Ampulün Mucidi Thomas Edison Hakkında Şaşıracağınız Bilgiler!
Ampulün Mucidi Thomas Edison Hakkında Şaşıracağınız Bilgiler!

Ampulün Mucidi Thomas Edison Hakkında Şaşıracağınız Bilgiler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ampulün mucidi olarak bilinen Thomas Edison, bilinenin aksine hayatında farklı bilgilere de sahipti. İşte Thomas Edison hakkında şaşırtan bilgiler!

Thomas Edison, ampulün ve günümüz dünyanın değişiminde etkili olan isimlerden birisidir. Mucitliği ile göz önünde bulunan ve zekasını ortaya koyan bu ismin hayatında farklı bilgiler de bulunuyor.

Edison dahil geçmişten Nicola Tesla ya da günümüzde Elon Musk gibi göz önünde bulunan insanların hayatı çok merak ediliyor.

Bu durumun dünya çapında etkilerinin bulunması ve sürekli konuşulmaları etkili oluyor. Peki Thomas Edison hakkında daha farklı bilgiler edinmek ister misiniz?

İşte ampulün mucidi günümüz aydınlatmasının temel aktörleri arasında bulunan Thomas Edison hakkında şaşırtıcı bilgiler!

Edison’un Babası Kanada’da Devrimlere Katılıyordu

Genelde mucitleri aileleri ve siyasi görüşleri hakkında geniş bilgiler bulunmaz. Thomas Edison’un da elbette ailesi belirli bir dünya ve siyasi görüşüne sahipti.

1837-38 yılları arasında Kanada’da demokrasiyi savunan belirli bir grup, İngilizleri protesto etmek adına bir araya gelmişti. Oranın yerlisi olan Ogden Edison, isyan edenlerin arasında bulunuyordu.

Ne var ki ortaya koyulan bu isyanlar ve hak arama çabası yetersiz kalarak olumsuzlukla sonuçlandı. Oğlu Thomas Edison da hayata gelince ABD’ye sığındılar.

Trende Kimya Laboratuvarı Oluşturdu

Thomas Edison, Ohio’dan Michigan’a giden bir trende kimya laboratuvarı kurdu! İnanması biraz zor olsa da onun tek ilgi alanı bu tarz araştırmalar da değildi.

Var olduğu bu trende pazarlama yaptığı şekerlemeler sattığı da biliniyor. Bununla da kalmayarak kendi özelinde tamamen kendisine ait bir gazetede kurdu.

The Grand Trunk Herald adındaki bu gazete için ilerleyen zamanlarda bir matbaa bile oluşturdu.

İlk İcadı Oy Sayma Makinesi Üzerineydi

1869 yılında Thomas Edison ilk patentli icadını ortaya koydu. O zamana kadar ABD üzerinde gerçekleşen oylamalarda tek tek ‘evet’ ‘hayır’ bağırmasıyla oylar sayılıyordu.

Ancak Edison, bu durumun çok zaman alıcı ve uğraştırıcı olduğunu düşündüğünden elektronik olarak bir oy sayma cihazı geliştirdi.

O dönem yapılan seçimlerde bu cihazın kullanılması bekleniyorken; vekiller tarafından kullanılması engellendi. Çünkü bir hilenin araya karışacağını düşünerek karar verildi

Edison Zamanla Sağırlaştı Fakat Bunu Bir Avantaj Olarak Gördü

Edison’un ilerleyen yaşına bağlı olarak bir kulağı tamamen diğer kulağı da ileri düzey duymaz hale geldi. Bu durumun küçüklüğünde geçirdiği bir hastalığa bağlı olduğu düşünülüyor.

Sebebi her ne olursa olsun kendisi bu durumun olumsuzluğundan dert yanmadı hiçbir zaman. Çünkü ona göre ilerleyen bu sağırlık aslında konsantre olma konusunda avantaj sağlıyordu.

Dikkati kolay kolay sese bağlı olarak farklı alanlara dağılmıyor bu anlamda çalışmalarına daha fazla yoğunlaşabiliyordu.

Bilinenin Aksine Ampulün İlk ve Tek Mucidi Thomas Edison Değildi

1802 yıllarında dahi elektrikli lambalar sokaklarda ve kimi evlerde bulunuyordu. İlk mucidi İngiliz Warren De La Rue olarak biliniyordu.

Kendisinin yaptığı ampuller en eski ampul olarak biliniyor. Fakat parçalarının pahalı olması ve buna rağmen kısa ömürlü olması hem pazarlamayı hem de kullanım alanını kısıtlı tuttu.

Thomas Edison ise 1880 yılında fazla elektrik üreten ve buna bağlı olarak uzun ömürlü kullanılan ampulleri üretti. Kendisi böylece ‘uzun ömürlü akkor ampulü’ patentini aldı.

İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük Mucitleri Arasında Yer Alan Nicola Tesla Kimdir? 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!