featured

Ayak Bileği Burkulması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Spor yaparken, yürüyüş esnasında, merdiven çıkarken hiç beklenmedik bir anda ayağınız burkulduğunda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte ayak burkulması, nedenleri ve tedavisi hakkında her şey!

Ayak Bileği Burkulması Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Ayak bileği burkulması, hemen hemen her yaşta görülebilen sağlık problemlerinden biri olarak bilinmektedir. Gündelik hayatta oldukça sık karşılaşılan bu problem kişilerin yaşamını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Yaşamı olumsuz şekilde etkileyen bu rahatsızlığın tedavisiyse oldukça basittir.

Ayak Bileği Burkulması Nedir? 

Ayak bileği burkulması, eklem çevresinde bulunan bağların ani bir hareket nedeniyle gerilmesi sonucu oluşabilmektedir. Yapılan bazı hareketler neticesinde ise bağlar tamamen yırtılabilmektedir. Yırtılan bağlar nedeniyle kişilerin tedavisi bir süre daha uzayabilmektedir.

 Ayak Bileği Burkulması Neden Olur? 

Ayak bileği burkulması bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkar bunlar;

Ani yapılan hareketler sonucunda eklem bölgelerinde gerilmeler meydana gelebilmektedir. Böylelikle ayak bileği burkulması yaşanılabilir.Yüksek yerden düşmek veya yapılan zıplama hareketlerinden sonra ne yazık ki gerilme ve hatta eklem bölgelerinde bulunan bağlarda kopmalar ortaya çıkabilmektedir. Engellerin olduğu bölgelerde yürümek bağları zorlayabilmekte ve kişilerde burkulma problemi çıkabilmektedir.Düşme veya sendeleme durumlarında kişilerin ayak bileklerinde burkulmalar görülebilmektedir.Ayak bileğine alınan darbeler neticesinde kişilerin bileklerinde burkulmalar hatta bağ kopmaları görülebilmektedir.Ayak bileğinin güçsüz olması nedeniyle kaslarda ve bağ dokusunda zamanla kopmalar meydana gelebilmektedir.Ayakkabı konusunda yapılan yanlış seçimler nedeniyle ayak bileği burkulması ortaya çıkabilmektedir.

Ayak Bileği Burkulmasının Belirtileri 

 

Ayak bileğiniz acıyor fakat nedenini bilmiyorsanız, ayağınızı burkmuş olabilirsiniz. Ayak burkulmasının belirtileri şöyledir;

Ayak bileği burkulması en temel belirtisi şiddetli ağrılardır.Bilek bölgesi başta olmak üzere ağrılar tarak kemiğinde ortaya çıkabilmektedir. Burkulma ve bağlarda meydana gelen kopmalar nedeniyle kişilerin ayak bilekleri şişebilmektedir.Şişmeye bağlı olarak morarmalarda görülebilmektedir.Bağ kopması anında yırtılma sesi ve yırtılma hissi ortaya çıkabilmektedir.Ayak bileği burkulmasında kişilerin hareketlerinde kısmi olarak yavaşlama veya bilek bölgesinin hareket ettirilmesinde sorun ortaya çıkabilmektedir. Ayak bileğinde meydana gelen burkulmalar nedeniyle kişiler ayakta durmakta zorlanabilir.Burkulan bölgede kızarıklık veya kırmızı çizgiler meydana gelebilmektedir.

Ayak Bileği Burkulması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Ayak bileği burkulması tedavi şekli kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayak bileği burkulmasına ne iyi gelir diye soracak olursanız, öncelik istirahattir. Hafif olan burkulmalarda istirahat yeterli olabilirken bağ kopması gibi ciddi problemlerde cerrahi seçenekler değerlendirilmektedir. Ayrıca tedavi süresi içerisinde kişilere ilaç desteği verilmesi son derece önemlidir.

 Ayak bileğinin hızlı bir şekilde iyileşebilmesi için buz tedavisi yapılabilir bilek bandajlanabilir ve ayağın üzerine basılmaması için kısa süreli koltuk değneği desteği verilebilir. Ayak bileği burkulmasına ne iyi gelir, sorusunun cevabı olarak öncelik burkulan bileğin üzerine basmamaktır.

 Cerrahi ve alçılama işlemleriyle karşılaşan bireyler bir süre fizik tedavi görebilir. Yapılacak küçük egzersizler sayesinde kişiler tekrar eski sağlıklarına çok kısa bir süre içersin de dönebilir. 

Ayak Bileği Burkulmasından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Ayak bileği burkulması hemen hemen her yaşta görülebilen fakat son derece ağrılı olabilen bir durumdur. Haliyle bu durumu yaşayan kişiler ayak bileği burkulması nasıl geçer, diye düşünürler. Öncelikle bilek burkulması yaşamamak için dikkat etmek gerekir. Bu durumla karşılaşmamak adına birkaç basit önlem alınabilir. Alınabilecek önlemler ise şu şekildedir; 

Ayak bileği burkulmasından korunmak için öncelikli olarak doğru ayakkabı seçiminin yapılması gerekmektedir.Kas güçlendirici besinlerin yenilmesi hem sağlık açısından hem de ayak bilekleri açısından son derece önem arz etmektedir. Ayak burkulması tedavi şekillerinden biri de kas güçlendiricilerdir. Yani burkulma olmadan önce de olduktan sonra da doktor kontrolünde kullanabilirsiniz.Özellikle hareketsiz olan bireylerde ne yazık ki bu problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu tip problemle karşılaşmamak adına mutlaka düzenli egzersizlerin yapılması gerekmektedir.Özellikle engebeli alanlarda yürüyüş ve spor yapanların son derece dikkatli olması gerekmektedir.Yorucu ve ağır egzersizlerden kaçınmak burkulmanın önüne geçebilmektedir. Yapılacak egzersiz ve yürüyüş çalışmalarında mutlaka belli zaman diliminde ara verilmesi ve bileklere masaj yapılması gerekmektedir. Ayrıca spor gibi aktivitelerden önce mutlaka ısınma hareketlerinin yapılması son derece önem araz etmektedir.

Ayak bileği burkulmaları bazen ciddi derecelere ulaşabilir.  O zaman sinir cerrahisi bölümüne görünmeniz size yardımcı olur. Ayak bileğinde şişlik görülüyorsa, bu durum ağrı kesici, krem ve elastik bandaj ile geçirilebilir. Bazı ayak burkulmaları yoğun bakım gerektirebilir ve travmatoloji bölümüne acil olarak görünmeniz gerekebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!