featured

Aralıklı Oruç Tutmak Ve Faydaları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aralıklı oruç insan metabolizması için son derece yararlıdır. Aralıklı oruç yaşlanmayı yavaşlatır, kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı daha dirençli olunmasını sağlar. Üstelik aralıklı oruç sayesinde uyku kalitesi de yükselir.

Aralıklı Oruç Tanımı

Aralıklı oruç, kişinin yiyeceklerden ve içeceklerden kendi rızası ile bir süre uzak durmasıdır. Bu tür bir beslenme tarzı son yıllarda ciddi anlamda ilgi görüyor. Yapılan bilimsel çalışmalar aralıklı orucun hem vücut direncini arttırdığı, hem de kilo verilmesini desteklediği görüldü

2019 Scientific Reports ‘da yayınlanan bir çalışma aralıklı orucun metabolizmayı hızlandırdığını bildiriyor.

Aralık Oruç Uygulama Çeşitleri

Aralıklı oruç çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Aralıklı oruç için en çok tercih edilen uygulama 16/8’dir. Bu uygulamada 16 saat oruç tutulur.Bir başka aralıklı oruç yöntemi Alternatif Gün oruç tutulmasıdır. Bu uygulamada oruç süresi 24 saattir. Oruç bittiğinde 500 kalorilik sınırlı bir öğün tüketilir.Aralıklı oruç yöntemlerinden birisi de 5:2 olarak tanımlanıyor. Bu yöntemde ise haftada 2 gün süre ile oruç tutulur.Savaşçı orucunda ise (Warrior fasting) 20 saat hiçbir şey yemeden oruç tutulmasını zengin bir akşam yemeği izlemektedir.

Aralıklı Oruç ve Stres

Aralıklı oruç yöntemi ile son derece sınırlı bir takım diyetler yapılmasına gerek kalmadan daha kolay kilo verilmesine yardımcı olunur. Yapılan araştırmalar insanların sürekli kalori saydığında ya da yemek konusunda bazı yiyeceklere yasak koyduklarında stres altına girdiklerini belirtiyor.

Stres vücutta kortizol üretimini arttırır. Kortizol üretimi insanları olumsuz bir ruh haline ittiği için diyete devam etmek zorlaşır ve çoğu kez diyet terk edilir. Bunu takip eden evrede yoksunluk duygularını izleyen kontrol edilemeyen yeme isteği sonucunda tekrar kilo alınır.

Aralıklı oruç tutma yöntemi uygulamasında yemek yeme saatleri düzenli olduğu için oruç temposuna uyum sağlamak daha kolay olmaktadır. Kilo verme döneminde, insanlar yemek konusunda esnek davrandıklarında daha kolay zayıflayabiliyor.

Her gün diyet düşünmek insanları strese sokuyor ve dirençlerini kırıyor. Sürekli kalori kısıtlaması ile diyet yapmak kişinin motivasyonunu düşürüyor.

Özellikle kurallara uyum sağlamayı tercih eden insanlar ‘’Daha az yemek yiyin’’ şeklinde bir uyarıdan çok ‘’Sabah 6 ‘dan sonra bir şey yemeyin’’ komutuna daha kolay uyum sağlıyorlar. Disiplinli insanlar için bu uygulama çok daha kolay kabul ediliyor.

Vücut üzerinde stresin etkilerinin azaltılması aynı zamanda yaşlanma etkilerini de geciktirir.

Aralıklı Oruç Kilo Korunması

Aralıklı Oruç özellikle zayıflama sonrası kilo korunmasında etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. 2016 yılında yapılan ve Frontiers de yayınlanan bir çalışmada 40 obez yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmadan bahsediliyor. Bu çalışmada yüksek proteinli düşük kalorili ve aralıklı diyet uygulayan grup ile geleneksel kalp sağlığı diyeti ile kilo kaybeden hastalar karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda her iki yöntemle de kilo kaybında beden kitle indeksi ve kan lipitlerinde azalma incelendiğinde, iki grup arasında fazla bir fark görülmedi. Fakat 1 yıl sonra hastalar kontrole geldiğinde aralıklı açlık diyetinden çıkanların kilo koruması aşamasında çok daha başarılı oldukları saptandı.

Aralıklı Oruç ve Diyabet Riski 

Tip 2 diyabet ile savaşma söz konusu ise, olabildiğince hareketli olmak, sağlıklı beslenme ve zayıflamak etkili silahlardır. Kilo vermek, otomatik olarak kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Uzmanlar aralıklı açlık programını uygulayan kişilerde vücutta daha az insülin üretimine yol açıldığı için diyabetin önlemesine yardımcı olduğu fikrini destekliyorlar.

Özellikle ailesinde diyabet hastası bulunan risk altındaki kişiler için aralıklı orucun çok yararlı olabileceği düşünülüyor. Araştırmalar bu konuda umut veriyor. Yine de konu üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Aralık Oruç ve Kardiyovasküler Hastalıklar

Kardiyovasküler hastalık riski sağlıklı bir yaşam sistemi oturtularak sağlanabilir. Doğru besinleri tüketmek, alkol kullanımını belli bir düzeyde sınırlamak, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak kap sağlığı üzerinde çok olumlu sonuçlara yol açmaktadır.

Yapılan araştırmalar bütün bu sayılanlara ilaveten aralıklı orucun da kalp sağlığını olumlu etkileyebileceğini gösteriyor. Her gün kalori kısıtlaması yapmak kardiyovasküler riski ve insülin direncini arttırıyor.

Nutrition Journal’de 2013 yılında yayınlanan bir araştırmada 32 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma yaylandı. Bu yayında bildirildiğine göre 32 deneğe alternatif bir günlük oruç rejimi uygulandığında deneklerin LDL kolesterolü ve triasilgliserol konsantrasyonlarında çok olumlu konsantrasyon düzelmeleri gözlenirken aynı zamanda kilo kaybı da sağlandı.

Burada bildirilen çalışma sonucuna göre alternatif oruç ‘’yemek yeme’’ anlamına gelmiyor. Yalnızca ‘’daha az yemek yeme’’ anlamına geliyor. Böylece her gün diyette olmak yerine haftada birkaç gün diyet yapmak daha tahammül edilebilir oluyor.

Buna da: Bakınız: Sağlıklı Şekilde 1 Haftada 5 Kilo Vermek 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!