featured

Anadili ya da Zorunlu Yabancı Dili Fransızca Olan Ülkeler Hangileridir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa ve Afrika kıtaları başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yabancı dili Fransızca olan ülkeler yer almaktadır. Dil, bir milletin tanınmasını ya da bir bölgede tutunmasını sağlayan en büyük etkenlerdendir. Yani dil bir millet için en büyük silahlardan biridir. Günümüz dünyasında Fransızca birçok ülkede resmi olarak kullanılan diller arasındadır. Bunun birden fazla sebebi bulunmaktadır. Fransızlar geçmişten bugüne tarih sahnesinde boy gösteren köklü bir ırktır. Bilimle, edebiyatla ve savaşlarla kültürlerini çok uzak topraklara götürme şansı yakalayabilmişlerdir.

Fransa, birçok fikir akımına ev sahipliği yapmıştır. Öyle ki buradan yayılan fikirler tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Edebiyat konusunda da dünyaya yön verdiği dönemler olan Fransa, dilini tutarlı bir şekilde kullanmıştır. Kaynaklarını kullandığı bir nevi kolonicilik yaptığı ülkelerin kültürüne dokunmuş ve Fransızcayı onlara benimsetmiştir. Bu sebeple yabancı dili Fransızca olan ülkeler sayı olarak fazladır. Peki Fransızca konuşulan ülkeler nerelerdir?

Fransızca Konuşulan Ülkeler

Fransızca bazı ülkelerde resmi dil olarak yer alırken bazı ülkelerde sık kullanılan yabancı diller arasında bulunur. Fransızca konuşan ülkeler şu şekildedir:

1 – Kanada

Kanada, Kuzey Amerika Kıtası’nda bulunur ve büyüklüğü 9,98 milyon kilometredir. Dünyanın en büyük 2. ülkesi olan Kanada’da iki adet resmi dil bulunmaktadır. Bunlardan biri İngilizce, diğeri ise Fransızcadır. Fransızcanın burada kullanılmasının temelinde ise 16. ve 17. yüzyılda yürüttüğü kolonicilik faaliyetleri yatmaktadır. Sonraları ise birçok devlet bu topraklarda hüküm sürmüştür. Ayrıca Quebec eyalatindeki nüfusun %80’ni oluşturan halk Fransızca konuşmaktadır.

2 – Fas

Fas, Afrika kıtasında yer alan bir Arap ülkesidir. Arap çoğunluklu bir ülke olmasına rağmen Arap Birliği’ne üye değildir. 35 milyonu aşkın nüfusu olan Fas’ta resmi dil Arapça’dır. Ancak büyük devletlerin buradaki faaliyetleri sebebiyle resmi dairelerde Fransızca konuşulmaktadır.

3 – Senegal

Senegal Resmi dili Fransızca olan ülkeler arasında bir diğeridir. Afrika toprakları üzerinde kurulan ülkenin başkenti Dakar’dır. Resmi dilin Fransızca olduğu ülkenin tarihinde kölecilik ve sömürüye maruz kalma çok sık rastlanmıştır. Genel olarak ekonomik durumu zayıf bir ülkedir.

4 – Togo

Togo 8 milyonu aşkın nüfusuyla Afrika’da yer alan küçük yüz ölçümlü bir ülkedir. 1960’ta bağımsızlığını kazanan ülkede, Fransızca resmi dil olarak kullanılır. Fransızların koloniliğinden kurtulduktan sonra bağımsızlıklarını ilan ettikleri için resmi dillerini Fransızca olarak belirlemişlerdir.

5 – Belçika

Belçika, Avrupa Kıtası’nda yer alan ve boyut olarak küçük bir devlettir. 11 milyondan fazla nüfusa sahip olan ülke 1830 yılında kurulmuş, diğer devletler tarafındansa 1839 tarihinde tanınmıştır. Belçika’da birden fazla resmi dil bulunur. Bunlardan biri de Fransızcadır. Ülkenin %40’ı Fransızca konuşmaktadır

6 – Kamerun

Afrika Kıtası’nda yer alan ve resmi dili Fransızca olan ülkeler listesindeki bir diğer ülke ise Kamerun’dur. 425 bin kilometrelik bir alana kurulan devletin nüfusu 15 milyondan fazladır. İngiliz ve Fransız sömürgesi altında yaşayan Kamerun, bağımsızlığını 1960-1961 yılları arasında kazanmıştır. Resmi dilleri ise: İngilizce ve Fransızcadır.

7 – Mali

Mali, Batı Afrika’da yer alan 14 milyonu aşkın nüfusa sahip bir devlettir. Başkenti Bamako olan ülke eskiden Fransız sömürgesi altında yer aldığı için resmi dili Fransızca olarak kalmıştır.

8 – Lüksemburg

Lüksemburg, Avrupa’da yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Toprakları; Fransa, Almanya ve Belçika tarafından çevrelenmiştir. 600 bin nüfusa sahip olan Lüksemburg, 1815 yılında Fransa’dan ayrılmıştır. Ülkede birden fazla resmi dil bulunur. Bunlar: Fransızca, Almanca ve Lüksemburgcadır. Zorunlu Yabancı dili Fransızca olan ülkeler arasında yer alır.

9 – Burundi

Afrika topraklarında sayı bakımından fazla devlet bulunur. Bunlardan çoğu Fransız koloniciliğinden kurtularak bağımsızlığını ilan etmiştir. Burundi de bu ülkeler arasında yer alır. Doğu Afrika’da yer alan Burundi’nin nüfusu 12 milyona yaklaşmıştır. Ülkede Kirundi ve Fransızca dilleri resmi olarak kullanılır.

10 – Gabon

YouTube video

Gabon, Afrika topraklarının orta bölümlerinde yer alan orta büyüklükte bir devlettir. Nüfusu 2 milyonu aşan ülkede yerel halkın kullandığı birçok farklı dil vardır. Ancak 1960 yılında Fransa’dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan eden Gabon’da resmi dil Fransızcadır.

11 – Fildişi Sahili

Fildişi Sahili, Afrika’nın batısında bulunan sahil kesiminde yer almaktadır. 322 bin kilometreyi aşan yüz ölçümü ve 22,6 milyon nüfusu vardır. Ülkede kullanılan resmi dil ise Fransızcadır.

12 – Nijer

Nijer, 1960 yılında Fransa’dan ayrılarak bağımsızlık kazanan Afrika’nın orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Yüz ölçümü 1.217 bin kilometre olan ülkede Fransızca resmi dil olarak kullanılır. Ülkenin nüfusu ise 22 milyonu geçmiştir.

13 – Cezayir 

YouTube video

Orta Doğu’nun önemli ülkelerinden biri olan Cezayir resmi dili Arapça , zorunlu yabancı dili Fransızca olan ülkeler arasındadır. Birçok Türk yatırımcının da inşaat, yazılım ve mühendislik alanlarında değerlendirdiği Cezayir’de İngilizce ve Fransızca arasındaki zorunlu yabancı dil olma savaşı çok uzun bir süredir devam etmektedir. 

14 – Gine

Gine, Afrika’da yer alan Resmi dili Fransızca olan ülkeler arasındadır. 1958 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin nüfusu 12,4 milyondur. Yüz ölçümü olarak 245 bin kilometrelik bir alana sahiptir.

15 – Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Kongo’da birden fazla resmi dil bulunmaktadır. Bunlar arasında Fransızca’nın yanında birden fazla yerel dil de vardır. 1960 yılında Fransa’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkenin başkenti Brazzaville’dir. Nüfus olarak oldukça yoğun olan ülkede 84 milyon insan yaşamaktadır.

16 – Monako

Monako, Avrupa’nın Kuzeybatı Akdeniz kıyısında bulunan küçük bir devlettir. Fransa’ya oldukça yakındır. 1297 yılında kurulan şehir devleti birçok ülkenin egemenliği altına girmiştir. 38 bin kişilik ülkenin resmi dili Fransızcadır.

17 – Madagaskar

Madagaskar, Doğu Afrika’da yer alan nüfusu 26 milyonu geçen bir ülkedir. Ülkede Fransızca ve Malgaşça resmi dil olarak kabul edilmiştir.

18 – Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika Cumhuriyeti, adından da anlaşılacağı üzere Afrika’nın ortasında yer alır. Başkenti Bangui olan ülkede farklı diller mevcuttur. Ancak, 1960 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin resmi dilleri, Fransızca ve Sangodur.

19 – İsviçre

İsviçre, Avrupa’da yer alan ve yabancı dili Fransızca olan ülkeler arasındadır. 8,5 milyondan fazla nüfusa sahip olan ülke 1291 yılında kurulmuştur. Birçok ülkenin egemenliği altına giren İsviçre, günümüzde bağımsızdır. Ülkede 4 adet resmi dil bulunmaktadır. Bunlar: Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşçadır.

20 – Vietnam

Vietnam, siyasal ve sosyal olaylar olarak çok karmaşa yaşamış bir ülkedir. Çeşitli ülkeler tarafından yakın tarihte işgal edilmiş, bölünmüş ve kendi çabasıyla birleşmiştir. Ülkenin nüfusu 95 milyondan fazladır. Güneydoğu Asya’da yer alan ülkenin resmi dili Vietnamcadır. Ancak zamanında Fransızlar tarafından koloni olarak kullanıldığı için Fransızca dili de oldukça yaygındır.

21 – Haiti

Fransızca konuşan ülkeler arasında Haiti de yer almaktadır. Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın birleştiği ayrıca Karayip Denizi’nin olduğu bölgede kurulan Haiti, etrafındaki ülkelere göre bağımsızlığını oldukça erken kazanmıştır. Fransız sömürgesinden dolayı resmi dil Fransızcadır. Buna ek olarak Haiti’de Kreyolu dili resmi işler de kullanılır.

22 – Cibuti

https://www.youtube.com/watch?v=x0xhwNteGPU

Doğu Afrika’da yer alan Cibuti, tarihte Fransızların hüküm sürdüğü ancak sonradan bağımsızlığını kazanan bir ülkedir. 1 milyona yaklaşan nüfusa sahip olan Cibuti’de resmi diller Arapça ve Fransızcadır.

Ana dili Ya da Zorunlu Yabancı dili Fransızca olan ülkeler sayı bakımından oldukça fazladır. Fransa’nın geçmişten bugüne yayılmacı bir dış politika izlemesi bunun en büyük sebebidir. Bu sebeple Fransızca konuşan ülkeler haritası oldukça kalabalıktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!