featured

Bilim İnsanlarından Şok Eden İddia: Şirketler Rüyalarımıza Reklam Yerleştirebilecek!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araştırmacılar, ortaya çıkan bir pazarlama stratejisi karşısında adeta şok oldular. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Harvard ve Montreal Üniversitesi’nden üç araştırmacı, pazarlama şirketlerinin insanların rüyalarına reklam yerleştirebileceğini iddia ediyor!

Uyku ve insan bilişi konusunda uzmanlaşmış araştırmacılar tarafından dijital yaratıcı ve kültür dergisi Aeon’da yayınlanan bir makale, pazarlamacıların %77’sinin üç yıl içinde “rüya teknolojisi” reklamcılığına geçmeyi planladığını vurguladı.

”Uyku ve rüya korsanlığı yoluyla satın alma davranışını değiştirmenin ve yönlendirmenin yeni yollarını açıkça test ediyorlar” ifadelerini kullanan araştırmacılar şu şekilde görüşlerini ifade etti:

”Rüya inkübasyonunun, yani rüya içeriğini etkilemek için uykudan önce veya uyku sırasında uyaranların sunulması işleminin ticari ve kâr amaçlı kullanımı hızla gerçek oluyor.”

Öte yandan araştırmacılar, bu tür araştırmaların aslında rüya görmenin öğrenmeyi nasıl etkilediğini incelediğine inanıyor ve bunun travma sonrası stres bozukluğunun neden olduğu kabusları daha iyi anlamak ve tedavi etmek için yapılabileceğini de vurguluyor.

Makalede ayrıca bir rüya korsanı girişimi örneği de yer almaktadır. Araştırmacılar, ABD merkezli içecek şirketi Molson Coors’un alkol ürünlerinin satışı için Coors’un ”Rüya Kuluçkası” olarak da bilinen rüya kuluçka teknolojisini kullanmaya çalıştığını söyledi.

Hatta içecek şirketi, 7 Şubat 2021’deki Super Bowl öncesi tüketicilerin hayallerine girmeye çalıştıkları “Hedefli Rüya Kuluçkası” adlı bir çalışma tasarladı ve deneye katılanlara ücretsiz alkollü içecek sağlama sözü verdi.

Şirketin inisiyatifinde, bu makalenin üç yazarı da dahil olmak üzere 40 bilim insanı, reklamcıları bu tarz bilimsel çalışmalara katıldıkları için eleştiren bir mektupta imzaladı. Gelecekte neler göreceğimiz ise merak konusu…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!