featured

Araç Değer Kaybı Davasında Rücu Tazminatı Nedir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trafik kazalarının ortaya çıkardığı sonuçlar çeşitli zararlar olarak kabul edilir. Trafik kazaları nedeni ile meydana gelen maddi zararlardan biri de araçlarda oluşur. Araçta meydana gelen hasarlar vasıtanın satış değerinde bir düşüşe yol açtığında bu durum araç değer kaybı olarak adlandırılır. Kazaya karışan taraflardan az kusurlu veya kusursuz olanın aracında oluşan bu maddi zarar nedeni ile zararının telafi edilmesini isteme hakkı bulunur. Araç Değer Kaybı Davasında Rücu Tazminatı Nedir ? Bu süreçte merak edilenler arasında yer alır.

Kazaya karışan ve az kusurlu ya da kusursuz olan tarafın aracında hasar oluşursa bunun tarafsız bir eksper raporu ile tespit edilmesi gerekir. Araç değer kaybı talebinde bulunacak olan kişi uğradığı zararı ispat etme yükümlülüğüne sahiptir.

YouTube video

Bundan dolayı da başvuru sürecinde eksiksiz belge ile müracaat gerçekleştirmek önem taşır. Kaza raporları , eksper raporu ve bir dilekçe ile birlikte kusurlu olan tarafın sigorta şirketine ihtarname çekilmesi gerekir. Dilekçede yer alacak bilgilerin eksiksiz ve tam olması önem taşır. Dilekçeye ek olarak sunulacak evrakların hukuki bir değerinin olması nedeni ile bunların da önemli hale geldiği görülür.

Kişiler bu hukuk yolunu kullanarak sigorta şirketine başvuru yaptıklarında 15 gün içerisinde kendilerine bir yanıt verilmesi gerekir. Alınacak cevap yetersiz olduğunda Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru hakkı doğar. Buraya da dilekçe vermek sureti ile müracaat edilir.

Rücu tazminatı olarak adlandırılan uygulama sigorta şirketinin cayma hakkını ifade eder. Sigorta şirketi araç hasar tazminatını ödedikten sonra cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda da sigorta şirketi hasar tazminatını ödedikten sonra dönerek kusur oranı fazla olan kişiden tutarı talep edebilir. Sigorta şirketi bunun için kusurlu olan tarafa dava açar.

Araç değer kaybı davası açma hakkı kişilere tanınırken kazada kusur oranı az olan ya da kusursuz olarak tanımlanan kişi sigorta şirketine ve Sigorta Tahkim Komisyonu’na yaptığı başvurulara olumlu cevap alamazsa dava açma hakkını elde eder.

Bu dava açılacağı zaman araç sürücüsüne , araç işletenine , araç sahibine ya da sigorta şirketine açılabilir. Sigorta şirketi için Asliye Ticaret Mahkemesi görev yapar. Kişilere açılacak davalar ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne olur.

Değer kaybı dilekçe örneği hazırlanırken eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Dilekçe ile birlikte sunulması gereken belgeler hukuki değer taşır. Dilekçede başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yanı sıra sigorta poliçesi , dilekçe konusu gibi çeşitli bilgiler yer alır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!