featured

Asansör Yönetmelikleri Asansör Aidatı Konusunda Ne Diyor? Asansör Aidatını Kim Öder?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asansör yönetmelikleri, toplu yaşam alanları olan apartmanlarda, meydana çıkan asansör aidatı ve asansör aidatını kim öder gibi hukuki anlaşmazlıkların içinde en çok merak edilen hukuki konular arasında yer alıyor. Bu kapsamda yine ortak kullanıma açık olan asansör masraf ve ödemelerine zemin katta oturanların katılıp katılmayacağı konusu da sık sorulan sorular arasında bulunuyor. Peki, zemin kat sahipleri asansör masraf ve ödemelerine katılmak zorunda mıdır? Bunun bir istisnası bulunur mu? İşte konuya dair tüm detaylar…

Asansör Yönetmelikleri Ortak Gider Konusu İçin Ne Diyor?

Asansör yönetmelikleri, Asansör aidatı gibi bağımsız bölümlerden oluşan yapılar için hukuk sistemimizde belirleyici kanun, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındadır. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında da açıkça düzenlendiği üzere ortak giderler, ısınmaya, yapı taşıyıcı sistemine, kapıcı oda ya da dairelerine, asansörlere, ortak garaja, baca, çatı, yağmur olukları gibi bölümlere, Asansör girişine, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvar gibi alanlara yapılan harcamaları ifade eder. Daha basit bir ifade ile bağımsız bölüm sakinlerinin ortaklaşa kullandıkları ve faydalandıkları alan ve kısımlara ortak alan ve buralara yapılan masraflara da ortak gider denir.

Asansör aidatın kim öder sorularının sıklıkla sorulduğu bir binada bulunan bağımsız bölüm maliklerinin ise bu ortak giderlere katılma zorunlulukları kural olarak bulunur. Yani, bir binanın ortak giderlerinin tüm bağımsız bölüm maliklerinin katılımı ile karşılanması yasa gereğidir. Örneğin kalorifer, asansör, tesisat, çatı, baca gibi bölümlere yapılacak masraflar ile ortak alanların bakımı, korunması ya da güçlendirilmesi için yapılacak giderlere bağımsız bölüm maliklerinin katılımları kural olarak zorunlu olup, bu ortak kullanım alanlarından faydalanmadıklarını belirtmek suretiyle bazı kat maliklerinin bu ödemelerden kaçınması kural olarak mümkün değildir.

 1- Asansör Yönetmelikleri Konuya Dair Yasal Mevzuat Nedir?

Asansör aidatı ile ilgili konuları düzenleyen Kat Mülkiyeti Kanunu 20. Maddesinde aynen;

“Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlüdür.Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”

hükümleri yer alır. Bu açık kanuni düzenleme ile aksi kararlaştırılmadığı müddetçe ortak yerlerin her tür giderine tüm kat maliklerinin katılması kural olarak belirlenmiştir.

1- Asansör Yönetmelikleri Esas Alınarak Gider ve Masraflara Katılmayan Kat Maliklerine Karşı Ne Yapılabilir?

Asansör aidatını kim öder soruları Asansör yöneticilerinin sıklıkla karşılaştığı konular arasındadır. Ortak gider ya da avans payını ödemekten kaçınan kat maliki hakkında, yönetici ya da diğer kat maliklerinden her biri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu’na, yönetim planına ve genel hükümlere göre dava açılarak, icra takibi yapılabilir. Bu giderleri zamanında ödemeyen kat malikinin gecikme tazminatı ödeme gibi yükümlülükleri doğabilir.

3- Asansör Yönetmelikleri İçerisinde Asansör Masrafına Zorunlu Olarak Katılmanın Bir İstisnası Var mıdır?

Asansör aidatı her ne kadar Kat Mülkiyeti Kanunu ile genel kural olarak tüm kat maliklerinin her türlü ortak gidere katılması zorunlu tutulmuş ise de, kat malikleri aralarında anlaşarak bu durumun aksini kararlaştırabilirler. Bu anlamda kat mülkiyetine konu yapılar için söz konusu olan “Yönetim Planına” eğer kat malikleri anlaşırlarsa, örneğin zemin katta yer alan dairelerin asansörden faydalanmadıkları için asansör için yapılan masraflardan muaf tutulmasına dair bir maddeyi ekleyebilirler. Yani bir diğer ifade ile yönetim planına eklenecek bir maddeyle zemin katta oturanlar için esasında ortak gider tanımı içinde yer alan asansör masrafları istisna tutulabilir.

Asansör aidatını kim öder sorusuyla karşılaştığınız da, ancak yönetim planında böyle bir istisna bulunmadığı durumlarda, asansörden faydalanmasalar dahi zemin kat maliklerinin de asansör giderlerine katılmaları bir zorunluluktur diyebilirsiniz. Yaptığınız adli işlemleri de, uyaptan kontrol edebilirsiniz. Uyap nedir bilmiyorsanız, ilgili yazımıza bakabilirsiniz.

4- Bonus! Asansör Yönetmelikleri ile İlgili Daha Fazla Bilgiye Sahip Olmak İster misiniz?

YouTube video

Asansör aidatını kim öder konusunda daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz, sizler için faydalı bir içerik getirdik. İyi seyirler! 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!