featured

Bauhaus: 10 Maddede Bir Ekolün 100 yılı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2019 yılı Bauhaus’un 100. Yıl dönümü, biz de şimdi bu akımı sizlerle tekrardan anımsamaya çalışalım.

1.Yeni bir akım doğuyor

Almanya’da 1919 yıllarında ortaya çıkan Bauhaus akımı toplumsal, kültürel ve ekonomik anlamda modernleşmenin genel adıydı. Sanatın form ile kusursuz birleşimini savunan akımın izlerini bugün hala modern mimaride görmekteyiz.

2.Bauhaus’un mimarı

Genç bir mimar olan Walter Gropius 20.yüzyılın başında söz konusu akımının öncüsü olarak Weimar’da yeni ilkelerin benimsendiği Bauhaus Sanat Okulu’nu kurar. Sanatın tek başına yeterli olmadığını savunan Gropius kurduğu okulun bünyesine çeşitli zanaatkâr, atölye işçisi ve ressam gibi farklı meslek gruplarından kişileri alır.

Bauhaus’un kurucusu kimdir?

3.Endüstri ve sanatın muhteşem uyumu

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yavaş yavaş ilk etkilerini görmeye başladığımız Bauhaus; endüstri, sanat ve zanaat üçlüsünün iç içe geçerek birlikte üretim modeli oluşturmaları ilkesini savunuyordu.

4.Etkilediği alanlar

İlk etkileri mimari yapılarda görülse de Bauhaus resim, heykeltıraşlık ve şehir planlama gibi alanlarda da etkisini göstermiştir.

Bauhaus akımı nedir?

5.Yeni bir yaşam stili

Akımın öncüleri Bauhaus’un yaşamın her alanını etkilemesini, topluma fayda sağlama ölçüsünde yeni bir form kazanmasını ve işlevsel olması gerektiğini savunuyorlardı. Üretilen ürünlerde genelde çevre ile uyumlu, sade ve şık tasarımlar kullanılıyordu.

6.Bauhaus eserleri

Mimar Gropius ilk olarak kentin sorunlarını çözmek için mimari konutlar tasarlamak istedi. Bunlardan birkaçı; Bauhaus Dessau, Karlsruhe ve Berlin’deki Siemensstadt’dır. Endüstri ürünlerinden de tasarımı geometrik biçimlerde üretilen sandalye, masa gibi bir takım gereçler akımın sembollerinden sayılıyordu.

Bauhaus ekolü nedir?

7.Dünyaya yayılması

O dönemde etkin olan Nazi baskıları sonucunda okul 1933’te kapatılmış, öğretim üyelerinin çoğu Avrupa ve Amerikan üniversitelerine geçiş yapmıştır. Chicago’da 1937’de kurulan Yeni Bauhaus Okulu günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Bauhaus’un 100. yıl dönümü

8.Bauhaus’un ustaları

Kurucusu olan Walter Gropius dışında Josef Albers, Johannes Itten, Moholy Nagy gibi isimlerdi.

9.Türkiye’de Bauhaus

Bauhaus ekolu Türkiye’de etkisini anca 1957 yılında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun açılmasıyla göstermiştir.

10.Günümüzde Bauhaus

Günümüzde etkisini modern mimari yapılarda halen görebildiğimiz Bauhaus etkisi sade ve şık ev mobilyaları ya da endüstri ürünlerinde de kendini göstermekte.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!