featured

Berat Gecesi Ne Zamandır ? Berat Kandili Nedir Önemi Nedir? Berat Kandili İbadetleri Nelerdir? Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır? Berat Gecesi Duası Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Berat gecesi ne zamandır ? Berat kandili önemi ve faziletleri ile mübarek üç aylar boyunca ihya edilen en önemli özel gecelerden birisidir. Berat Gecesi birçok yönü ile Müslüman alemine bahşedilmiş en kıymetli geceler arasında yerini almıştır. Peki Berat Kandili nedir niçin kutlanır? Berat gecesi önemi nedir ? Berat Gecesi nedir? Berat kandili nedir neler yapılır ? Berat kandili ibadetleri nelerdir?

İşte tüm merak edilen yönleri ile berat gecesi 2023 !

Berat Gecesi Ne Zamandır? Berat Kandili 2023 Ne Zaman?

Berat Kandili önemi yönü ile tüm Müslümanlar için ayrı bir yere sahiptir. Bu nedenle her yıl olduğu gibi 2021 yılında da üç aylar başlangıcı ile en sık sorulan sorular “ berat kandili 2023 ne zaman ? Berat kandili nedir ne zaman kutlanır ? Berat kandili 2023 hangi gün ? Berat gecesi ne zaman ?” şeklinde uzar gider.

Aslında tüm bu soruların ortak noktası Allah CC tarafından tüm ümmete gönderilen ve dua kapılarının aralandığı muhteşem lütuf gecelerinin varlığından istifade etmektir. Burada önemli olan bu kandil gecelerini en güzel şekilde karşılamak, gününü en güzel şekilde geçirmek ve kandil gecesini en iyi şekilde ihya etmektir. Bu nedenle “berat gecesi ne zamandır ” sorusunun cevabı bu yıl 6 Mart pazartesi 2023 şeklindedir.

6 mart pazartesi gecesi Berat Gecesi önemi ve faziletlerine uygun şekilde ihya edilerek üç aylardan şaban ayına geçiş yapmak vakti gelecektir. Müslüman alemi için oldukça kutsal bir zaman dilimi olan üç aylarda kesinlikle kaçırılmadan tüm içtenliğimizle duaya sarılmamız gereken en önemli kandil gecelerinden birisi de hiç şüphesiz Berat Kandili dir.

Berat Gecesi Ne Zamandır ? Berat Kandili Nedir Önemi Nedir? Berat Kandili İbadetleri Nelerdir? Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır? Berat Gecesi Duası Nasıl Yapılır?
Berat Gecesi Ne Zamandır ? Berat Kandili Nedir Önemi Nedir? Berat Kandili İbadetleri Nelerdir? Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır? Berat Gecesi Duası Nasıl Yapılır?

Şaban Ayının 15. Gecesi rahmet kapılarının sonuna kadar Müslümanlar için açıldığı bu geceyi çok iyi şekilde ihya etmek gereklidir.

Berat Kandili Nedir Önemi Nedir? Berat Kandili’nde Ne Olmuştur Diyanet Açıklamaları

Berat kandili nedir önemi nedir konusunda detaylara vakıf az da olsa vakıf olan her Müslüman bu geceye güzel hazırlıklar ile giriş yapmak ister. Peki Berat kandili önemi nedir ? Berat kandili anlamı içerisinde neler gizlidir? Müslümanlar bu gecede diğer gecelerden ayrıcalıklı olarak hangi mesajları almalıdır?

Berat gecesi nedir, berat gecesi önemi nedir ? Berat kandili nedir kısaca açıklamak gerekirse; berat kelimesinin anlamı: “ bir zorluk karşısında beri olmak o zorluktan kurtulmak” demektir. Asıl olarak “beraet” kelime kökünden gelmektedir. Berat gecesi önemi izahatinde daha net ifadeyle bu geceye 3 isim verilmiştir. Bu isimler:

1- Leyle-i Mübareke (bereketli gece manasında)

2- Leyle-i Sak (vesika gecesi)

3- Leyle-i Rahme (rahmet gecesi)

Berat Gecesi Önemi Nedir?

Berat gecesi cennetin bütün kapıları sonuna kadar açılır. Dua edip hakiki bir kulluk vazifesi ile ömür geçiren, halis niyetli kişiler için cennet bu gece kabul görür. Allah CC ilahi rahmetini tüm semalara gönderir ve “yok mu af dileyen affedeyim! Yok mu tevbe eden tevbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen şifa vereyim!” buyurmuştur.

Bu mübarek kandil gecesinde tüm dünyaya rahmet sağnak sağnak yağarken bundan istifade etmek yine bize düşmektedir. Bu nedenle berat gecesi nedir, berat gecesi önemi nereden gelir bilmek ve anlamak gereklidir.

Berat gecesi önemi itibari ile diğer kandillerden şu 5 özelliği itibari ile ayrılmaktadır:

1- 1 yıl boyunca kulun akıbetini belirleyecek önemli hadiseler bu gecede belirlenir.

2- Berat gecesi yapılan ibadetin fazileti diğer gecelerden çok daha büyüktür.

3- Berat gecesi ilahi rahmet gecesidir ve dualara karşılık sevap kapıları sonuna kadar açılır.

4- En büyük mağfiret gecesidir.

5-  Hz. Muhammet Mustafa SAV ‘e tüm şefaat hakkı verilmiştir.

6- Kur’an- Kerim’in Levhi Mahfuzdan dünya semasında toplu halde indirildiği gecedir. Kadir gecesi parçalar halinde indirilmeye başlanan Kur’an berat gecesi tamamen inmiştir.

Berat Gecesi Nedir? Berat Kandili Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Şaban ayının 15. Gecesi olan Berat Gecesi için elimizden geldiğince ibadetle haşır neşir olmak gereklidir. Bir yıl boyunca bir insanın başına gelecek olan olayların belirlendiği ve bir nevi bu gece ettiği duaların da koruması ile yeni bir yıla ve olay örgüsüne hazırlanmak gereklidir.

Allah bütün tevbeleri bu gece kabul edeceğini, af ve mağfiret dileyenleri bu gecede sevindireceğini buyurmuştur. Böylesine bir müjdenin verildiği gecede mutlaka icra edilmesi gereken ibadetler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

1- Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır? Salatül Hayr (Hayır Namazı) Nasıl Kılınır?

Berat gecesi namazı diğer adı ile Salatül Hayr namazı toplamda 100 rekat kılınan bir nafile namazdır. Bu namazda her rekatta fatiha sonrasında 10 defa ihlas-ı şerif okunur. 2 rekatta bir selam verilir ve namaz bu şekilde tamamlanır. Ara vererek parçalar halinde kılınabilen bu nafile namaz ile berat gecesi en iyi şekilde ihya edilebilir. Berat gecesi yatsı namazı ile imsak arasında bölümler halinde kılınabilir.

2- Berat Gecesi Duası Nasıl Yapılır? Berat Kandili Nedir Önemi Nedir?

Berat gecesi önemi mukabilinde özellikle okunması tavsiye edilen iki sure Bakara ve Ali İmran Sureleridir.

1- Berat Gecesi Bakara Suresi ile Edilecek Dua

“Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”)

2- Berat Gecesi Ali İmran Suresi ile Edilecek Dua

Aliimran 3/ 26-Deki: ey mülkün sahibi Allahım! Dilediğine mülk verirsin, dilediğinden de mülkü çeker alırsın, ve dilediğini azîz edersin, dilediğini zelil edersin, hayır yalnız senin elindedir, muhakkak ki sen her şey’e kadirsinKulillâhumme mâlikel mulki tû’til mulke men teşâu ve tenziul mulke mimmen teşâ'(teşâu), ve tuizzu men teşâu ve tuzillu men teşâ'(teşâu, bi yedikel hayr(hayru), inneke alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).Ali-imran 3/ 27- Geceyi gündüzün içinde sokarsın, gündüzü gecenin içine sokarsın, ölüden diri çıkarırsın diriden ölü çıkarırsın, dilediğine de hisabsız rızk verirsinTûlicul leyle fîn nehâri ve tûlicun nehâra fîl leyl(leyli), ve tuhricul hayya minel meyyiti ve tuhricul meyyite minel hayy(hayyi), ve terzuku men teşâu bi gayri hısâb(hısâbın). Al-imran 3/53 Ey Rabbimiz, indirmis oldugun mesaja inandik, Peygambere uyduk, bizleri bu mesajin canli sahitleri arasina yaz.Rabbenâ âmennâ bi mâ enzelte vetteba’nâr resûle fektubnâ meaş şâhidîn(şâhidîne). Ali-imran 3/193 “Rabbimiz! Biz, ‘Rabbinize iman edin’ diye imana çağıran bir davetçi işittik, hemen iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla. Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al.”Rabbenâ innenâ semi’nâ munâdiyen yunâdî lil îmâni en âminû bi rabbikum fe âmennâ, rabbenâ fagfir lenâ zunûbenâ ve keffir annâ seyyiâtinâ ve teveffenâ meal ebrâr(ebrâri). Ali-imran 3/194 Rabbimiz! Bize, peygamberlerin vasıtasıyla vâdettiklerini de ikram et ve kıyamet gününde bizi rezil-rüsvay etme; şüphesiz sen vâdinden caymazsın!Rabbena ve atina ma veadtena ala rusülike ve la tuhzina yevmel kiyameh* inneke la tuhlifül mıad

3- Peygamber Efendimiz Tarafından Yapılan Berat Kandili Duası

“Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ”

“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”

3- Berat Kandili Orucu Nasıl Tutulur?

Berat kandili ibadetleri içerisinde en faziletli olan diğer ibadet oruçtur. Berat kandili orucu tutacak olan kişiler öncelikle üç aylar içerisinde oruç tutacağı için bugünü bir gün önceden de oruçlu karşılayabilirler. Özellikle 6 mart pazartesi günü kandil olması sebebi ile cumartesi günü tek başına oruç tutulamayacağı için bir gün öncesi ve sonrasında oruç tutulmalıdır.

Berat Gecesi Ne Zaman ? Berat Gecesi Önemi Nereden Gelir?

6 mart pazartesi gecesi idrak edilecek olan berat kandili önemi rahmet ve bağışlanmadan gelir.

Kur’anı Kerim’deki Duhan Suresi’nde geçen فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ “O gecede her hikmetli iş, belirlenip hükme bağlanır.” Ayet berat gecesinin açık ifadesi olarak kabul edilir.

Kuran’ı Kerim’in tamamının indirildiği bu gecede cennet kapıları sonuna kadar aralanır ve edilen duaların tümü kabul olur. Bu gecede Allah’ın rahmeti tüm semaya yayılarak 1 yıllık gerçekleşecek olaylar belirlenir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Berat Kandili Vaaz | Berat Kandili Nedir Önemi Nedir?

YouTube video

Diyanet işleri Başkanlığı özellikle pandemi çerçevesinde kandil özel programlarını Diyanet TV üzerinden yaparken bu geceye özel geçmişteki vaazları da bizlere evimizde eşlik edebilir.

Berat Kandili Ne Zaman ? En Güzel Berat Kandili Mesajları | Berat Kandili Nedir Önemi Nedir?

Berat kandili mesajları ile siz de sevdiklerinize bu gecede Allah’ın selamını gönderebilir ve hayır duası alabilirsiniz. Dua edenlerimizin bol, tevbelerimizin kabul olması dileği ile…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!