featured

Arıcılık İçin Hangi Kredi Çekilmelidir | Arıcılık Kredisi Veren Bankalar Hangileridir| Arıcılık Kredisi ile Hangi Arıcılık Malzemeleri Alınabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde en karlı üretim alanlarından biri olan arıcılık için hangi kredi çekileceğini bilen girişimciler, bu önemli alana çok daha özgüvenli bir şekilde giriş yapabilirler. Birçok özel ve kamu bankası tarafından verilen arıcılık kredisi ve destekleri ile arıcılık bakımı ve bal üretimi için gerekli arıcılık malzemeleri satın almak mümkündür. KOSGEB tarafından verilen arıcılık kursu ve kurs sonundaki sertifika ile arıcılık nasıl yapılır ve arıcılık nerede yapılır sorularının cevapları kolayca öğrenilebilir.

1 – Arıcılık İçin Hangi Kredi Çekilmelidir

Türkiye’de arıcılık destekleri almak üretim yapmak için ilk adımı atmakta büyük bir avantaj haline gelmektedir. Üretimin desteklenmesini sağlamak için kullanılabilecek gerek özel gerekse kamu bankaları tarafından çok sayıda Arıcılık desteği ve hayvancılık kredisi bulunmaktadır.

Bir tarım ülkesi olan Türkiye’de bal  üretimi alanında faaliyet göstermek isteyen kişiler, ihtiyaç duydukları maddi kaynak için kendilerine en uygun kredi desteği veren bankayı tercih etmelidir. Bu noktada bankanın kaç ay vade ile kredi verdiği ve kişinin hangi bal türünü üretmek istediğinin de önemi vardır. Zira her bal kovanı aynı periyod ve sıklıkla dolmayacaktır. Bu noktada kullanılan kredinin ne kadar sürede geri ödenebileceğinin de hesap edilmesi üretimin sürekliliği için mecburidir.

A – KOSGEB Arıcılık Kredisi Veriyor mu | Canlı Hayvan İçin Hangi Kredi Tercih Edilmelidir

Arıcılık hibe desteği 2020 programlarına başvurmuşsanız ve kullandığınız destek  ya da kredi ile canlı hayvan satın almak istiyorsanız, KOSGEB arıcılık desteği diye bir kredi ya da hibe paketi bulunmamaktadır. Fakat hayvanlarınız ve kovanınız varsa arıcılık tesisi kurmak yerine, bal imalatı yapmak ya da imal ettiğiniz balın satış ve paketleme süreçlerini organize etmek istiyorsanız KOSGEB arıcılık hibesi kullanabilirsiniz. Aksi halde canlı hayvan alımı için KOSGEB bünyesinde bir destek paketi bulunmamaktadır.

B – Arıcılık Hibe Desteği 2021 ile Hangi Kredi Miktarında Destek Alınır

Arıcılık hibe desteği 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da genç çiftçiler için sunulmuş önemli bir destek paketidir. 30 bin liraya kadar verilen destek ile 18 ve 41 yaş arasındaki genç girişimciler arıcılık yapma şansı yakalamaktadır. Bu destek ile bal üretimi için ihtiyaç duyulan arıcılık malzemeleri alınabileceği gibi, arıcılık bakımı için gerekli zirai ürünler de elde edilebilir.

C – 50 Kovanlık Arıcılık Projesi Kredisi Nasıl Alınır

Arıcılık hibe desteği 2020 kapsamında alınan karar ile birlikte, artık arıcılık desteği alma şartları arasında en az 50 kovana sahip olmak yer almaktadır. Yani, 50’den daha az sayıda arı kovanı olan üreticilere arıcılık hibe desteği verilmemektedir.

D – Halkbank Arıcılık Kredisi | Bal Gibi Bir İş Arıcılık

Halkın bankası, sloganı ile yola çıkan Halkbank arıcılık desteği çekebilmek için öncelikle bankaya başvurulmalıdır. Banka KOBİ destek uzmanları aracılığı ile arıcılık kredisi hesaplama işlemi yaptırılarak kişiye özel kredi planlamalarını incelemek şansı bulunabilir.

Bal Gibi Bir İş Arıcılık ismi ile tanımlanan Halkbank arıcılık kredisi ile arıcılık kursu alınabilir ve kurs sonunda en az 50 kovan ile başlamak şartı ile üretime başlanabilir.

E – Tarım Kredi Kooperatifi Arıcılık Kredisi

Daha çok kısa süreli kredi taleplerini karşılayan Tarım Kredi Kooperatifi Arıcılık Kredisi ile arıcılık malzemeleri alınabileceği gibi hali hazırda olan kovanların geliştirilmesi de sağlanabilir.

F- Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi

Arıcılık Kayıt Sistemi kaydı olan ve en az 50 kovan ile üretim yapmak isteyen kişilere Ziraat Bankası tarafından sunulan arıcılık kredisi ile uzun süreli üretim yapmak mümkündür. Arıcılık yapılacak alana, hangi tür bal üretileceğine, bal üretim miktarının az ya da çok olmasına ya da üretim hacmine göre farklı kredi ve arıcılık malzemeleri destekleri sunulmaktadır.

Ziraat Bankası arıcılık kredisi ERTELEME imkanı sunan ve üreticiyi son derece olumlu bir tavırla destekleyen bir bankadır. Bu yönü ile pandemi döneminde oldukça zor zamanlar geçiren arıcıların borçlarını erteleyen Ziraat Bankası, her zaman olduğu gibi üreticinin yanında olmayı başarmaktadır.

Ülkemizde ayrıca Denizbank Arıcılık Kredisi , Finansbank Arıcılık Kredisi ve Şekerbank Arıcılık Kredisi gibi özel bankalar tarafından verilen destekler de bulunmaktadır. KOSGEB ve Ziraat Bankası arasında kredi miktarları ve özellikleri konusunda değişiklikler olduğu gibi özel bankaların da sunduğu imkanlar birbirinden farklıdır.

2 – Arıcılık Kredisi ile Hangi Arıcılık Malzemeleri Alınabilir

Arıcılık hibe desteği kapsamında kullanılan 30 bin TL ile arıcılık bakımı için gerekli zirai ürünler ve arıcılık malzemeleri satın almak mümkündür. Arıcılık desteği ile alınabilecek malzemeler ise aşağıdaki gibidir:

Kovanlar ve parçalarıArı yemi ve kekiAna arı üretimiAna arı malzemeleriBal dinlendirme tanklarıBal süzme makinesiArıcılık ilaçlarıArı yemlikleriArı oğullarıArı yemlerinin alımıKörükBal süzme malzemeleriArıcılık giysileriBal eritme kazanlarıPlastik diğer ürünler

3 – Arıcılık İçin Hangi Kredi Kullanılmalıdır | Arıcılık Nasıl Yapılır

Ekolojik tarım ürünlerinden biri olan arıcılık yatırımı yapmak isteyenler için her bir bankanın kendi içerisinde adlandırdığı çiftçi destek kredisi ya da arıcılık kredisi bulunmaktadır. Arıcılık nasıl yapılır sorusunun cevabı ise oldukça geniş bir iş sürecine yayılmaktadır. Arıcılık nasıl yapılır ve arıcılık nerede yapılır sorularının cevaplarını bulmak için iki yöntem bulunmaktadır: İlki, arıcılık belgesi veren bir arıcılık kursu ile bu tarımsal üretim alanını öğrenmektir, bir diğeri ise işi faal olarak yapan bir kişiden öğrenmek olacaktır. Bu kişi bir yakın akraba olabilir ya da bu alanda uzman olduğu bilinen bir kişi olabilir.

Arıcılık için hangi kredi çekilecek olursa olunsun, üretici destek kredilerinde belge istendiği unutulmamalıdır. Bu noktada arıcılık kursu ile belge almak ve iş öğrenmek çok daha faydalı olacaktır.

4 – Arıcılık Kredisi İçin Hangi Belgeler Gereklidir

Hangi kredi miktarında olursa olsun, arıcılık yapmak için gereken bazı zorunlu belgeler bulunmaktadır. Kamu ya da özel bankalar kendi içerisinde farklı güvenceler istiyor olsa dahi, en temelde istenen belgeler şu şekilde olacaktır:

Çiftçi Belgesi/ÇKS BelgesiKredi Karşılığında Gösterilecek Teminat BelgeleriTarımsal İşletmeyi Destekleyen Resmi Belgeler ( Tapu – kira kontratı gibi)Hali Hazırda Bir İşletme Varsa Son 3 Yılın Bilançosu

YouTube video

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi olan ve Arıcılık kayıt sistemine kayıt olan kişilere farklı bankalar  tarafından farklı faiz oranı ile kredi imkanı sunulmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen arıcılık kredisi faiz oranları ile bankalar arasında değişiklikler olabilmektedir. Bu noktada her bir bankanın farklı orandaki hayvan kredisi imkanları da değerlendirilmelidir.

5 – Arıcılık İçin Hangi Kredi Kullanılacağına Nasıl Karar Verilebilir

Bir girişimcilik için en uygun kredi imkanının hangi bankadan ya da hangi kredi türünden çıkabileceğini belirlemek için uzman bir banka yetkilisi ile görüşmek önem taşımaktadır. Girişimcinin ödeme noktasında problem yaşayacağı fai oranında ya da vadede kredi kullanması, içinde olunan girişimin de başarısızlığa sürüklenmesine neden olacaktır.

Düşük faizli devlet destekli ya da özel bankalar aracılığı ile alınan 7 yıl vadeli arıcılık kredileri ile hangi kredi türünde hangi oranda ödeme yapılacağı ya da kaç ayda bir ödeme yapılacağı gibi düzenlemeler banka yetkilisi ile kararlaştırılabilir. 84 aya kadar vadeli tarım kredisi veren devlet destekli arıcılık yapmak için arılı kovana sahip olmak gibi bazı özel şartlar aranıyor olabilir. Bu noktada hangi kredi limiti ve türünden faydalanmak istenildiği önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir : Arı Ekmeği Nedir

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!