featured

Avrupa Birliği Seyahat Konusunda Önemli Bir Kararın Eşiğinde İki Doz Aşısını da Olanlara AB Kapıları Açılıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği seyahat konusunda, yaz aylarının yaklaştığı bu günlerde diğer ülkelere ve özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelere seyahatler hususu, vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Tatil, gezi, iş ya da eğitim gibi çeşitli nedenlerle Avrupa Birliği üyesi seyahat yasağı olan ülkelere gitme planı olanlar açısından, son derece önemli gelişmeler yaşanıyor.

Peki, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından önerilen yeni karar, aşı sertifikaları ile seyahatleri nasıl etkileyecek? Hangi aşıları olanlar PCR testlerinden ve 14 günlük karantinadan muaf tutulacak? İşte, konuya dair merak edilenler ve tüm detaylar…

Avrupa Birliği Seyahat Kısıtlamasında Kimler PCR Testlerinden ve Karantinadan Muaf Olacaklar?

Avrupa Birliği seyahat kısıtlaması için AB Komisyonu, iki doz Kovid-19 aşısı olan kişilerin, uygun ve usulüne göre düzenlenmiş aşı sertifikaları ile seyahatlerinde PCR testlerinden ve 14 gün olarak uygulanan karantinadan muaf tutulmalarına dair karar alınmasını önerdi. 

1- Avrupa Birliği Seyahat Kısıtlaması Kalkması İçin Neden 2. Doz Aşı İsteniyor?

Avrupa Birliği seyahat kısıtlamaları için görüşen Komisyon, pandemiye konu korona virüs salgını ile mücadele kapsamında alınan PCR testi ve 14 gün karantina kararlarında esnemeye neden olacak bir öneride bulundu. Buna göre; tam doz olarak aşıları tamamlanan kişiler bu test ve karantina önlemlerinden muaf tutulacaklar.

Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerden yaz döneminde Avrupa Birliği seyahat yasağı önlemlerini kolaylaştırmalarını isteyerek, aşı sertifikası bulunanlara test ve karantina konusunda muafiyet verilmesini talep etti. Bu doğrultuda karar alınması durumunda, korona virüs salgını sebebiyle seyahat kısıtlamalarına giden Avrupa Birliği üyesi ülkeler, kapılarını aşı sertifikası bulunan ziyaretçilere önlemler olmadan açacaklar.

2- Avrupa Birliği Seyahat Kısıtlamasında AB Üyesi Ülkeler Hangi Aşıları Kabul Edecekler?

Avrupa Birliği seyahat ve aşı sertifikası konusunda Avrupa Birliği Komisyonunda bu gelişmeler yaşanırken, hangi aşıların geçerli kabul edileceği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Şu ana dek Avrupa İlaç Ajansı tarafından onay verilen yalnızca dört aşı bulunuyor. Bu aşılar ise; Pfizer – BioNTech, AstraZeneca, Moderna ve Johnson & Johnson (Janssen) marka aşılar.

Türkiye’de uygulanan aşılar arasında yer alan Çin menşeli Sinovac aşısı ise Avrupa İlaç Ajansı tarafından onay verilen aşılar arasında henüz yer almıyor. Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler, Avrupa İlaç Ajansı tarafından henüz onaylanmamış diğer aşıları kabul edip etmeyeceklerine dair kararlarını ise kendileri verecekler.

3- Aşı Sertifikası ile Avrupa Birliği Üyesi Ülkelere Bu Yaz Yolculuk Mümkün Olacak mı?

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, aşı sertifikaları konusundaki karar yürürlüğe girdikten sonra ayrıca ek bir test ya da karantina tarzı seyahat kısıtlamalarını uygulamaktan kaçınacaklar.

Birliğe üye olan ülkelerin sertifikası bulunan kişileri kabul etmemeleri için tek sebep ise kamu sağlığının korunması nedenine dayanabilecek.  Bu kapsamda Avrupa Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi verileri esas alınacak. Eğer bu verilere göre bir Avrupa Birliği üyesi ülkede sağlık koşullarının kötüleşmesi halinde, ilgili üye devlet 48 saat içinde Avrupa Komisyonuna ve diğer üye devletlere olağan dışı tedbirler alınabileceği hususunda bilgilendirmede bulunma zorunluluğu olacak. Böylece Avrupa Birliği Aşı Pasaportu ile geçerli kabul edilecek aşılar hangileridir mutlaka öğrenmeniz gerekecek. 

A- Avrupa Birliği Seyahat Yasağı Ne Zaman Kalkıyor?

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından gündeme getirilen karar önerisi sonrasında, aşı sertifikasına dair düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için ise Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu ve üye ülkeler tarafından onay verilmesi gerekiyor. Bu onay sürecinin ise 1 Temmuz 2021 tarihine dek tamamlanması bekleniyor.

3- Avrupa Parlamentosu Nasıl Oluşuyor?

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği kurumları içinde doğrudan doğruya halk tarafından seçilen tek organ niteliğine sahip bulunuyor. AB üyesi olan ülkelerin vatandaşları, beş yılda bir tekrarlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabiliyorlar.

Hangi üye devletin, Avrupa Parlamentosunda kaç parlamenter ile temsil edileceği ise üye devletlerin nüfuslarına göre belirleniyor. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu kural olarak Fransa’nın Strazburg kentinde toplanıyor. Ancak pandemi döneminde yapılan toplantılar ise uzaktan katılım yöntemi ile gerçekleştirilmişti.

4- Bonus! Avrupa Parlamentosu’nun Görevleri Nelerdir?

YouTube video

Avrupa Parlamentosu nedir, nasıl çalışır ve görevleri nelerdir, öğrenmek ister misiniz? İyi seyirler…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!