featured

Başarılı Bir Sunum İçin Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalıdır ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Sunum yapmak gerek meslek gerekse eğitim hayatı için oldukça önem arz etmektedir. Yapacağınız bir sunumun başarılı olması ile terfi alabilir veya bir dersi başarı ile geçebilirsiniz. Başarılı bir sunum için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlardan biri ise; sunum için doğru kıyafet seçimi yapmaktır. Bir kıyafet, yapacağınız sunumu ne kadar etkileyebilir, diye düşünebilirsiniz.
Sunum Yaparken Doğru Kıyafeti SeçmekEvet, hazırladığınız sunum çok başarılı olabilir veya konunuza son derece hakim olabilirsiniz. Ancak sunumunuzu yaparken insanların gözleri sizin üzerinizde olacak. Bu yüzden de kıyafetiniz ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktalara özen göstermelisiniz. Peki, dikkat edilmese gereken o noktalar nelerdir?
1- Görüşmeye Giderken Temiz OlunSunumunuzu yapacağınız günün öncesinde birbirinden farklı sunum kombinleri yapabilirsiniz. Ancak bu kombinler ne olursa olsun dikkat etmeniz gereken nokta; kıyafetlerinizin temiz ve düzgün olmasıdır. Kıyafetlerinizde herhangi bir leke olmamasına, gömleğinizin kırışık olmamasına hatta kol altınızda ter izinizin çıkmış olmamasına kadar dikkat etmelisiniz. Bu dikkat hem kendinize hem sunumunuza hem de sunum yaptığınız kişilere verdiğiniz önemi yansıtır. Peki gün içinde kıyafetiniz zarar göremez mi? Tabii ki de görebilir. En basitinden, tam sunuma çıkmadan önce kıyafetinize kahve dökülebilir. Böyle bir durumun tedbirini ise almanızda fayda var. Sunumunuzu yapacağınız yere, yanınızda yedek kıyafetler götürebilirsiniz. Böylelikle, aksi bir durum için hazırlıklı olmuş olacaksınız.
2- Sunum Yaparken Rahat OlunSunum yaparken kıyafet tercihi nasıl olmalı? Bu soruya verilebilecek en güzel yanıtlardan biri; rahat, olmalıdır. Sunumunuzu yaparken sizi rahatsız eden bir kıyafetle sunumu yapmaya nasıl devam edebilirsiniz? Ayağınıza vuran bir ayakkabı veya belinizi sıkan bir pantolon ile dikkatinizin sıklıkla dağılması olasıdır. Sunum esnasında dikkatinizin dağılması ise sunumunuzun başarısız sonuçlanmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden, tercih edeceğiniz kıyafetlerin içinde rahat hissettiğinize emin olmaya özen göstermelisiniz. Bunun içinde sunumdan birkaç gün önce, sunumda giyeceğiniz kıyafetlerle birlikte, küçük bir sunum provası yapabilirsiniz. Bu provalar sayesinde, tercih ettiğiniz kıyafetlerin içinde rahat olup olamayacağınızı tespit edebilirsiniz. Özellikle, giyeceğiniz kıyafetler daha önceden giymediğiniz kıyafetlerse bu prova sizin için oldukça yararlı olabilir. 
3- Sunum İçin Kıyafet Seçimi Yaparken Dikkat Dağıtmayan Kıyafetler SeçilmeliSunum boyunca dinleyicilerin tüm dikkatinin sunumunuzda olması çok önemlidir. Ancak bu dikkati; fosforlu veya üzerinde değişik figürler bulunan bir kıyafet ile sağlayamazsınız. Aksine, bu kıyafetler gözlerin size doğru çevrilmesine neden olsa da sunumunuza olan dikkati dağıtacaktır. Kıyafetlerinizin üstündeki; şekiller, yazılar veya resimler dinleyicilere o an başka şeyleri çağrıştırabilir ve onların dikkatlerini dağıtabilir. Sunum kıyafetleri tercih edilirken mümkün oldukça sade ve dikkat dağıtmayan kıyafetler tercih etmeye özen göstermelisiniz. Kıyafetlerinizin, yaptığınız sunumun önüne geçmesine izin vermemelisiniz. Sunum bittiğinde konuşulan kıyafetleriniz değil sunumunuz olmalıdır. 
4- Çevrenizle Uyumlu OlunKıyafetleriniz ile sunumunuz arasında bir uyum yakalamanız oldukça güzel bir detaydır. Bu uyum, sunumunuz ile bir bütünlük sağlamanıza yardımcı olur. Örnek vermek gerekirse, spor malzemeleri ile ilgili bir sunum yaptığınızı farz edelim. Bu sunumu yaparken erkekler; gömlek, kumaş ceket ve pantolon kullanmak yerine tişört, blazer ceket ve daha spor tarz bir pantolonu tercih edebilir. Kadınlar ise topuklu ayakkabı tercih etmek yerine daha sportif ayakkabıları tercih edebilir. Tabii ki de her spor malzemeleri sunumunda bu şartları sağlamak mümkün olmayabilir. Örneğin, sunum yapacağınız kişiler, kıyafetlerin son derece resmi olmasını talep edebilirler. Bu noktada, tüm durumları baz alarak hareket etmelisiniz. Kendinize, dinleyicilerinize ve sunumunuza uygun kıyafetler tercih etmeyi aklınızdan çıkartmamalısınız.
firma da çalışıyorsunuz. Bugün de sizin uzun zamandır düşündüğünüz bir projenizi üst mevkinizde olanlara sunmanız gerekiyor. Onlara sunum yaparken biraz daha resmi dille ve resmi bir giyim tarzıyla sunmanız gerekiyor. Pembe yırtık bir pantolonla ya da dikkat çeken asortik bir elbiseyle sunum yapmanız sizin lehinize olumsuz yorumlar gelmesine neden olabilir. Bundan ötürü kıyafet seçiminiz konusunda lacivert tonlar ideal bir seçim olabilir. 
6- Saçlarınız Olabildiğince Sade OlsunSunum yaparken dağınık bir saç şekli kesinlikle uygun olmayacaktır. Aslında bana göre sunum için en güzel seç şekli düz saçtır. Düz saç her zaman daha sade ve şık bir görünüm elde etmenize olanak sağlayacak. Özellikle takım elbise giydiğinizde düz saç size çok yakışacaktır. Mesela sunum yapacağım diye özellikle kuaföre gidip de saçınızı şekilden şekle sokmayın. Bu durum sunum yapacağınız kişilerin dikkatini çekebilir. 
7- Doğallığı Vurgulamak İçin Yeşil Tonları Tercih Edin Kıyafet olarak her ne giyerseniz giyin içerisinde mutlaka yeşil renk olmasına özen gösterin. Çünkü yeşil tonları sizin doğallığınızı vurgularken, karşı tarafın da güveninizi kazanmanıza olanak sağlayacaktır. Tokanız olur, çantanız olur ya da ayakkabınız, mutlaka kullandığınız bir eşyanın kıyafetinizle uyumlu olarak yeşil tonlarda olmasına özen gösterin. 
8- Mini Etek Giymeyin! Sunum yaparken mini etek sakın ha sakın giymeyin.Çok fazla dar veya mini etek giydiğinizde tüm eleştirileri üzerinize çekmeye hazır olun. Çünkü siz oraya bir reklam tanıtımına veya kendinizi göstermek için çıkmıyorsunuz. Sunum yaparken giyeceğiniz eteğin boyu diz hizasında veya dizin bir parmak altında olması sizin daha asil bir görünüme sahip olmanızı sağlayacaktır. Özellikle kalem etek giymeniz daha dik durmanıza ve daha şık bir görünüme sahip olmanıza olanak sağlayacaktır. Giyeceğiniz etek de aynı şekilde sade tonlarda bir etek olursa sunumunuz oldukça verimli geçebilir. 
9- Takı Seçimini Doğru Yapın Kadınlar iyi bilir… Okulda kadın öğretmenlerimiz ders anlatırken onun bluzune, eteğine, pantolonuna, takılarına, ayakkabısına a dan z ye her şeyine dikkat ederiz. Sunum yaparken de aynı şey geçerli. Siz sunum yaptığınız esnada karşınızda sizi dinleyen kişiler sizin giyiminize, takılarınıza dikkat edecektir. Sunum yaparken çok fazla şıngırlı mıngırlı şeyler takmayın. Sade bir kolye, kolyeye uygun olan sade bir küpe ile kombininizi tamamlayabilirsiniz. Özellikle, yüzük dışında başka altın takı takmamanız gerekiyor. Altın biraz daha dikkat çeken bir takı olduğundan dolayı, dinleyicilerden tepki almanıza neden olabilir. 
10- Mutlaka Yedek Kıyafet BulundurunKadın olsun erkek olsun sunum yapmadan önce ister istemez heyecan yaşayabilir. Heyecan yaşadığından ötürü terleme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Böyle bir durumda hemen elbisenizi değiştirebilmeniz için yanınızda mutlaka yedek kıyafet bulundurmanız gerekiyor. Aksi takdirde terli bir elbiseyle sunum yapmak zorunda kalabilir ve tüm dinleyicilerin rahatsız olacağı bir görünüme sahip olabilirsiniz. Yanınızda giydiğiniz kıyafete uygun olan yedek kıyafet bulundurmanız sizin açınızdan çok iyi olacaktır. 
11- Yatay ya da Dikey Çizgili Elbiselerden Uzak Durun Eğer, konuşma yapacağınız ekranın arka tarafı siyah renk ise parlak tonlarda, beyaz renk ise siyah tonlarda elbise tercih edebilirsiniz. Sunum yaparken yatay ya da dikey elbiselerden uzak durmanız gerekiyor. Dikey ve yatay çizgiler dinleyicilerin gözlerini alacağından dolayı bu tarz elbiseler giymeniz onları rahatsız edebilir. Göz yanılması insanların gözünü yoracağından dolayı size olan ilgileri azalacaktır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!