featured

Apartmanlarda Mantolama Kararı Nasıl Alınır | Mantolamada Oy Birliği Şart Mıdır? Hukuki Açıdan Dış Cephe Yalıtımı Hakkında Merak Edilenler…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Apartman ya da siteler gibi insanların toplu olarak birlikte yaşadığı binalarda, ısı yalıtımı yapılması günümüzde oldukça yaygın uygulanan bir yöntemdir. Halk içinde mantolama olarak tabir edilen dış cephe ısı yalıtımı kararı nasıl alınır? Hukuki mevzuat konuya ilişkin ne diyor? İşte, tüm merak edilen yönleri ile  Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Apartman yönetimi mantolama karar yeter sayısı nedir? İşte, detaylar…

Mantolama Nedir? Apartmanlarda Mantolama Kararı Nasıl Alınır?  

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Özellikle eski binalar başta olmak üzere mantolama yani dış cephe yalıtım işlemi sayesinde, apartmanlar gerek görünüm, gerek ısı yalıtımı ve gerekse de ses yalıtımı açısından önemli fayda ve avantajlar sağlayabiliyor.

Bu nedenle, dış cephe yalıtımı ya da diğer bir ifade ile mantolama, ana gayrimenkulün sağlamlığı, mimari durumu ve bakımı açısından faydalı ve yararlı bir uygulama ve değişikliktir.

Apartman Mantolama Yasası Var mı? Ortak Yer Ne Demektir?

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Apartman, site gibi toplu yaşam alanlarında uygulanacak olan asıl hukuki mevzuat 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’dur.

Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, yapının temelleri, ana duvarları, taşıyıcı sisteme dahil olan kiriş, kolon, perde duvarları, bağımsız bölümleri birbirlerinden ayıran ortak duvarlar, tavanlar, tabanlar, avlular, antreler, genel giriş kapıları, merdivenler, asansörler, koridorlar, sahanlıklar, genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire ya da odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, ortak garajlar, genel kömürlük, kalorifer daireleri, kuyular, sarnıçlar,  genel su depoları ve sığınaklar, çatılar, bacalar, yağmur olukları, genel dam terasları, yangın emniyet merdivenleri gibi yerler “ortak yer” kapsamında kabul edilirler.

YouTube video

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Bu kapsamda binanın yani apartmanın dış cephesi de ortak yer kapsamındadır ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 16. Madde düzenlemesi uyarınca kat malikleri de ana taşınmazın tüm ortak yerlerine, kendi arsa payları oranında ve ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olarak kabul edilirler.

Apartmanlarda yaşanabilecek bir diğer sorun yöneticinin aidat ödeyip ödemeyeceği konusunda bilgi almak isterseniz, Apartman yöneticisi aidat ödemek zorunda mıdır yazımıza göz atabilirsiniz. 

Apartman Gibi Ortak Kullanım Alanlarında Yapılacak Değişiklik ve İlaveler Nelerdir?

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Kat Mülkiyeti Kanunu 19/1. Maddesinde;

“Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar” Hükmü getirilmiş ve kat maliklerinin sorumluluğunun çerçevesi çizilmiştir.

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Mantolamada oy birliği şart mıdır?  Kat Mülkiyeti Kanunu 19/2 madde düzenlemesinde ise, bütün kat maliklerinin “beşte dördünün” yazılı rızası bulunmadıkça ana taşınmaza ait ortak yerlerde onarım, inşaat ve tesis yapılamayacağı, farklı renkte dış badana ya da boya yaptırılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ancak, ortak yerlerde bulunan bir bozukluğun ana yapıya ya da bağımsız bölüme zarar verdiği ve bunun acilen onarılması gerektiği mahkemece tespit edilirse bu kez kat maliklerinin rızası aranmaz.

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Normal şartlarda bina mantolamasına dükkanlar katılmamaktadır. Yine Kat Mülkiyeti Kanunu 42. Maddesinde de “faydalı değişiklik” olarak tabir edilen istisnai durum düzenlenmiş (ortak yerlerin düzgün ya da daha rahat ve kolay bir duruma konulmasına veyahut ortak yerlerden elde edilecek yarar ve faydanın çoğaltılmasına yarayacak tüm yenilikler ve ilaveler) ve faydalı olan bu değişikliklerin, kat maliklerinin çoğunluk kararı ile yapılabileceği belirlenmiştir. Bina mantolamaya dükkanlar katılır mı? Normal şartlarda bina mantolamasına dükkanlar katılmamaktadır.

Apartmanlarda Mantolama Kararı Nasıl Alınır?

Apartmanlarda mantolama kararı nasıl alınır? Yerleşik Yargıtay kabulü ve uygulamaları uyarınca dış cephe yalıtımı yani bir diğer ifadeyle mantolama işlemi “Faydalı Değişiklik” kapsamında kabul edilir.

Bu nedenle Kat Mülkiyeti Kanunu 42. Madde düzenlemesi de göz önüne alınarak, kat malikleri kurulunun “oy çokluğu ile” mantolama kararı alınabilir. Yani mantolama işlemi için nitelikli (beşte dört oranında) çoğunluk aranmaz, faydalı değişiklik olduğundan oy çokluğu yeterlidir.

Son olarak belirtelim ki; Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesi uyarınca bu iş için yapılacak masraflardan kat malikleri arsa payları oranında sorumlu olacaklardır. Bunun yanı sıra Apartman mantolama itiraz durumu ancak, yargı önünde sonuçlanabilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!