featured

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi Faaliyetlerine Başladı | Yeni Kurulan Savcılık Makamı Uluslararası Düzeyde Yetkilere Sahip Olacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği, yargı alanında yeni gelişmelere sahne oluyor. Avrupa Birliği üyesi olan devletler tarafından oluşturulan Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO), 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle göreve başladı.

Romanyalı bir hukukçu olan Başsavcı Laura Codruta Kövesi’nin yöneteceği Savcılık Ofisi, Avrupa Birliği kapsamında mali ve ekonomik suçların takip ve soruşturulmasında tam yetkili olarak çalışacak.

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO) Göreve Başladı

AB (Avrupa Birliği) içerisinde ulusal sınırları aşan, Avrupa Birliği bütçesini zarara uğratabilecek suçların soruşturulmasından sorumlu olacak AB  Kamu Savcılığı Ofisi faaliyetlerine 1 Haziran tarihi itibari ile başladı. Kurumun yöneticisi olan Romanyalı hukukçu Laura Codruta Kövesi başsavcı sıfatıyla görevine başladı. Başsavcı Kövesi, kurumun göreve başlamasını ‘tarihi bir gün’ olarak nitelendirdi ve AB  Kamu Savcılığının, Avrupa Birliğine üye ülkeler nezdinde benzersiz bir soruşturma yetkisi olduğuna vurgu yaptı.

Konuya dair açıklamalarda bulunan diğer bir isim ise Avrupa Birliği Komisyonun Adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders oldu. Reynders yaptığı açıklamada, Avrupa Kamu Savcılığının en hayati görevlerinden birinin de, 750 milyar Euro hacme sahip Avrupa Birliği Korona Yardım Fonunu korumak olacağını beyan etti.

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi Hangi Suçları Soruşturacak?

Merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Kamu Savcılığı (EPPO) başta kara para aklama ve yolsuzluk suçları olmak üzere zimmete para geçirme, sübvansiyon hilesi gibi nitelikli suçların soruşturulmasında görevli ve yetkili olacak. Yine, ulusal sınırları aşacak şekildeki katma değer vergisi yolsuzlukları ile mücadelede Avrupa Birliği Savcılığının yetki alanı dahilinde olacak.

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi, bu tarz suçlar için ulusal ve uluslararası düzeyde soruşturmalar yürütebilecek, yine tutuklama kararı verilmesi için gerekli başvuruları yapabilecek ve soruşturma sonunda dava açma yetkisine de sahip olacak.

Benzersiz Yetkilerle Donatılmış Bir Kurum

Avrupa Kamu Savcılığının sahip olduğu yetkiler ile benzersiz bir soruşturma kurumu olduğunun altını çizen, AB Kamu Savcılığı Başsavcısı Kövesi, AB Kamu Savcılığının, hukuk devleti ilkesinin savunulabilmesi adına en etkili kurumlardan biri olacağını ifade etti.

Daha önce kendi ülkesi olan Romanya’da yolsuzluklar ile mücadele eden ve başarı gösteren Başsavcı Kövesi, Avrupa Kamu Savcılığı Ofisinin her sene binlerce dosya ile ilgili karar vereceğini, mali ve ekonomi alanında yer alan suçların, demokratik toplumlarda en sık karşılaşılan tehlikelerin başında geldiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova ise yalnızca 2019 yılı için Avrupa Birliği bütçesinin, çeşitli mali ve ekonomik suçlar ile yaklaşık 460 Milyon Euro zarara uğratıldığına vurgu yaptı.

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi Beş Birlik Üyesi Ülkede Yetki Sahibi Olamayacak

1 Hazirandan itibaren görevine ve faaliyetlerine başlayan Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi yani EPPO, Avrupa Birliğine üye olan 27 ülkeden beşinde soruşturma yapma yetkisine ise sahip olamayacak. Çünkü, başta İsveç ve Danimarka olmak üzere Macaristan, Polonya ve İrlanda Avrupa Kamu Savcılığının kendi ülke sınırları içinde yetkili olmasını kabul etmediler.

Avrupa Birliği Komisyonun Adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Lüksemburg’da yaptığı açıklamalarında Avrupa Birliği bütçesinin birliğe üye olan tüm ülkeleri ilgilendirdiğini ve bu nedenle, söz konusu makamın yetkisinin Birlik üyesi tüm ülkelerce tanınmasını umduğunu ifade etti.

Avrupa Birliğinin mali çıkarlarını etki eden yolsuzluk ve suistimalleri soruşturacak Avrupa Kamu Savcılığı, Avrupa Birliği Kurumlarından ve üye ülkelerden bağımsız şekilde hareket edecek ve cezai soruşturmaları yürütecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!