featured

Balkonda Seracılık | Balkonunuzu Bahçeye Çevirecek 8 Adımda Evde Mini Sera Yapımı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balkonda seracılık aşamaları nelerdir? Balkonda seracılık nasıl yapılır? Evde mini sera nasıl oluşturulur? Mini sera fiyatları nedir?

Balkonda seracılık, ilk anda kulağa tuhaf gelse de aslında bitkilerle uğraşmayı sevenler için son derece keyif aldığı hobiler arasında yer alıyor.

Toprak, insanın negatif enerjisini alan ve pozitif enerji veren doğal unsurların başında geliyor. Bu nedendir ki; toprakta bitki yetiştirmek en keyif alınan hobiler arasında yer alırken aynı zamanda adeta terapi niteliğinde olan işlerin de başında geliyor.

Siz de bitki yetiştirmeye ilgi duyuyorsanız, yeterli büyüklükte balkonunuz varsa ve az da olsa kendi yetiştirdiğiniz bitkileri tüketmek istiyorsanız bu yazımız tam da size göre!

Mini Balkon-Hobi Serası | Balkonda Seracılık Nasıl Yapılır?

Balkonda seracılık, son dönemlerin en popüler hobi alanları arasında yer almaya başladı. Mini bir balkonunuz olsa dahi balkonunuza en uygun yöntemler ve birkaç püf nokta ile keyifli vakit geçirebileceğiniz ve aynı zamanda tüm negatif enerjinizi atabileceğiniz bir hobi köşesi oluşturabilirsiniz.

Balkonunuzda mini bir sera oluşturmak sandığınız kadar zor olmasa da bazı püf noktalarını bilmeniz gerekiyor. Bizler bu yazımızda keyifle vakit geçirebileceğiniz bir mini serayı nasıl oluşturabileceğiniz konusunda size altın değerinde tüyolar verdik.

8 Adımda Evde Basit Sera Yapımı | Balkon Serası Nasıl Yapılır?

Bitkilere karşı ilgi duyuyorsanız, toprakla uğraşmayı seviyorsanız ya da kendinize yeni bir hobi alanı oluşturmak istiyorsanız size ait olan mini bir balkonda seracılık yapabilirsiniz. İşte 8 adımda evde basit sera yapımı!

1. Çeşitli Kaynaklardan Balkonda Seracılık Yapımı Hakkında Kapsamlı Bilgiler Edinin

Seracılık konusunda gerek youtube başta olmak üzere birçok sosyal medyadan gerekse yazılı kaynaklardan ya da çevrenizden birçok farklı bilgiye ulaşmanız mümkün olacaktır. Seracılığa dair bilgileriniz varsa dahi yine de başlamadan önce bir araştırma yapmanız faydanıza olacaktır.

İl etapta yapacağınız araştırmalar, karşılaşmanız muhtemel olan sorunlara karşı da sizlere bilgiler verecektir. Bu nedenle de mutlaka başlarken ufak çaplı da olsa bir araştırma yaparak işe başlayın.

2. Balkonunuzun Tüm Özelliklerini Keşfedin!

Mini balkon serası yapmayı düşünüyorsanız öncelikle balkonunuzu tam anlamı ile tanımanız ve özelliklerini bilmeniz gerekiyor. Nitekim; balkonunuza yaptığınız mini seranızda yetiştireceğiniz bitkilerin ihtiyaç duyduğu yaşam koşulları ile balkonunuzun özellikleri doğrudan ilişkilidir.

Balkonunuzun güneş açısı, rüzgâr alma durumu ya da güneş ışınlarının geliş saatleri gibi özellikleri verimli bitkiler yetiştirmeniz için son derece önemlidir. Bu bilgiler doğrultusunda balkonunuzu daha uygun bir hale getirmelisiniz.

3. Bitki Yetiştirme Kitleri İşinize Yarayacaktır!

Balkonda seracılık nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız ve bu işe daha yeni başlayacaksanız mutlaka bitki yetiştirme kitlerinden edinmelisiniz. Bu kitler, özellikle balkonunuzun özellikleri doğrultusunda hangi bitkileri yetiştirmenizin daha doğru olacağı yönünde size yol gösterecektir.

Bitki yetiştirme kitleri, aynı zamanda sizlere en kolay ve en verimli şekilde sebze ve meyve yetiştirme teknikleri de sunar. Bu nedenle de özellikle yeni başlıyorsanız mutlaka bitki yetiştirme kitlerinden yardım almanız işinizi büyük oranda kolaylaştıracak ve bitkilerinizin verimini arttıracaktır.

4. Portatif Seralardan Faydalanın

Balkonunuzda meyve ve sebze yetiştirmek için ihtiyaç duyacağınız temel ekipmanların başında portatif seralar gelecektir. Kullanımı ve kurulumu son derece pratik olan bu seralar piyasada balkon sera örtüsü olarak da biliniyor.

Özellikle seracılığa yeni başlayanlar için kurtarıcı ve işlevsel olan portatif sera modellerini Koçtaş sera kategori ürünlerinden bulabileceğiniz gibi piyasada farklı adreslerden de bulabilirsiniz. Bu ürünler sayesinde teras ve balkon seracılığı çok pratik hale gelebiliyor.

5. Sağlıklı ve Kaliteli Tohum Setlerini Tercih Edin

Özellikle seracılığa yeni başlayanların muallakta kaldığı konulardan birisi de tohum tercihleri oluyor. İlk etapta ne yetiştireceğinize, nereden nasıl başlayacağınıza karar vermek zor olabiliyor. Ancak bu adımda tüm bu belirsizlikleri tohum setleri ile ortadan kaldırabilirsiniz.

Tohum setleri, içerisinde maydanoz ve nane gibi yeşillikleri barındırır. Güvenilir bir adresten sağlıklı tohum setleri alırsanız böylelikle bu setler sayesinde balkonunuzda yapacağınız serada ilk mahsullerinizi de verimli bir şekilde toplayabilirsiniz.

6. Toprak Seçiminde Dikkatli Olun!

Balkonda seracılık yamayı düşünüyorsanız belki de en çok dikkat etmeniz gereken adımların başında toprak seçimi gelmelidir. Tercih edeceğiniz toprak türü, doğrudan bitkilerinizin sağlığı ile doğru orantılı olduğundan toprağın sağlıklı bir yapıya sahip olması son derece önemlidir.

Bu adımda elbette yetiştireceğiniz ürünlere de karar vermiş olmanız gerekiyor. Bu sayede yetiştireceğiniz bitkilerin ihtiyaçları doğrultusunda toprak seçimi yaparak başarılı olma ihtimalinizi büyük ölçüde arttırabilirsiniz.

7. Bitkilerinizin Büyüyebilmesi İçin En Doğru Şartları Sağlayın

Bitkileriniz için toprak seçimi ne kadar önemli ise en uygun yaşam koşullarını sağlamanız da o denli önemlidir. Özellikle bitkileriniz biraz büyümeye başladığında desteğe ihtiyaç duyacaklardır. Özellikle domates ve salatalık gibi bitkiler yetiştirecekseniz büyüme aşamasında destek son derece önemlidir.

Domates ve salatalık gibi bitkiler büyüme sırasında tutunma ihtiyacı duyarlar. Dolayısıyla da bu bitkiler için bağlama ipleri ya da destek çubukları kullanmalısınız.

8. Doğru Sulama Kabı İle Bitkilerinizi En Doğru Şekilde Sulayın

Sağlıklı ve verimli bir şekilde balkonda seracılık yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken adımlardan birisi de doğru ekipmanlar ile doğru sulama olacaktır. Bitkilerinizin böceklenmesini ve çürümesini engellemek için sulama yöntemleri büyük önem taşır.

Sulama yetersiz kaldığında bitkileriniz kuruyup ölebileceği gibi aşırı sulama yaptığınızda da mantar ve sinek gibi zararlı böcek oluşumlarına sebebiyet verebilirsiniz. Bu nedenle de en doğru miktarı belirleyebilmek için ince uçlu su ibrikleri tercih edebilirsiniz.

Her bitkinin sulanması gereken miktar ve zaman dilimi farklı olsa da ilk zamanlarda tüm bitkilerinizi sabahın ilk saatlerinde sulamanız verimliliği arttırmanıza yardımcı olacaktır. Birçok balkon serası Koçtaş ürünleri arasında yer alır. Bu ürünler arasından uygun sulama kapları da bulabilirsiniz.

Mini Sera Fiyatları

Balkonda seracılık yapmak isteyenlerin merak ettiği konulardan birisi de mini seraların fiyatları oluyor. Ancak bu ürünler için tek bir fiyat bandı söylemek mümkün değildir. Zira, piyasada farklı ölçü ve ebatlarda birçok mini sera modeli vardır. Malzeme ve ölçü özellikleri doğrultusunda da fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor.

Genellikle bütçeye uygun olan birçok modeli Koçtaş ve Bauhaus sera ürünleri arasından kolaylıkla bulabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!