featured

Aşı Kimliği Ne Demek? Aşı Kimliği Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşı kimliği nedir? 29 Nisan 2021 ile 17 Mayıs 2021 tarihleri arasında uygulanan zorunlu kapanma dönemi son buldu. Tüm vatandaşlar ise yeni kademeli normalleşme döneminde hayatlarında nelerin değişeceğini merak ediyorlar. Bu yeni normalleşme döneminde dikkat çeken kararlardan birini de vatandaşların dışarı çıkma yasağı olan gün ve saatlerdeki durumları oluşturuyor.

Zorunlu kapanma dönemi sonrası başlayacak kademeli normalleşme de artık, 65 yaş ve üzeri olan vatandaşlardan da iki doz aşılarını yaptırmış olanlara sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacağı yeni yayınlanan genelge ile duyuruldu. Peki, vatandaşların aşı olduklarını göstermeye yarayacak aşı kimliği ne demek? Bu aşı kimlik belgesi nasıl ve hangi uygulama üzerinden alınır? İşte, konuya dair merak edilenler ve tüm ayrıntılar…

Aşı Kimliği Nedir?

Aşı kimliği nedir? Aşı kimliği uygulaması ve bu uygulamaya ait detaylar Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Buna göre, iki doz koronavirüs aşısını olan vatandaşlar HES (Hayat Eve Sığar) uygulaması ile aşı kimliklerini alabilecekler. HES uygulaması üzerinde bulunan ‘Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği Oluştur’ ekranı kullanılarak alınabilecek aşı kimliklerinde ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hayata geçirilen ‘Güvenli Turizm’ logosu da yer alacak. 

Aşı kimliği nedir? Bu anlamda, aşı kimliği, iki doz koronavirüs aşısını olan kişilerin bu durumunu göstermeye yarayacak.  Aşı kimliği üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile isteğe bağlı olarak pasaport bilgileri de bulunacak. Aşı kimliğinde yer alan karekod okutulduğunda ise sistem e-Nabıza yönlendirilecek ve kişiye ait bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak görülebilecek.

 Aşı Kimliği Nasıl Alınır? Aşı Kimliği Üzerinde Neler Bulunacak?

İki doz Kovid-19 aşısını da olan vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı’na ait olan HES uygulamasına girmek suretiyle aşı kimlik kartlarını düzenleyebilecekler. Peki aşı kimliği nasıl alınır? Aşı kimliği düzenlenebilmesi için uygulama üzerinde, önce “Kovid-19 aşı bilgilerim” kutucuğuna tıklanması ve ardından “Aşı Kartlarım” bölümüne girilmesi ve son olarak da “Aşı Kartı Oluştur” seçeneğinin tıklanması gerekecek.

Aşı kartında pasaport bilgilerinin de yer alması tamamen kişinin tercihine bağlı olup seçilmemesi durumunda yalnızca kişinin mevcut kimlik bilgileri karta işlenecek. Aşı kimliği nedir? Yine aşı kimliği oluşturulabilecek bir diğer uygulama ise e-Nabız. 

Bu uygulamaya girildiğinde de önce ana sayfanın üst kısmında bulunan “COVID-19” butonuna ve ardından “COVID-19 Aşı Kartı” butonuna tıklanarak aşı kimliği oluşturulabilecek. Ancak unutmamak gerekiyor ki eğer kişi her iki doz aşısını da tamamlamadıysa, aşı kimlik kartını düzenleyemeyecek.

Aşı kimliği nedir? Düzenlenecek aşı kimliği üzerinde ise, kişinin adı ve soyadı ile doğum tarihi ve T.C Kimlik Numarası yer alacak. Kimlik kartında yine olunan aşı ile aşıların yapıldığı tarihte bulunacak. Pasaport numarası ise kişinin isteğine bağlı olacak. Son olarak, kimlik kartları üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yaz uygulanmaya başlanan ‘Güvenli Turizm’ yani bir diğer ifade ile ‘Safe Tourism’ logosu da bulunacak. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerine girişte güvenli turizm logosu bulunan aşı kimlik kartlarının kullanılması gerekeceği bekleniyor.

Aşı Kimlik Kartı ve Hayat Eve Sığar Uygulamasının Diğer Avantajları

Aşı kimliği nedir? HES uygulaması aşı kimlik belgesi dışında birçok avantajı da içerisinde barındırmaktadır. HES uygulaması açıldıktan sonra onay kodu gönderimi için telefon numarası verilmesi gerekiyor ve bu sayede doğrulama işlemi yapılabiliyor. Uygulamayı etkin ve verimli kullanabilmek için konum servislerinin açılması da gerekiyor.

Aşı kimliği nasıl alınır dışında HES uygulaması içinde ise “Sağlık Durumu”, “Yoğunluk”, “Ailem” ve “Hesabım” seçenekleri bulunuyor. Yoğunluk haritası, kişinin bulunduğu bölgenin risk derecesini gösteriyor. Ailem seçeneğinde ise aile bireylerini ekleme ve onların durumlarını takip etme şansı bulunuyor. Yine HES uygulaması üzerinde yer alan “Alo 184” ve “Bana En Yakın Sağlık Kuruluşunu Bul” butonları ise acil durumlarda kullanılabilecek butonlar olarak öne çıkıyor ve kolay kullanım olanağı sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!