featured

Anlaşmalı Boşanma Nedir | Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Yer Almalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mutlu bir yuva hayali ile çıkılan evlilik yolculuğu, kimi zaman da boşanma ile sonuçlanabiliyor. Boşanma davalarında ise özellikle son yıllarda taraflar daha yoğun olarak anlaşmalı boşanma yoluna başvuruyor.

Anlaşmalı boşanma içinse, boşanma kararı veren eşlerin, evliliği neticelendirmek adına her konuda anlaşmaları ve bu anlaşılan hususları da bir protokole dökerek duruşmadan önce Aile Mahkemesine sunmaları gerekiyor.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Hukuk sistemimizde boşanma davaları, en geniş manası ile iki genel çeşide ayrılabilir. Bunlardan biri eşlerin boşanma ve neticeleri konusunda anlaştıkları “anlaşmalı boşanma davası”, diğeri ise boşanma ve sonuçları üzerinde her konuda anlaşamayan eşler arasındaki “çekişmeli boşanma davasıdır.

Anlaşmalı Boşanma, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 166/3 maddesinde düzenlenmiştir. Madde düzenlemesine göre anlaşmalı boşanma için;

Evliliğin en az bir yıl sürmesi,Eşlerin serbest iradeleri ile boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların durumu konusunda anlaşmaları,Bu anlaşmanın bir protokol ile düzenlenmesi,Hakimin, tarafları bizzat dinleyerek iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi gerekir.

Yani bir diğer ifade ile anlaşmalı boşanma, boşanma ve de sonuçları konusunda anlaşmaya varan eşlerin iradesine üstünlük tanıyan bir yasal düzenlemedir. Ancak unutulmamalıdır ki, hukuk sistemimize göre, eşler her konuda anlaşsalar dahi hakim kararı olmaksızın evlilik birliğinin boşanma ile sonlandırılabilmesi mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma da dahi tarafların boşanma ve sonuçları üzerindeki anlaşmaları ancak hakim denetiminden geçerek ve bir mahkeme ilamı ile sonuç doğurur.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma için gereken başlıca koşul, tarafların boşanma ve boşanmanın neticeleri konusunda anlaşmış ve bunu da protokole dökmüş olmalarıdır.  Anlaşmalı boşanma protokolü üzerinde her iki eşinde onayı gereklidir.

Türk Medeni Kanunu uyarınca, anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşler arasındaki anlaşmayı gösteren bir protokolün bulunması zorunludur. Bu belge, boşanma dilekçesiyle birlikte ya da boşanma davası süreci boyunca mahkemeye sunulabilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Bulunmalıdır?

Peki, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? Eşler arasında boşanma ve sonuçları hususunda ortak bir iradeyi gösteren protokolde bulunması gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Öncelikle protokolün yasalara, hukuka ve ahlaka uygun şekilde hazırlanması gerekir,Protokolde yer alan tüm konularda, her iki eşinde özgür iradeleri ile anlaşmaya varmaları gereklidir,Mal rejimi, nafaka ve velayet gibi boşanmaya bağlı tüm neticeler ile boşanma konusunda eşlerin anlaşmış olması ve bunu da protokole dökmeleri gerekir. Tarafların anlaştıkları hususları açık ve net bir şekilde protokole maddeler halinde yazmaları önem arz eder. Bu kapsamda örneğin, varsa çocuk ya da çocukların velayetinin hangi eşde kalacağı, velayeti almayan eşin, çocuk ile geçireceği zamanların saat ve gün olarak net olarak belirlenmesi ve yazılı hale getirilmesi sağlanmalıdır. Velayet yanında nafaka, tazminat ve mal paylaşımı gibi konularda da tarafların nasıl anlaştıklarını ayrıntılı olarak düzenlemeleri gereklidir,Ayrıca anlaşılan konuların, mahkeme kararları ile işlemesinde duraksama ya da aksaklık yaşamayacak şekilde belirlenmesi gerekir,Yine, eşlere ait nüfus bilgileri, açık adres bilgileri, iletişim bilgileri ve varsa çocuk ya da çocuklara dair nüfusa kayıt bilgileri de protokole eklenmelidir.

Özetle, anlaşmalı boşanma davaları için gerekli olan protokolde boşanma ve boşanma sonuçlarına ilişkin tüm hususların yer alması ve eşler arasında hiçbir uyuşmazlık bulunmaması gereklidir.

Anlaşmalı boşanma protokolünün aile mahkemesine yazılı olarak sunulması ve eşlerin boşanma davasına bizzat katılmaları gereklidir. Duruşmada hakimin her iki eşi de dinleyerek, protokolün gerekli unsurları taşıdığı ve tarafların iradesine uygun biçimde hazırlandığı konusunda kanaat getirmesi gerekmektedir.

YouTube video

Anlaşmalı boşanma davasının kısa sürede ve kolay bir şekilde sonuçlanması için protokol son derece önemlidir. Hatalı ya da kusurlu olarak hazırlanan bir protokol davanın uzamasına neden olabilecektir. Bu açıdan boşanma protokolünün hazırlanmasında konusunda uzman olan avukatlardan yardım alınması faydalı olacaktır.

Anlaşmalı boşanma konusunda ayrıntılı bilgiye de yine sitemizde yer alan ve 07.05.2020 tarihinde yayınlanan “Anlaşmalı Boşanma Nedir ? Türk Ceza Kanununda Anlaşmalı Boşanma Koşulları Nelerdir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!