featured

Andropoz Nedir? Andropoz Belirtileri Nelerdir? Andropoz Tedavisi Nasıl Yapılır? Andropoza Hangi Doktor Bakar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ocak 2020 sağlık araştırmaları, ülkemizde ve dünyada andropoz tanısı konan hasta sayısının günden güne arttığını ortaya koymaktadır. Peki, andropoz nedir?,  Andropoz Nedenleri Nelerdir?, Andropoz Belirtileri Nelerdir?, Andropoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Andropoz Nedir?

Latince’de erkekliğin sonu anlamına gelen Andropoz, yaşın ilerlemesi ile birlikte erkeklik hormonu olan testosteronun kandaki seviyesinin düşmesi ve buna bağlı olarak da bazı şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Erkeklerde Andropoz, kadınlardaki menopoza benzer bir rahatsızlıktır. Aynı kadınlardaki menopozda olduğu gibi erkeklerde de 40 yaşından sonra testesteron hormonu seviyelerinde bir değişiklik meydana gelmektedir.

Andropoz Neden Olur?

Andropoz neden olur, sorusunun en genel cevabı, testesteron seviyesindeki azalıştır. Erkeklerin kan değerlerinde bulunan testesteronun azalması yalnızca andropoz nedeni sayılmaz. Bunun yanında kandaki testesteronu çeken SHBG hormonunun artması sonucunda, kandaki kullanılabilir testesteronun azalması sonucunda andropozun belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Andropoz Belirtileri Kaç Yaşında Başlar?

Andropoza kaç yaşında girilir ? Andropoz yaşı kaçtır ? Her erkeğin andropoza girme yaşı değişkenlik gösterse de ortalama olarak 40 yaşından sonra erkeklik hormonu olan testesteron seviyelerinde düşüş başlar. Kimi erkeklerde bu düşüş daha hızlı ilerlerken genel sağlıklı kişilerde ilk belirtiler 50’li yaşlarda görülmeye başlar. Kimi erkek de ise 40 yaşından sonra ki testesteron seviyelerindeki düşüş daha yavaş ilerler ve ilk belirtilerin ortaya çıkması 70’li yaşları bulabilir.

Testeron seviyelerindeki bu düşüşün hızı erkeğin yaşam koşullarına, kronik rahatsızlıklarına, beslenme ve cinsel tercihlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Şeker, Tiroit, Obezite, Kalp, Kolesterol veya tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bir erkek de testesteron seviyesinde ki düşüşler daha erken yaşlarda başlayarak daha hızlı bir düşüş görmesi mümkün olabilmektedir. Bu nedenle de andropoz belirtileri de daha erken yaşlarda ortaya çıkacaktır.

Kadınlarda görülen menopozun aksine her erkek andropoza girmez. Yapılan araştırmalara göre 40-60 yaşları arasındaki erkeklerin %7’sinde, 60-80 arasındakilerin %21’inde ve 80 yaş üzerindekilerin ise %35’inde testesteron hormonunun normal seviyelerin altına düştüğü ve andropoz belirtileri gösterdiği saptanmıştır.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Andropoz nedir kısaca belirtileri konusuna değinecek olursak; erkeklik hormonu olan Testesteron, hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur. Bu hormonun görevi, cinsel faaliyetleri düzenlemek dışında ruh halinde de etki gösterir. Testesteron beyin içerisinde yer alan cesaret, kendini iyi hissetme, fiziksel aktivite hisleri ile kas gücü, karın bölgesinde yağlanma ve kilo değişikliği gibi vücuttaki birçok aktivitenin düzenlenmesinde etki gösterir.

Bu nedenle Testesteron seviyelerindeki düşüş neticesinde ortaya çıkan Yaşlanan Adam Sendromu olarak da tanınan Andropoz, psikolojik, fiziksel ve cinsel aktivite şikayetleri olarak belirtiler göstermektedir. İşte, andropoza giren erkekte ne değişir, cevapları!

Andropozun Psikolojik ve Fiziksel Andropoz Belirtileri

Ruhsal değişiklikler gözlenmesi (Stres, hava durumu, yorgunluk kaynaklı olabilir)Zihinsel faaliyetlerde düşme, hafıza kaybı, unutkanlık, dikkatini toplamada güçlükUyku problemleriSürekli olarak halsizlik ve yorgunluk hissiAşırı terleme, sıcak basmasıCiltde kuruluk, vücut kıllarında azalmaKas kitlesinde ve gücünde azalma, kas ve eklem ağrıları, sırt ağrısıKansızlıkKemik erimesiGöbek bölgesinde yağlanmaMemelerde büyümeCinsel Aktivitelere Yönelik Andropoz BelirtileriCinsel ilişki sıklığında düşüşCinsel istekte azalmaSertleşmede zayıflama, iktidarsızlıkSeksten alınan zevkte azalmaSabah sertliğinde azalma, kalitesinde düşmeMeni kalitesinde düşme, meni miktarında azalmaSakal büyümesinde yavaşlama

Yukarıda sayılan andropoz belirtileri terleme ile birlikte yükseliş göstermektedir. Aynı zamanda Andropoz tanısı konması için belirtilerin tamamının ortaya çıkması gerekli değildir. Testosteron seviyesinin düşmesi cinsel problemler dışında fiziksel ve psikolojik problemlere de sebep olduğu için kişinin, aile, iş ve sosyal hayatını ciddi derece de etkileyebilmektedir. Bu nedenle belirtilen şikayetlerin bir kısmı görülüyorsa en kısa sürede üroloji uzmanı tarafından teşhis ve tedavinin yapılması gereklidir.

Andropozu Sendromu Önlemek Mümkün müdür?

Andropoz sendromu , erkekler için önlenemeyen ve hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Ancak sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteler ile kaliteli bir hayat yaşadığınız sürece; obezite, şeker, tiroid, kalp, tansiyon ve kolesterol gibi testesteron seviyelerinin daha hızlı düşmesine sebep olan kronik hastalıklardan korunacağınız için andropoz belirtilerini de daha geç gözlemleyebilirsiniz. Andropozu önlemek kesin olarak mümkün olmasa da bu sürecin hayat kalitenizi düşürmesine izin vermeden gerekli önlem ve tedavileri alabilirsiniz. Bu konuda size üroloji uzmanı doktorunuz yardımcı olacaktır.

Andropoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Andropoz, testesteron hormonunda ki düşüş sebebi ile ortaya çıktığı için tedavisi de eksilen hormonu yerine koyma şeklinde olmaktadır. Andropoz tedavisi ağızdan alınan haplar, cilde sürülen jeller ve iğneler ile yapılmaktadır.

Eksilen testesteron hormonunun normal seviyelerine tamamlanması ile birlikte hasta da görülen andropoz belirtileri ortadan kalkmaya başlayacaktır. Psikolojik ve fizyolojik şikayetler azalacak, cinsel fonksiyonlarında ve iktidarsızlıkta düzelme gözlemlenecektir.

Andropoza hangi doktor bakar , Andropoz için hangi bölüme gidilir ? Andropoz tedavisine başlanmadan önce üroloji uzmanı tarafından bazı kan tahlillerinin yapılarak kanda ki testesteron seviyesinin ölçülmesi gerekmektedir. Testesteron seviyesinde ki düşüşe göre doktor tarafından tedavi süreci ve doz ayarlaması yapılmalıdır. Şayet andropoz tedavisi sırasında kişide olumsuz bir davranış şekli gelişmesi gözlemlenir ise doktor tarafından doz ayarlaması veya tedavinin kesilmesi yönünde karar verilebilir.

Andropoz Tedavisi İçin Hastane Önerileri

Andropoz tedavisi, hem psikolojik hem de fiziksel tedavi gerektiren uzun bir süreci kapsamalıdır. Bu noktada birçok hastane ve özel kurum tarafından tedavi uygulaması yapılmaktadır. İşte, bizim sizler için hazırladığımız hastane önerileri! 

1 – Şehir Hastanelerinde Andropoz Tedavisi

Ülkemizin birçok şehrinde kurulan şehir hastaneleri, içerisinde tüm polikliniklerin yer aldığı önemli sağlık merkezleri halini almıştır. Şehir hastanelerinde andropoz tedavisi görmek de bu yüzden oldukça avantajlı ve kolaydır. Aynı hastane içerisinde hem psikolojik hem de fizyolojik destek almak için şehir hastaneleri tercih edilebilir. Ayrıca, şehir hastanelerinin ücretsiz hizmet vermesi büyük bir avantajdır. 

2 – Medical Park Hastanelerinde Andropoz Tedavisi

Ülkemizin çok sayıda şehrinde hizmet veren Medical Park Hastaneleri de Andropoz tedavisi veren önemli hastaneler arasındadır. Randevu ve detaylı bilgi için 444 44 84 numaralı telefon ya da Resmi Web Adresi kullanılabilir. Medical Park hastaneleri, iç hastalıklar, beyin cerrahi, göz hastalıkları ve kalp hastalıkları konusunda oldukça başarılı çalışmalar yapması ile de tanınmaktadır. Bu noktada eğer özel bir hastane tercih yapılacaksa, Medical Park da bir tercih olmalıdır. 

3 – Memorial Hastanelerinde Andropoz Tedavisi

Memorial hastaneleri hem üroloji hem de psikiatri alanlarında oldukça büyük başarılar elde etmiş, çok büyük cerrahi operasyonların deneyimlendiği bir hastanedir. Memorial hastanelerinde andropoz tedavisi alacak kişilerin ise hastanenin resmi web adresini kullanmaları ya da 444 7 888 numaralı telefonu aramaları gereklidir. 

4 – Tıp Fakültelerinde Andropoz Tedavisi

Ülkemizde yine hem ücretsiz hem de uzman doktorlar tarafından andropoz tedavisi almak isteniyorsa, tıp fakülteleri tercih edilebilir. Tıp fakültelerinde andropoz tedavisi görmek için ilgili üniversite hastanesinin telefon numarasından aranarak randevu alınabilir. Ayrıca ALO 182 hattı kullanılarak da Sağlık Bakanlığı Randevu Alma Sistemi üzerinden ya da MHRS merkezi hastane randevu sistemi üzerinden kullanıcı girişi ile randevu almak mümkündür. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!