featured

Anoreksiya Nervoza Nedir | 8 Adımda Manken Hastalığı Olunca Ne Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anoreksiya Nervoza, temel olarak yeme bozukluğu olarak adlandırabileceğimiz, Tıpta Psikiyatrik grubunda yer alan hastalıklardan biridir. Hastalığın altında kilo problemlerinin yattığı ya da kilo problemi yaşama korkusunun bulunduğu düşünülmektedir. Beden algısının bozulması ile ortaya çıkan bu durum, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki, Anoreksiya Nervoza İçin ne yapmalı? Anoreksiya olunca ne olur? İşte yanıtları…

Anoreksiya Nervoza | Anoreksi Ne Demek?

Anoreksiya Nervoza hakkındaki yazımıza Anoreksi ne demek, Anoreksiya nedir sorusuna yanıt vererek başlayalım. Anoreksi genel olarak bir yeme bozukluğu olup ince kalma takıntısına sahip olmaktadır. Kişiler bu doğrultuda yeterli ve dengeli beslenemez. Dolayısıyla anormal bir vücut ağırlığı ve görünümüne ulaşır. Kısacası Manken hastalığı tanısı almış kişiler olması gerekenin çok çok altı kilolara sahiptir.

1- Anoreksiya Nedenleri Nelerdir? Anoreksiya Boy Kilo Endeksi Nedir?

Anoreksiya Nervoza nedenleri aslında Tıpta kesinlik kazanamamıştır. Genel olarak bu hastalığın nedenlerinin biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörler sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Anoreksiya nedenleri arasında genetik faktörlerin son derece etkili olduğu düşünülmektedir. Buna göre duyarlı, mükemmelliyetçi ve sebat etmeye yönelik kişiler bu hastalığa yakalanan kişiler içerisinde ilk sıradadır.

2- Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir? Anoreksiya Olunca Ne Olur?

Anoreksiya olunca ne olur? Anoreksiya Nervoza belirtileri arasında yoğun kusma, aşırı kilo kayıpları ve düşük BKİ en çok görülen durumlardandır. Genel olarak kadınlarda anoreksiya belirtileri ile erkeklerde anoreksiya belirtileri tıpatıp aynıdır. Ancak kadınlarda kilo takıntısı erkeklere nazaran çok daha fazladır. Bunun yanı sıra Yememe hastalığı belirtileri nelerdir konusunda görülen diğer belirtiler ise şunlardır;

Bulantı,Gelişimsel kilo artışlarının yaşanmaması,Dehidratasyon,Düşük tansiyon,Düzensiz kalp ritimleri,Anormal kan değerleriAdet görememe,Kollarda ve bacaklarda aşırı şişlik,Parmaklarda siyanoz, ciltte sarı ve soluk görünüm,Yorgunluk ve kuvvetsizlik,Dehidratasyon,Aşınmış dişler,Nasırlanmış cilt şeklindedir.

3- Anoreksiya Olduğumu Nasıl Anlarım?

Anoreksiya Nervoza olduğunu, kişi rahatlıkla algılayabilecektir. Kişi kilo almaktan korkuyor, kilo konusunda ciddi psikolojik sıkıntılar yaşıyorsa diğer belirtilerin var olup olmadığını araştırmalıdır. Diğer belirtilerde kişide bulunuyorsa, bu durumda kişi mutlaka bir Psikiyatriste görünmelidir.

4- Anoreksiya Tanısı Nasıl Konur? Anoreksiya Kilo Sınırı Nedir?

Anoreksiya tanısı nasıl konur? Anoreksiya Nervoza tanısı konulabilmek için doktorun hastayı görmesi, genel manada yeterlidir. Kişinin öncelikle BKİ endeksi hesaplanır. Çıkan sonuç, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen şemaya göre değerlendirilir. Sonuca göre doktor kişiden kan tetkikleri, EKG, Röntgen gibi bazı tetkikler isteyebilir.

Yapılan tüm tetkiklerin ve fiziksel muayenenin sonucunda hastalığın tanısı kesin olarak konulabilecektir. Anoreksiya boy kilo endeksi genel olarak 17.5’in altındadır. Anoreksiya kilo sınırı kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü kişinin yalnızca kilosu değil boy ölçüsü de BKİ endeksi için önem taşımaktadır.

5- Anoreksiya Tedavisi Nasıldır?

Anoreksiya tedavisi için ilk olarak hastanın davranışlarının nedeni araştırılır. Manken hastalığı tedavisinin asıl amacı ise kişinin sağlıklı bir kiloya ulaştırılmasıdır. Kişiler anoreksiyayı daha çok bir hastalık olarak değil, bir yaşam tarzı olarak yorumlar. Buda tedavi sürecini bir hayli zorlaştırır.

Hastaya tecrübeli doktorlar, diyetisyen ve Psikiyatristlerle iş birliği yaparak yaklaşmak ve tedavi sürecine başlamak gerekecektir. Bu hastalığın tedavisi uzun olduğu için hastanın aylarca serviste yatması gerekebilir. Genelde korkularının üzerine konuşularak, doğrular öğretilmeye çalışılır.

Sonrasında ise sağlıklı beslenme hakkında eğitimler verilerek, yeni yaşam tarzını benimseyebilmesi amaçlanır. Anoreksiya Nervoza hastalığında hızlı kilo almak hastada Anksiyete yaratabileceği için sağlıklı ve kalıcı kilo almak daha önemlidir.

6- Anoreksiya Hastalığı Tamamen Geçer mi? Tekrarlama Olasılığı Var mı?

Anoreksiya hastalığı tamamen geçer mi konusunda ne yazık ki olumlu bir şeyler söylemek oldukça zordur. Çünkü bu hastalarda davranış değişikliği yapabilmek çok çok zordur. Tedaviye ilk olarak olumlu yanıtlar alınsa da bu olumlu yanıt, uzun vadede devam etmeyebilir. O nedenle hastalığın tamamen geçeceği ve bir daha ortaya çıkmayacağını söyleyebilmek mümkün olmayacaktır. Anoreksiya Nervoza hastalığı hastaların büyük bir kısmında tekrarlamaktadır.

7- Anoreksiya Bulimia Arasındaki Fark Nedir? Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza Nedir?

Anoreksiya bulimia arasında bazı temel farklılıkların bulunduğu bilinmektedir. Anoreksiya Nervoza hastalığında bireyde yeme bozukluğu vardır. Kişi bir gün aşırı yemek yeyip, bir gün boyunca aç gezebilir. Bulimia Nervoza ise, kişilerin aşırı yemek yediği sonrasında bunu çıkarmak için kusmaya başvurduğu bir hastalıktır.

Bulimia olan her kişi öncesinde aşırı yemekte, sonrasında ise Psikolojik açıdan pişmanlık duyduğu için kusma ihtiyacı duymaktadır. İki Psikolojik hastalıktaki temel farklılıklar bu şekildedir. Bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemleri nelerdir yazımızı okumak için tıklayınız.

8- Anoreksiya Hastalarına Nasıl Davranmalı? Anoreksiya Nervoza Nasıl Önlenir?

Peki Anoreksiya hastalarına nasıl davranmalı? Anoreksiya Nervoza hastalığında hastalara, olumlu bir bakış açısı ile yaklaşılmalıdır. Çünkü hastalar davranışlarının doğru olduğuna kendilerini inandırmış ve aşırı kaygılıdır. Olumsuz bir bakış açısı ile yaklaşmak onların, daha da kaygılanmasına ve hastalığının ilerlemesine neden olabilir.

Bu hastalara görünüşü hakkında düşüncelerinin yanlış olduğu ve ilerlemesi söz konusu olduğunda ciddi hastalıkların ortaya çıkabileceği söylenmelidir.

YouTube video

Ne yazık ki Anoreksiya Nervoza hastalığının önlenmesinin garanti bir yolu yoktur. Hastalığın önlenmesi ve ilerlemesinin önüne geçilmesinde erken tanı oldukça önemlidir. Bu kapsamda rutin muayeneler sırasında yeme alışkanlıkları konusunda birkaç soru sorulabilecektir. İdeal kilo hesaplama işlemi için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!