Atatürk'ün Bu Fotoğraflarını Görünce Çok Duygulanacaksınız! Az Bilinen Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları ve Atatürk'ün Cumhuriyet ile İlgili Sözleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürk’ün Bu Fotoğraflarını Görünce Çok Duygulanacaksınız! Az Bilinen Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları ve Atatürk’ün Cumhuriyet ile İlgili Sözleri

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk… Onun için ne desek az. İşte, görünce duygulanacağınız az bilinen Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları ve Cumhuriyet ile ilgili sözleri…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ebedi kahramanımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk… Onun için ne kadar güzel sözler sarf etsek yine de az. İşte, silah arkadaşlarıyla birlikte bir ulusa egemenliğini armağan eden, ömrünü Türk Milletinin bağımsızlığı için harcayan Mustafa Kemal Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları ve Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili sözleri listemiz.

Cumhuriyet; Yeni Bir Hayatın Müjdecisi

Cumhuriyet; Yeni Bir Hayatın Müjdecisi

”Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibarıyla, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur.” (1936)

Sultanlık; Alçak, Sefil, Rezil İnsanlar Yetiştirir

Sultanlık; Alçak, Sefil, Rezil İnsanlar Yetiştirir

”Cumhuriyet, ahlaki erdeme dayalı bir iradedir. Cumhuriyet, erdemdir. Sultanlık; korku ve tehdide dayalı bir iradedir. Cumhuriyet, erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık; korkuya, tehdide dayalı olduğu için korkak, alçak, sefil, rezil insanlar yetiştirir. Aralarındaki fark, bundan ibarettir.” (1925)

Cumhuriyetimiz Zayıf Değildir!

Cumhuriyetimiz Zayıf Değildir!

”Cumhuriyetimiz öyle sanıldığı gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lazım olanı yapmaya hazırız.” (1923)

Türk Milletine En Uygun İdare; Cumhuriyet İdaresi

Türk Milletine En Uygun İdare; Cumhuriyet İdaresi

”Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir.” (1924)

Türkiye Cumhuriyeti’nin Temeli; Kültürdür

Türkiye Cumhuriyeti’nin Temeli; Kültürdür

”Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür… Kültür; okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, uyanık davranmak ve zekayı eğitmektir.” (1936)

Atatürk’e Göre Demokrasinin Gereği; Cumhuriyet

Atatürk’e Göre Demokrasinin Gereği; Cumhuriyet

”Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve en akılcı uygulamasını sağlayan yönetim şekli Cumhuriyettir.” (1930)

Cumhuriyetin Dayanağı; Türk Topluluğudur

Cumhuriyetin Dayanağı; Türk Topluluğudur

”Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz. Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur.”

İleri Görüşlü Atatürk’ün Cumhuriyet ile iİlgili Sözleri

İleri Görüşlü Atatürk’ün Cumhuriyet ile iİlgili Sözleri

”Gelecek nesillerin Türkiye’de cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hücum edenlerin başında, cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz! Bilakis, Türkiye’nin münevver ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların hakiki zihniyetlerini tahlil ve tespitte hiç de tereddüde düşmeyeceklerdir.” (1927)

Atatürk için Tek Taraflık; Cumhuriyet Taraflığı

Atatürk için Tek Taraflık; Cumhuriyet Taraflığı

”Bütün cihan bilsin ki; benim için tek bir taraflık vardır; Cumhuriyet taraflığı.”

Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Yaşayacak...

Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Yaşayacak…

”Temeli büyük Türk Milletinin ve onun kahraman evlatlarından oluşan büyük ordumuzun vicdanında, akıl ve şuurunda kurulmuş olan Cumhuriyetimizin ve milletin ruhundan esinlenmiş prensiplerimizin, bir vücudun ortadan kaldırılması ile bozulabileceği fikrinde bulunanlar, çok zayıf dimağlı bedbahtlardır.

Bu gibi bedbahtların, Cumhuriyetin adalet ve kudret pençesinde layık oldukları muameleye maruz kalmaktan başka nasipleri olamaz. Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Türk Milleti, emniyet ve saadetinin kefili olan prensiplerle medeniyet yolunda, tereddütsüz yürümeye devam edecektir.” (1923)

Düşünce Serbestliği ve Cumhuriyet

Düşünce Serbestliği ve Cumhuriyet

”Cuhuriyet, düşünce serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz. Her düşünce, bizce saygıya değerdir. Yalnız muhaliflerimizin insaflı olması lazımdır.” (1923)

Yüksek Ahlaki Değer = Cumhuriyet

Yüksek Ahlaki Değer = Cumhuriyet

”Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir iradedir. Cumhuriyet, fazilettir.” (1925)

Hükümet Millet, Millet Hükümettir

Hükümet Millet, Millet Hükümettir

”Bugünkü hükumetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilatı ve hükumettir ki, onun adı Cumhuriyettir. Artık hükumet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükumet millettir ve millet hükumettir. Artık hükumet ve hükumet mensupları, kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır.” (1925)

Demokratik Devlet Şekli Cumhuriyet

Demokratik Devlet Şekli Cumhuriyet

”Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.” (1933)

Cumhuriyet ve İbadet Hürriyeti

Cumhuriyet ve İbadet Hürriyeti

”Türkiye Cumhuriyeti’nde, her yetişkin dinini seçmekte hür olduğu gibi belirli bir dinin merasimi de serbesttir. Yani ibadet hürriyeti vardır. Tabiatiyle ibadetler, güvenlik ve genel acaba aykırı olamaz; siyasi gösteri şeklinde de yapılamaz. Geçmişte çok görülmüş olan bu gibi durumlara artık Türkiye Cumhuriyeti adla katlanamaz. Bir de Türkiye Cumhuriyeti dahilinde, tüm tekkeler ve zaviyeler ve türbeler kanunla kapatılmıştır. Tarikatlar kaldırılmıştır. Şeyhlik, dervişlik, çelebilik, halifelik, falcılık, büyücülük, türbedarlık yasaktır. Çünkü bunlar gericiliğin kaynakları ve cehaletin damgalarıdır. Türk Milleti, böyle müesseselere ve onların mensuplarına katlanamaz ve katlanmadı. Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiç kimse, hiçbir kimseyi, ne bir din ne de bir mezhebi kabul ettirmeye zorlayabilir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz.” (1930)

Cumhuriyet ve Kadına Verilen Önem

Cumhuriyet ve Kadına Verilen Önem

”Türkiye Cumhuriyeti’nde kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en yüksek mevkide, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir mevcudiyettir.”

En Hakiki Tarikat; Medeniyet Tarikatıdır

En Hakiki Tarikat; Medeniyet Tarikatıdır

”Ey millet, iyi biliniz ki; Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat; medeniyet tarikatıdır. Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak, insan olmak için kafidir.” (1923)

Yasama + Yürütme = Cumhuriyet

Yasama + Yürütme = Cumhuriyet

”Yürütme kudreti, yaşama yetkisini milletin tek ve gerçek temsilcisi olan mecliste toplanmıştır. Bu iki kelimeyi, bir kelimede anlatmak mümkündür: Cumhuriyet…”

Nutuk'tan Atatürk’ün Cumhuriyet ile İlgili Sözleri...

Nutuk’tan Atatürk’ün Cumhuriyet ile İlgili Sözleri…

”Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkilapların gayesi; Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen modern ve bütün anlam ve biçimi ile uygar bir toplum haline getirmektir. İnkılabımızın asıl hedefi budur. Bu gerçeği kabul etmeyen zihniyetleri darmadağın etmek zorunludur.

Şimdiye kadar milletin beynini paslandıran, uyuşturan bu zihniyette bulunanlar olmuştur. Herhalde zihniyetlere mevcut hurafeler tamamiyle kovulacaktır. Onlar çıkarılmadıkça beyinlere gerçeğin ışıklarını sokmak imkansızdır.”

Son Olarak: Türk Milleti Hür Olmadan Yaşayamaz!

Son Olarak: Türk Milleti Hür Olmadan Yaşayamaz!

”Türk Milleti, bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı, var olmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.”

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!