Kollarda Paralel Kırmızı Çizgilerin Var Olması

Damarlarda ve kollarda paralel kırmızı çizgiler bulunuyorsa, pıhtılaşma bozukluklarınız var olabilir. Bu kırmızı çizgiler, aşırı kan pıhtılaşması sonrası kanın yeterince akamamasından kaynaklıdır.

3- Bacaklarda Ağrı ve Hassasiyet

Kan pıhtılaşması sonucunda oluşan bir hastalık olan Derin ven trombozu, ağırlıklı olarak bacaklarda kendisini gösterir. En tipik belirtisi ise bacakların şiş olmasının yanı sıra aşırı hassas olmasıdır. Bu hastalıkta bacaklara dokunmak dahi acı verici bir eylemdir.

4- Göğüs Ağrıları

Kan pıhtılaşması sonucu akciğerleriniz hasar aldıysa göğüs ağrıları kaçınılmazdır. Akciğerlerinizin ağır hasar alması durumunda göğsünüze keskin bir acı saplanarak, dayanılmaz bir hal alır. Bunun yanı sıra bu ağrının aynı anda sırtta da görülmesi olasıdır.

5- Kuru Öksürük

Hasta olmadığınız halde kuru bir öksürük ile mücadele ediyorsanız, sebebi kan pıhtılaşması olabilir. Çünkü kan pıhtılaşma problemi yaşandığında kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı ve kuru öksürük belirtileri olağandır. Ayrıca bu öksürüğün devamında kanlı balgamda çıkarabilirsiniz.

6- Şiddetli Baş Ağrısı

Beyinde oluşan kan pıhtılaşmaları felce dahi neden olabilecektir. Kan pıhtılaşması nedeniyle beyne yeterince oksijen gitmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumda da şiddetli bir baş ağrısı, konuşmada zorluk ve görme bozuklukları ortaya çıkabilecektir.

7- Kusma ve İshal

Kan pıhtılaşma problemi bağırsaklarda da gelişebilir. Bağırsağın hasar aldığı durumda vücut hızlı bir şekilde bu bölümde pıhtılaşma oluşturur. Ancak pıhtılaşma bozuklukları yüzünden normalden fazla pıhtılaşma bozukluğu görülebilir. Bu durumda ise, en tipik bulgu kanlı ishal ve kusma olacaktır. Bu belirtilere karnınıza batan aşırı keskin bir ağrıda eşlik edebilir.

8- Nefes Almada Güçlük

Nefes almada güçlük yaşıyorsanız, bunun mutlaka elle tutulur bir sebebi olmalı. Bunlardan bir tanesi ise kan pıhtılaşma bozukluğu olabilir. Nefes almada güçlük çekiyor, kalp çarpıntısı yaşıyor ve soğuk soğuk terliyorsanız bu belirtileri sakın ama sakın görmezden gelmeyin. Aksi takdirde daha ciddi problemlerde karşılaşabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!