DOLAR 26,9947 0.24%
EURO 28,8849 0.31%
ALTIN 1.666,220,71
BITCOIN 714207-0.38169%
İstanbul
25°

AÇIK

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
353 okunma

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

ABONE OL
25 Mart 2022 18:11
Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günlük hayatta karşılaştığımız ayağa kalkınca göz kararması belli başlı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu durumun belli başlı sebepleri vardır. Kan basıncının normal seviyenin üzerine çıkması veya normal seviyenin altına düşmesi, bu rahatsızlığın nedenlerden biridir. Kısaca buna kan basıncı dalgalanması denilmektedir. Damar hastalıkları, kan hastalıkları, vitamin eksikliği, kalp hastalığı, şeker hastalığı ve psikolojik nedenler bu hastalığın belli başlı nedenleri arasında gösterilmektedir.

Postüral hipotansiyon adı verilen kan basıncının ani yükselişi, yatarken ve otururken birden aya kalkıldığı zaman ortaya çıkar. Çocuklarda bu durum pek görülmemekle birlikte en fazla kadınlarda bu durum meydana gelir. Erkeklerde görülme oranı biraz daha düşüktür.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararmasının yanı sıra hastada bazı durumlarda titreme de meydana gelebilir. Ayağa kalkınca göz kararması Geçici görme kaybı ve baş dönmesine neden olur. Görme kaybına halk arasında ‘ göz kararması’ denilmektedir. Bazı hastalar bayılacak gibi olur, bazı hastalar da bayılabilir. Bazı hastalarda baş dönmesi ve bulantı fazla olursa beraberinde hastanın rengi de sararmaktadır. Bu rahatsızlığın belli başlı nedenleri vardır:

Vücutta meydana gelen bu tepkinin belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenler hafife alınmamalıdır. Bu sorunu sıklıkla yaşayan hastalar kısa süre içerisinde uzman bir doktora başvurmalıdır. Kalpte meydana gelen rahatsızlıklar ve ritim bozuklukları göz kararmasına neden olabilir. Kalple ilgili durumlarda mutlaka kardiyoloji uzmanına danışmak gerekir.Kan hacminde meydana gelen düşüklükler, kan basıncını olumsuz etkiler ve göz kararmasına neden olur. Ayağa kalkınca göz kararması anemi gibi kan hastalarında sıklıkla görülür. Kan ölçümü yapılarak ayağa kalkıldığı zaman meydana gelen göz kararmasının nedeni daha iyi anlaşılabilir.Unutkanlığa neden olan B12 eksikliği, göz kararmasına da neden olur. Vücut için önemli olan bu vitamin takviye edilmelidir. B12 vitamin eksikliği unutkanlığa da neden olur.Bazı ilaçlar da göz kararmasına, titremeye ve baş dönmesine neden olabilir. Kullandığınız ilaçların yan etkisini mutlaka okumalısınız.Vücutta yeteri kadar kanın olmaması ve kansızlığın meydana gelmesi de bu soruna neden olur.Günlük hayatta ve iş hayatında stresli bir ortamda bulunanlarda kan basıncının dengesi bozulabilir. Stresli hastalarda bu rahatsızlık görülebilir.Tansiyonun düşük olması ( postural tansiyon düşmesi ) ayağa kalkınca göz kararması nedenleri arasındadır.Anoreksiya Nevroza hastalığı da bu rahatsızlığın nedenleri arasındadır.Sinir hastalığı kategorisinde değerlendirilen çoklu sistem atrofisi göz kararmasının nedenleri arasındadır.İç kulak keselerinde meydana gelen sorunlar değerlendirilmelidir.Kronik şeker hastalığı kandaki şeker oranını dolayısıyla kan basıncını olumsuz etkiler.Böbrek üstü bezinin yetersizliği kan basıncını olumsuz etkiler ve göz kararması meydana gelir.Damar sertleşmesi ve atar damar sorunları da etkilidir.

Ayağa kalkıldıktan sonra meydana gelen göz kararmasının en önemli nedeni kardiyak yani kalp hastalıkları ile ilgili bir konudur. Bu nedenle bu rahatsızlığın küçümsenmemesi gerekir ve en yakın zamanda uzman bir doktora görünmek gerekir.

Kalple ilgili olmayan ayağa kalkınca göz kararması rahatsızlığının belli başlı nedenleri vardır. Yere oturan bir kişinin ayaklarında bulunan kan alt kısımda toplanır ve kalbe yeteri kadar kan gitmez. Bu durumda kanın basıncı düşer ve kalp yeteri kadar kanı beyne gönderemez. Hastanın başı dönmeye başlar.

Kalple ilgili meydana gelen göz kararmasında etkili olan en önemli konu ritim bozukluğudur. Düzensiz kan pompalayan kalp, basınç dalgalanmasına neden olur. Hızlı nabız, ritim düzensizliği ve meydana gelen valvüler problemler bu rahatsızlığın belli başlı nedenidir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasına Ne İyi Gelir?

Ayağa kalkıldığı zaman gözün kararması durumunda göz hastalıkları polikliniğine muayene olmak gerekir. Ayrıca kardiyoloji polikliniğine de muayene olunması gerekir. Ayağa kalkınca göz kararması kalp ile ilgili bir problem ise tedavi süreci dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Ayağa aniden kalktığınız zaman meydana gelen kararmanın önlenmesi için aşağıdaki konuları incelemeniz yeterlidir:

Uykudan uyanan bir insan birden yataktan kalktığı zaman başı döner ve düz bir çizgi üzerinde hareket edemez. Bu durumla karşılaşmamak için belli bir süre yatakta oturmak gerekir. Daha sonra yavaşça yataktan kalkmak gerekir.Tuz fazla tüketilirse kan basıncı yükselir, yeteri kadar tuz tüketilmez ise kan basıncı düşer. Kan basıncını dengede tutmak için yeteri kadar tuz tüketilmelidir. Vazovagal tepkinin nedeni strestir. Bu durumla karşılaşmamak için nefes egzersizi yapılmalıdır.Şeker hastalığı (tip 1) hastalığının belirtileri arasında ayağa kalkınca göz kararması bulunmaktadır. Sık sık meydana gelen göz kararması ile birlikte, sık sık idrara çıkma, aşırı terleme ve kilo kaybı belirtileri şeker hastalığı belirtisi olabilir. Hemen doktora muayene olmalısınız.Uzun süre ayakta kalanlarda meydana gelen venöz yetmezliği, kan basıncının dengesini bozar. Bu durumla karşılaşmamak için arada çömelmek ve uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak yeterlidir.Meyve suyu ve benzeri enerji veren içeceklerin içilmesi bu rahatsızlığın meydana gelmesini önleyecektir.Göz kararması meydana geldiği zaman masaj yapmak kanı hareketlendirir ve basıncı artırır. Bu nedenle özellikle bacaklara masaj yapıldığı zaman kan basıncı normal seviyeye gelecektir.Cinsel gücü kan dolaşımını hızlandırarak artıran zencefil, vücudu dinçleştirir ve kan basıncını artırır. Ayağa kalkınca göz kararması için evde kür uygulamaları da faydalıdır.Hacamat ve benzeri bitkisel tedavi yöntemleri kan basıncını dengeler. Sadece kupa terapisi yaptığınız zaman masaj etkisi meydana getirir ve kan basıncını harekete geçirir. Kan basıncını olumsuz etkileyen kirli kan hacamat vasıtasıyla dışarı çıkar ve kan basıncı normale döner.Vücudun su kaybetmesi sonucunda da bu sorun meydana gelebilir.Yoğurt da kan basıncı için faydalıdır. Ancak bol bol naturel yoğurt tüketmek gerekir.

Ayağa kalkarken genellikle göz kararması yaşıyorsanız, böyle durumlarda bir doktora başvurmanızda da fayda vardır ve genel olarak daha fazla bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.