featured

Beyran Çorbası Nasıl Yapılır | Beyran Çorbası Faydaları Nelerdir? Beyran Ne Etiyle Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyran çorbası nasıl yapılır? Adeta bir şifa deposu olan beyran çorbası, özellikle kış aylarınca sıkça tüketilmesi önerilen bir yemek türüdür. Ancak bu çorba oldukça zahmetli olduğu için, yapılması esnasında bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki beyran çorbası nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Beyran Çorbası Nasıl Yapılır?

Beyran çorbası Gaziantep yöresine ait bir çorba türü olarak öne çıkmaktadır. Ortalama 500 yıllık bir geçmişinin var olduğu bilinmektedir. Etli bir çorba olan bu yemek, yöresel olmasının yanı sıra tadına doyamayacağınız bir çorbadır. Faydaları ve lezzeti ile herkesten tam not almayı başaran beyran çorbasını tam tutturabilmek için, özel şeflerin tariflerini uygulamanız gerekiyor. En güzel çorba tarifleri için yazımızı inceleyebilirsiniz. 

1- Beyran Çorbası Faydaları Nelerdir? Beyran Çorbası Sağlıklı mı?

Beyran çorbası nasıl yapılır? Beyranın faydaları nedir? Bu lezzetli çorba tam bir antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayabilecektir. Beyran çorbası faydaları arasında şunlarda yer almaktadır;

Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.Solunum yolu hastalıklarının ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir.Eklem ağrılarının giderilmesini sağlayabilmektedir. Özellikle kırıklarda, kemiğin kaynamasına yardımcı olabilecektir.Doğal bir antibiyotik olduğu için sağlığın sürdürülmesini sağlayabilecektir.İyileşme döneminde hastaların iyice toparlanmasını hızlandırmaktadır.

2- Antep’in Meşhur Çorbası Nedir? Beyran Ne Etiyle Yapılır?

Antep’in meşhur çorbası nedir sorusunun yanıtı kuşkusuz beyran çorbasıdır. Bu çorbayı lezzetli ve yöresel kılan en önemli özelliği ise etidir. Beyran’ın istenen lezzeti yakalayabilmesi için kuzu etinin kullanılması gereklidir. Üstelik çorba yapımı öncesinde kuzu eti uzun saatler haşlanarak, kendiliğinden lime lime olacak kıvama getirilir. Kemikten kolay bir şekilde ayrılması gereken etin, lezzetli pişmesi için ise haşlama esnasında köpüğünün sık sık alınması gereklidir.

3- Beyran Çorbası Kuzunun Neresinden Yapılır?

Beyran çorbası nasıl yapılır? Beyran çorbasında kullanılan etin çok yumuşak ve ağızda dağılır olması gereklidir. Bu nedenle beyranda kullanılan kuzu etinin sadece kolları ve boynundan alınan etler ile yapılması önerilir. Ayrıca pişirimi sırasında kemik iliği kullanmak çorbanın daha lezzetli ve faydalı olmasını sağlayacaktır.

4- Beyran Çorbası İçindekiler Nelerdir? Beyrana Ne Konur?

Beyrana ne konur? Beyran çorbası içindekiler bakımından tam bir vitamin ve mineral deposudur. Bu çorbada kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanabilecektir;

1 kg kuzu eti ( gerdan ve incik kısmı)2 litre su,1 su bardağı kadar pirinç,5 diş sarımsak,2 yemek kaşığı pul biber,1 çay kaşığı karabiber,1 tatlı kaşığı tuz

5- Beyran Çorbası Nasıl Yapılır? Antep Usulü Beyran Nasıl Yapılır? Beyran Çorbası Tarifi

Beyran çorbası nasıl yapılır? Bu lezzetli çorbayı yapabilmek için öncelikle suyun içerisine eti oturtun ve suyu kaynatmadan direkt olarak pişirmeye başlayın. Et pişerken sürekli olarak köpük biriktiğini görebilirsiniz. Bu köpükleri temizlemeniz halinde köpükleri alarak, kemik suyunun temiz kalmasını sağlamalısınız.

Haşlama işleminin etin kemikten doğrudan ayrılana kadar devam etmesi gereklidir. Haşlama işlemi tercihen en az 3 ortalama 6-7 saat aralığında sürmelidir. Pişmeye az bir zaman kala bir su bardağı pirincinizi haşlamaya başlayabilirsiniz. Pirinç, sıcak su ve tuzu ilave ederek pirinci 15-20 dakika haşlayın. Sonrasında eti süzerek eti bir kenara koyun ve soğumasını bekleyin.

Beyran çorbası nasıl yapılır konusu tam olarak bu noktada başlayacaktır. Etleri soğuduktan sonra olabildiğince ince bir şekilde didikleyin. Bir köşede sarımsakları ezdikten sonra, Üzerine et suyundan ilave edin.

Kaselerinizi sıralayın ve sırasıyla sulu haşlanmış pirinci, haşlanan eti, sarımsaklı et suyu karışımını kaselere bölüştürün. Son olarak karabiber ve pul biberi ekleyin. Üzerlerine ise sıcak et suyundan kaselere ilave ederek, kaseleri doldurabilirsiniz. Çorbadan çok farklı şekilde yapılan bu beyran çorbası tarifi, müdavimi olacağınız bir lezzettir. Nefis yemekler beyran çorbası tarifi için bu yazıya göz atabilirsiniz. 

6- Beyran Çorbası Antep Yöresinde Sirkeli mi Olur? Beyran Çorbasına Sirke Konulur mu?

Beyran çorbası antep yöresinde sirkeli ya da sirkesiz olarak yapılabilir. Çorbada sirke tercih edildiğinde bağışıklık sistemini güçlendireceği de bilinen bir gerçektir. Bu nedenle damak tadınıza göre sirke eklemesi de yapabilirsiniz.

7- Beyran Çorbası Kalorisi Nedir?

Beyran çorbası nasıl yapılır?  Beyran çorbasının 100 gramı ortalama 83 kcal’dir. Dolu bir kase yaklaşık olarak 383 kaloriye denk gelmektedir. Kalorisi yüksek bir çorba olması sebebiyle diyet döneminde sınırlı tüketilmesi önerilecektir.

8- Beyran Çorbası Yanına Ne Gider?

Beyran çorbası yanına ne gider? Beyran çorbası etli ve kalorili bir yemek türü olması sebebiyle yanında ağır bir yemek tüketilmesi önerilmez. Yanına en çok yakışan yemek ise bulgur pilavı olarak bilinmektedir. Antep’te beyran çorbası ağırlıklı olarak bulgur pilavı ile misafirlere sunulur.

9- Antep’te Beyran Nerede İçilir?

Antep’te beyran nerede içilir? UNESCO tarafından ilk Gastronomi şehri unvanını almaya hak kazanan Antep, birbirinden güzel restoran ve lokantalara ev sahipliği yapmaktadır. Ancak hiç kuşkusuz bazı yemekler, bazı bilindik restoranlarda en lezzetli haliyle yapılmaktadır. Beyran çorbası ile ünlü mekanların başında Metanet lokantası gelmektedir.

Kuzu etinin 14 saat kısık ateşte pişirilmesi sonrasında hazırlanan bu leziz çorba, hiç kuşkusuz damak tadınıza uyum sağlayacaktır. Bu lokantada beyran çorbası ağırlıklı olarak kahvaltı öğünü için tercih edilmektedir.

Gaziantep’te yer alan Yesemek lokantası da beyran konusunda oldukça ustadır. Ünü tüm Gaziantep’e yayılmış olan bu lokanta sıcak ve lezzetli beyran çorbası sunumu ile müşteri memnuniyeti oluşturabilmeyi başarmıştır.

10- Beyran Çorbası Fiyat Bilgisi Nedir?

Beyran çorbası nasıl yapılır? Beyran çorbası uğraştırıcı bir çorba olması sebebiyle herkes tarafından yapılması mümkün olmayan bir yemektir. Ancak özellikle Gaziantep’te iseniz, pek çok lokantada ev yapımı tadında beyran çorbası yiyebilirsiniz. Lokanta ve restoranlarda beyran çorbası fiyat bilgisi değişiklik göstermektedir. Ancak bir porsiyon çorbanın fiyat aralığının mekana göre 20 ila 35 TL aralığında değişiklik göstereceği söylenebilecektir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!