featured

Bilim İnsanlarından Alzheimer Tedavisi İçin Umut Edici Bir Çalışma Geldi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları Alzheimer tedavisi için umut edici bir çalışma yaptı. Buna göre uyarılmış pluripotent kök hücrelerinden oluşturulmuş olan beyin hücreleri incelenerek, Alzheimer hastalığına yakalanmış olan bireylerin genetik özellikleri belirlenebilecek.

Araştırma Kyoto Üniversitesinde Yapıldı

Kyoto Üniversitesine ait olan İPS Hücreleri Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılan bu çalışma, sağlık dünyası açısından umut oldu. Uyarılmış olan pluripotent kök hücrelerinden oluşturulan beyin hücre kümelerinin incelenmesi ile bu hastalığın genetik özellikleri bulunabilecek.

Araştırmaya totalde 102 hastanın katılımı sağlandı. IPS hücreleri olarak da bilinen bu hücrelerin protein yapıları ve genetik durum analizleri incelendi. Bu kapsamda Alzheimer’e neden olabilecek anormal proteinlerle ilişkili olduğu düşünülen 496 küçük gen mutasyonu belirlendi.

Çalışmalar sonucunda bu gen mutasyonları sayesinde hastalığın kesin nedenleri belirlenebilecek. Bunun yanı sıra erken tanı konulabileceğinden, tedavi safhasında daha başarılı sonuçlara ulaşılabilecek.

Ayrıca uyarılmış bu hücreler hastalığın erken evresinde programlanarak, hastalığın seyri olumlu yönde geliştirilebilecek. Dünya çapında 50 milyonu aşkın kişinin bu hastalıktan olumsuz etkilendiği bilinirken, bu çalışma sayesinde hem hasta sayısının azaltılabileceği hem de semptomların iyileştirilebileceği düşünülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!