featured

Beyninizin Donabileceğini Biliyor musunuz? İşte Beyni Donduran Gıdalar…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğuk yiyecek ve içeceklerin beyninizi dondurabileceğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalar dondurma ve soğuk su gibi gıdaların beyin donmasına neden olduğunu gösteriyor.

Soğuk yiyecek ve içecekler tükettiğinizde kısa süreli olarak ağzınızda bir donma hissi yaşayabilirsiniz. Bu his aslında beyin donmasının işaretidir. Özellikle soğuk su ve dondurma gibi soğuk bir şeyler tükettiğinizde bu hissi daha fazla yaşarsınız.

Soğuk gıdalar tükettiğinizde bu soğukluğu kafanızın içinde bir soğukluk olduğunu hissedebilirsiniz. Aslında bu durum o an ağzınızdaki besinler ile ilgili bir durumdur. İşte tüm bu belirtiler aslında beyin donmasını işaret eden belirtilerdir.

Beyin Donması Nedir, Ne Zaman Olur?

Özellikle sıcak yaz günlerinde meydana gelen beyin donması, dondurma ve soğuk su gibi soğuk gıdaları tükettiğinizde meydana gelir. Beyniniz donmaya başladığında başınızın ön kısmında şiddetli bir ağrı oluşur ve bu ağrı saniyeler sürebileceği gibi dakikalar boyunca da sürebilir.

Beyniniz Neden Donar?

Soğuk havada nefes aldığınızda ya da soğuk bir şeyler tükettiğinizde ağzınızda bir ağrı hissetseniz de aslında bu durumdan ilk etkilenen beyniniz olur. Soğuk hava solunması ya da soğuk besinler tüketildiğinde iç karotid arter ile ön serebral arter birleşim noktasında sıcaklık değeri değişir.

Yapılan bilimsel araştırmalar bu ani sıcaklık değişimin beyin için sağlıklı olmadığın göstermiştir. Dolayısıyla da beyin, sıcaklık ve soğukluk arasındaki ani değişime karşı kendisini korumak için kendini dondurur. Böylece arterler anlık olarak daralır ve genişler. İşte bu anlık daralma ve genişleme hareketleri de başınızın özellikle ön kısmında ağrıya neden olur.

Migreniniz Varsa Daha Çok Dikkat Edin!

Yapılan araştırmaların bir diğer sonucu ise migren hastalarının beyin donması yaşama riskleri daha yüksek olduğudur. Migren ağrıları uzun süreli ve şiddetli baş ağrısı olurken beyin donması ise kısa süreli ancak yine şiddetli baş ağrıdır. Ayrıca beyin donmasında migren gibi ilaç kullanmanıza gerek kalmaz.

Beyin Donmasını Kısa Sürede Geçirebilirsiniz

Beyin donması yaşadığınızı hissettiğiniz anda bu durumu birkaç adım ile kendiniz tedavi edebilirsiniz. Öncelikle ilk yapmanız gereken oda sıcaklığında ya da ağrınızın şiddetine göre daha ılık bir şeyler yiyip ve içmektir.

Dilinizi damağınıza göre ittirmek de beyne sinyal göndereceğinden ağrınızın daha hızlı durmasına yardımcı olacaktır. Dilinizi damağınıza bastırdığınızda dilinizin sıcaklığını sinüslerinize aktararak beyninizin de ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Beyin Donmasını Önlemek Mümkün mü?

Beynin ani ısı değişimlerine karşı kendisini korumak için meydana getirdiği beyin donması, tehlikeli bir durum olmasa da anlık şiddetli ağrısı ile rahatsız edici bir durumdur. Bu durumu önlemek ise mümkündür.

Öncelikle soğuk hava solumamaya ve soğuk yiyecekleri yutmamaya dikkat edin. Eğer dondurma yiyecekseniz ya da soğuk su içecekseniz yavaş yavaş tüketin. Soğuk gıdaları yavaş tüketmek de beyin donması oranını azaltacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!