featured

Bayrama Yakışan Lezzet: Gülüt Keki Tarifi | Gülüt Yemeği Ne? 5 Adımda Gülüt Keki Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gülüt keki tarifi ile bayramda sevdiklerinizi ağırlayabilirsiniz. Kuzey Yıldızı adlı diziyle ismi duyulan Gülüt yıllardır hem İç Anadolu hem de Karadeniz bölgesinde sık sık yapılıyor. Oldukça hafif bir lezzet olmasının yanı sıra bu tarif, pratik bir şekilde yapılışı sayesinde zamandan tasarruf edilebilmesini sağlıyor. Peki Gülüt keki nasıl yapılır? İşte sizler için derlediğimiz Gülüt keki tarifi….

Gülüt Keki Tarifi | Gülüt Ne Demek?

Gülüt keki tarifi hakkında kapsamlı bilgiler vermeden önce Gülüt ne demek tanımını yapalım. Gülüt halk arasında mısır ekmeği, mısır unlu kek olarak adlandırılmaktadır. Kısacası tarifte mısır unu yer aldığı için bu keke, Gülüt adı verilmiştir. İşte gülüt keki nasıl yapılır sorunuzun cevabı…

1- Gülüt Nereye Ait ? Gülüt Hangi Yöreye Aittir?

Peki Gülüt nereye ait? Gülüt hangi yöreye aittir sorusuna elbette ki Karadeniz yanıtı verilebilir. Bilindiği üzere Karadeniz topraklarında en çok yetiştirilen bitkilerden bir tanesi mısırdır. Mısır bu denli üretildiği için halk daha çok buğday unu yerine mısır ununun tüketimini yapmaktadır.

Bu nedenle Gülütün Karadeniz’de sıkça yapıldığını söyleyebilmek mümkündür. Ancak Gülüt keki tarifi, Karadeniz bölgesine yakın olan İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde de yer yer yapılmaktadır. Karadeniz bölgesi dışında en sık Sivas yöresinde yapıldığı söylenebilir.

2- Gülüt // Mısır Unlu Kek midir? Keke Mısır Unu Katılır mı?

Gülüt keki nasıl yapılır? Gülüt mısır unlu bir kek türüdür. Bu malzemenin içerisinde yer alması bazı kişiler tarafından tarife ön yargıyla bakılmasına sebep olabiliyor. Birçok insan keke mısır unu katılır mı diyerek tarifi uygulamaktan vazgeçebiliyor. Ancak keke mısır ununun katılması tahmin edilenin aksine kekin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar.

Mısır unu kekin daha fazla kabarmasını sağlayacağı için kekiniz daha pofuduk ve lezzetli olacaktır. Birçok pastane pasta kekinin yapımı sırasında mısır unu tercih etmekte ve oldukça lezzetli pastalara imza atmaktadır. Bu nedenle gülüt keki tarifi mutlaka en az bir kere uygulanmalıdır.

3- Gülüt Keki Kaç Dakikada Pişer? Gülüt Kek Püf Noktaları Nelerdir?

Gülüt keki ortalama 30-45 dakika içerisinde pişirilebilecektir. Gülüt kek tarifi esnasında kullanılacak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekecektir. Aksi halde istenilen kabarma seviyesine ulaşılmayabilir.

Kullanılan mısır unu ve beyaz un elendiği takdirde hamurunuz daha kıvamlı olacaktır.  Gülüt keki tarifi sırasında da diğer kek türlerinde olduğu gibi ilk olarak yumurta ve şekerin iyice çırpılması gereklidir. Böylece kek istenilen düzeyde kabarabilecek ve daha pofuduk olabilecektir.

4- Gülüt Tarifi Malzemeleri | Karadeniz Gülüt Tarifi

Gülüt keki nasıl yapılır? Gülüt keki tarifi malzemeleri nelerdir? Gülüt tarifi sırasında kullanılan malzeme içeriği kullanacağınız tarifin türüne göre farklılık gösterebilecektir. Karadeniz gülüt tarifi için kullanılacak malzemeler ise şu şekildedir;

2 yumurta,1 su bardağı şeker,1 su bardağı sıvıyağı,1 su bardağından bir parmak eksik süt,2 havuç,1 su bardağı ceviz ve fındık kırığı,2 su bardağı mısır unu,1-2 su bardağı un( kıvamına göre)1 paket kabartma tozu,1 paket vanilya

Gülüt keki nasıl yapılır? Gülüt keki tarifi için öncelikli olarak malzemelerin oda sıcaklığına çıkarılması ve yeterli ısıya ulaşması sağlanır. Sonrasında iki yumurta ve şeker derin bir kaba konularak tamamen eriyene dek yaklaşık 7-10 dakika çırpılır.

Çırpma sonrasında sıvıyağı, süt, havuç rendesi eklenir ve karıştırılır. Daha sonra ise son olarak un, mısır unu, kabartma tozu ve vanilya eklenir. En son aşamada ise ceviz ve fındık kırığı eklenerek homojen bir kıvam elde edilir. Gülüt keki tarifi hazırlandıktan sonra yağlanmış tepsiye dökülür ve sert bir şekilde tepsi birkaç defa vurularak havası alınır.

Önceden 5 dakika ısıtılan 180 derecelik fırında yaklaşık 25-35 dakika pişirilir. Bu süre fırınınızın pişirme performansına bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle olabildiğince fırınınızı kontrol etmeye gayret gösterin.

YouTube video

Pişme süresi sonrasında Gülüt keki tarifi, tüketiminiz için hazır hale gelecektir. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilimleyebilirsiniz.  Gülüt keki nefis yemek tarifleri tarifi için tıklayınız.

5- Gülüt Sivaslı Kek Tarifi | Sivas Yöresine Ait Gülüt Keki Tarifi

Gülüt Sivaslı kek tarifi ise diğer tarife nazaran bir tık farklıdır. Sivas yöresinin diğer yöreden tek farklı kekin daha şekerli olması ve daha az mısır ununun tercih edilmesidir. Sivas yöresine ait Gülüt keki tarifi için gerekli malzemeler ise şunlardır;

3 yumurta,5 su bardağı şeker,1 su bardağı sıvı yağı,5 su bardağı süt,5 su bardağı mısır unu,5 su bardağı un,1 paket vanilya2 paket kabartma tozu,

Gülüt keki nasıl yapılır? Öncelikle Gülüt keki tarifi için yumurtaları kıralım ve şekeri ilave edelim. Krem şanti kıvamında beyazlaşma sağlandıktan sonra yağ ve sütü ekleyelim ve kaşık yardımı ile karıştıralım.

Daha sonra mısır unu ve normal unu eleyelim. Kabartma tozu ve vanilyayı da ekledikten sonra homojen bir kıvam elde edelim. Boza kıvamında bir hamur elde etmeniz, kekin yumuşak olması için yeterlidir. Hamurunuzu yağlanmış bir tepsiye dökün ve fırınınızı 180 derecede 5 dakika ısıtın. Isıttıktan sonra kekinizi fırına verin ve 30 dakika boyunca kapağı hiç açmamaya çalışın.

YouTube video

Pişirme süresi sonrasında kekinizin ilk sıcağının çıkmasını bekleyin ve sonrasında dilimleyerek servis edin. Sivas yöresine ait gülüt keki tarifi içerisinde genellikle fındık ya da ceviz yer almamaktadır.

Ancak siz dilerseniz bu hamurun son aşamasında fındık ya da ceviz ilavesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Fanta keki tarifi için yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!