featured

Bilinçli Taksirle Ölüme Sebep Olunan Trafik Kazaları İçin Emsal Teşkil Edebilecek Yargıtay Kararı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trafik kazaları ve bu kazalarda yitirilen canlar, ülkemizin kanayan yaralarından biri durumunda bulunuyor. Her yıl, önemli sayıda insanı kaybettiğimiz trafik kazalarının önlenebilmesi adına ise gerek devlet kurumları, gerekse de sivil kuruluşlar büyük gayret gösteriyor. Bu kapsamda, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından verilen bir karar, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme adına emsal teşkil edecek nitelikte. İşte, Yargıtay 12. Ceza Dairesinin konuya dair tespitleri ve verdiği karar…

Yüksek Mahkemeden Önemli Tespitler

Önüne gelen dosyada yaptığı temyiz incelemesi neticesi Yargıtay 12. Ceza Dairesi son derece önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, söz konusu kararında kış lastiği bulunmayan ve zincir de takmayan şoförün, buzlu yolda kayarak kaza yapması ve ölüme sebebiyet vermesi eyleminin “Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçunu oluşturduğuna hükmetti.

Olay Nasıl Meydana Geldi?

Söz konusu olayda, buzlanmış yolda kış lastiği ya da zincir bulunmadan seyreden kamyonetin, cadde üzerinde yürümekte olan yayaya çarpması ile kaza meydana geldi ve olay esnasında ağır yaralanan yaya, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Kamyonet sürücüsü hakkında ise “Taksirle Ölüme Sebebiyet verme” suçu nedeniyle kamu davası açıldı ve Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama neticesi, araç sürücüsü taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan mahkum edildi.

Ancak, kazada yaşamını yitiren yayanın ailesi, verilen cezayı yeterli bulmayarak söz konusu kararı temyiz etti. Temyiz üzerine, inceleme yapmak üzere dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin önüne geldi.

Yüksek Mahkemenin Olaya Dair Verdiği Karar

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, önüne gelen bu dosyada emsal nitelikte olabilecek bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme kararında;

Söz konusu olayda sanığın kullandığı kamyonetle, gündüz sayılan bir vakitte ve meskun mahalde seyrettiği, yolun iki yönlü olduğu ve gidiş yönüne göre ise iniş eğimli ve virajlı olduğu, ayrıca yolun yüzeyinin buzlanmış asfalt kaplama olduğu tespitleri yapıldıktan sonra, kamyonette sınıfına göre zorunlu olarak bulunması gereken kış lastiği bulunmadığı ve yine lastiklerine de zincir takılı olmadığı halde yolda seyrettiği vurgusu yapıldı.

Yine Yüksek Mahkeme kararında, kazaya sebebiyet veren kamyonetin yaklaşık 4,9 metre kayması neticesi direksiyon hakimiyetini kaybettiği sırada, seyir yönüne göre sol taraftan yoldan çıktığı ve aynı istikamette banket üzerinde yürümekte olan yayaya çarptığı belirtildi.

Yine, Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kamyonette kar lastiği bulunmaması, zincir takılı olmaması ve mevcut hızını da yol şartlarına göre ayarlamaması nedeniyle araç sürücüsünün tam kusurlu olarak bir kişinin ölümüne sebebiyet verdiği vurgusu yaparak, sanığın söz konusu eylemini bilinçli taksir ile gerçekleştirdiği ve bu nedenle verilen cezasından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 22/3. Maddesi düzenlemesi gereğince artırım yapılması gerektiğinin gözetilmemesini bozma nedeni yaptı.

Emsal Niteliğinde Bir Karar

Ayrıca bu karar, bu tür suçların temyiz incelemesini gerçekleştiren Yargıtay 12. Ceza Dairesince verildiğinden, uygulama yönünden emsal teşkil edecek ve benzer olaylara da uygulanabilecek bir karar niteliğine sahip.

Bilinçli taksir ile ilgili ayrıntılı bilgiye ise, yine sitemizde 21 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan “ Kast ve Taksir Nedir? Hukuk Sistemimizde Kusur Sorumluluğu Nasıl İşlemektedir? Tüm Yönleriyle Kast ve Taksir Ne Demek? ” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!