featured
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Ateistlik Nedir? Kimlere Ateist Denir? Ateist Fikirleri Nelerdir?

Ateistlik Nedir? Kimlere Ateist Denir? Ateist Fikirleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ateistlik nedir sorusu, ateizm hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından sorulmaktadır. Temelde ateizm; Tanrı ile ilgili düşünceleri, tanrıları ve inançları reddeden bir düşünce akımıdır. Dünyada pek çok ülkede ateist bulunmaktadır. Hatta bazı ülkeler dini herhangi bir inanca sahip değildir ve ateizmi benimsemektedir. İşte ateizm hakkında tüm merak edilenler…

Ateistlik Nedir?

Ateistlik nedir sorusunun kısa yanıtı; Tanrı ile ilgili olan tüm varsayımları reddeden bir düşünce akımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu düşünce akımına da ateizm ismi verilmektedir. Ateizm görüşlerini benimseyen kişilere de ateist adı verilmektedir. Dünya üzerinde pek çok dini inanç bulunmaktadır. Ancak ateistler bu dini inanışların tümünü reddetmektedir. Üstelik ateizm düşüncesine mensup olan kişiler, dinler hakkında konuşulması, yorum yapılması ve tartışılması taraftarı da değildir.

Genel çerçevede ateizmde metafizik inançlar reddedilmektedir. Ateistlik nedir fikirleri nelerdir noktasında; ateistler var olan gerçeklikleri inanç yoluyla açıklamayı kabul etmemektedir. Felsefi bir düşünce akımı olarak varlığını koruyan ateizm, din değil Tanrı ile ilgilidir. Dolayısıyla dinler üzerine tartışma, ateistlik çerçevesinde gerçekleştirilmemektedir.

Ateist Nedir Kime Denir?

Ateist olan kişiler, Tanrı fikrine inanışı ve tanrıların varlığını reddeden, bunu hayal ürünü olarak gören kişilerdir. Dolayısı ile ateizm bir inanış biçimi değildir. Haliyle ateistler de tanrıtanımaz, Tanrı’nın var olduğunu inkâr olan kişiler değillerdir. Çünkü ateistlere göre inkâr etmek, var olan bir şeyin reddedilmesini kapsamaktadır. Ateist kişilerce ‘Tanrı’ var olmadığı için de reddedilmemektedir.

Ateizm düşüncesinde ruhani olan her şey kabul dışıdır. Ateistlik nedir sorusunun yanıtı buradan da anlaşılabilmektedir. Ateistlik; metafizik olan yani bilimsel olarak açıklanamayan her şeyin reddedilmesidir. Buna tanrılar ile birlikte tüm inanışlar ve var olduğu söylenen cinler, melekler ve benzeri de dâhildir.

Ateistler Neye İnanır?

Ateistler neye inanır sorusu, ateistlik hakkında araştırma yapan kişiler tarafından merak edilmektedir. Genel olarak ateistler, Tanrı’nın metafizik bir özellik taşımasından dolayı inanç göstermemektedir. Dolayısı ile metafizik olmayan ve bilim ile açıklanabilir olan her şey ateistler tarafından kabul görmektedir. Bilim ile açıklanabilir olan, gözle görülebilir olan tüm kavramlar ateistler tarafından kabul görmektedir.

Ateistlik nedir sorusunun cevabı kadar ateistlerin neye inandıkları konusunda kesin bir yargıda bulunmak mümkün değildir. Fakat gerçekte var olan her şey, bu düşünceyi benimseyen kişilerce kabul edilmektedir.

Ateizm Nedir ve Özellikleri

Ateistlik nedir neye inanır soruları merak uyandırmaktadır. Yazımızın buraya kadar olan kısmında ateistlik nedir, ateizm nedir, ateist nedir gibi sorulara cevap verilmiştir. Bu kısımda ise ateizm özelliklerine değinilecektir. Genel olarak bakıldığında ateizm özellikleri şunlardır:

Tanrı ve tanrıların varlığına inanmazlar‘Tanrı’ diye bir kavramın olmadığını savunurlarRuhani varlıklara inanmazlarHayattaki hiçbir şeyi inanç sistemleriyle açıklamazlarDinlere karışmazlar ve dinler hakkında tartışmazlarHayattaki her şeye felsefi olarak yaklaşım sergilerler

Ateizm Türleri Nelerdir?

Ateizm nedir sorusunun yanıtını öğrenen kişiler, ateizmin çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olmak istemektedir. Ateizm tek türü bulunan bir felsefi düşünce değildir. Bu felsefi düşünce dörde ayrılmaktadır. Dolayısıyla ateizm nedir felsefe açısından dört farklı cevap bulmaktadır.

1.  Negatif Ateizm

Negatif ateizm, en zayıf ateizm düşüncesi olarak bilinmektedir. Bu felsefi düşünceye sahip olan kişiler prensip olarak Tanrı varlığını kabul edilebilir bulmaktadır fakat Tanrı’nın varlığına inanılacak derecede bir neden ortaya koyulamamıştır. Bu düşünceye tabi kişilerce; varlığı kanıtlanmamış olan bir kavram kabul görmemelidir.

2.  Pozitif Ateizm

Pozitif ateizm, güçlü ateizm düşüncesi olarak bilinmektedir. Bu kişilerce Tanrı’nın varlığına dair en küçük bir neden bile bulunamamaktadır. Bu düşünce sistemine dâhil olan kişilerce ‘Tanrı’ kavramı bile tamamen saçmadır. Bu kişiler hem Tanrı’yı reddetmekte hem de Tanrı’nın varlığının söz konusu olmadığını dile getirmektedir. Günümüzde ateistlik nedir sorusuna, bu ateizm türünün düşünce sisteminin cevabı yaygın olarak verilmektedir.

3.  Pratik Ateizm

Pratik ateizm düşüncesine göre Tanrı fikri reddedilmemektedir fakat bu fikre dair de bir ilgi bulunmamaktadır. Bu kişiler için Tanrı’nın varlığı veya yokluğu herhangi bir şey ifade etmemektedir.

4.  Teorik Ateizm

Teorik ateizm düşüncesine göre Tanrı2nın varlığı hakkında bilgi sahibi olunması mümkün değildir. Bu düşüncede sosyolojik, mantıksal, ontolojik, ekonomik ve psikolojik gerekçeler sunulmaktadır. Görüldüğü üzere ateistlik nedir sorusuna farklı farklı cevaplar verilebilmektedir. Genel olarak farklı cevaplar verilse de temelde Tanrı2nın var olduğu düşüncesi hepsinde reddedilmektedir.

Ateizm Tarihi

Ateizm kelimesi, Yunanca bir kelimeden gelme olan ‘Theos’tan türetilmiştir. Olumsuzluk anlamı katan A harfinin başa getirilmesiyle de bu kelime yeni bir anlam kazanmıştır. 16. Yüzyılın başlarında hakaret etme amacıyla kullanılmakta olan bu kelime 18. Yüzyılda da semavi dinlere inanış göstermeyen kişiler için kullanılmıştır. 20. Yüzyıl geldiğinde ise Tanrı’ya inanmayan kişiler için ateist denmiştir.

Ateizm ‘Dinsizlik’ Midir?

Ateizm nedir, ateistler dinsiz midir gibi sorular sıklıkla gündemde yer edinmektedir. Ateizm felsefi düşüncesinde dinlere karşı bir karşı duruş bulunmamaktadır. Ateistler, dinleri reddetmektedir fakat bu dinler özelinde gerçekleşmemektedir. Çünkü bu düşüncede karşısında durulan dinler değil; metafizik olan her şeydir. Dini inanışlar da herhangi bir gerçekliği ortaya koymadığı için metafizik kategorisinde yer almaktadır. Dolayısıyla dinler, metafizik içinde yer aldığı için ateistler dini inanışları da reddetmektedir.

Bu açıdan bakıldığı zaman ateist düşünceleri benimseyen kişiler ‘dinsiz’ değildir. Sadece metafiziğe inanmamaktadır. Bu bağlamda ateizmde tanrı/tanrıların var olmadığı söylenmektedir.

İlk Ateist Kimdir?

Ateistlik nedir konusu hakkında araştırma yapan kişiler genelde ilk ateist kimdir diye de merak etmektedir. Bilindiği kadarıyla M.Ö 5. yüzyılda hayat süren Diagoras bilinen ilk ateist kişidir. Çünkü Diagoras Mistisizm ve inançları oldukça ayrıntılı bir biçimde irdelemiştir. Ancak Antik Yunan’da ateizmin temelleri ilk olarak Sokrates tarafından atılmıştır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!