Zararlı organizmaları biyosidal sayesinde uzak tutabileceğimizi biliyor muydunuz? Peki, biyosidal nedir? İşte, biyosidal hakkında her şey!
Biyosidal Nedir?
Biyosidal nedir, sorusunun en doğru ve net cevabı; kimyasal ve biyolojik açıdan zararlı organizmalar üzerinde kontrol edici etkisi olan maddeler olmasıdır. Bu ürünler ile birlikte bakteriler, virüsler, mantarlar, hamamböcekleri, keneler, karasinekler, sivrisinekler, fareler ve kemirgenler gibi bu tip organizmalar zararsız kılınabilir veya organizmaları yok edilebilirler. Bu ürünler çoğunlukla evlerde yasal anlamlarına uygun olarak dezenfektan gibi temizleyici maddeler içerisinde kullanılmaktadır.
Biyosidal İçeren Ürün ve Malzemeler
Dezenfektanlar, mutfak temizleyiciler, çamaşır suları, tarım sektöründe kullanılan ilaçlar, şampuanlar, cilt bakım kremleri, boyalar, plastikler, izolasyon maddeleri, antibakteriyel içeren sabunlar ve ahşap gibi malzemeler biyosidal içermektedir.
Bu ürün tipleri 4 ana gruba ayrılmaktadır ve bu gruplar da kendi içerisinde ayrılmaktadır.
1. Ana Grup: Dezenfektanlar ve Genel Ürünler:
1. Ana grup da 5 ürün tipi bulunmaktadır bunlar, insan hijyenini sağlamak için üretilenler, eşya ve ekipmanlar için üretilen dezenfektanlar, veteriner hijyenini sağlamak amacıyla üretilenler, gıda ve yem alanlarında kullanılanlar ve içme suyu için üretilen dezenfektanlarıdır.
2. Ana Grup: Koruyucular:
2. Ana grup içerisinde 8 tip ürün barındırmaktadır. Bunlar, konserve koruyucular, film koruyucular, ahşap koruyucular, Elyaf-deri-lastik ve polimer maddeler, duvar koruyucular, sıvı soğutucular ve arıtma sistemleri koruyucuları, salyangoz önleyici ve sıvı metal işleme koruyucu ürünlerdir.
3. Ana Grup: Haşerelerin Kontrolü Sağlamak İçin Kullanılan Ürünler:
3. Ana grupta 6 adet ürün tipi bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanır,
Rodentisit Ürünler: Fare, sıçan ya da diğer rodentlerin kontrolü için kullanılan ürünlerdir.
Avisist Ürünler: Kuşların kontrolü için kullanılan ürünlerdir.
Mollusisit Ürünler: Canlıların kontrolünde kullanılan ürünlerdir.
Pisisit Ürünler: Balıkların kontrolünde kullanılan l ürünlerdir.
İnsektisit Ürünler: Akaristler ve diğer artropodların kontrolünde kullanılan ürünlerdir.
Kovucu ve çekici Ürünler: Bu ürünler zararlı organizmalar için kullanılan ürünlerdir.
4. Ana Grup: Diğer Ürünler:
4. Ana grupta 4 adet ürün tipi bulunmaktadır. Bunlar ise, gıda ve yem stokları için gerekli olan ürünler, bozunmayı önleyici ürünler, mumyalamak veya hayvan postu doldurmak için kullanılan sıvı ürünler ve diğer omurgalıların kontrolü için üretilen ürünler olarak ayrılmaktadır.
Biyosidal Ürünler Sağlığa Zararlı mıdır?
Bu tür ürünler sağlığı da olumsuz olarak etkilemektedir. Bu ürünlerin sağlığımıza olan etkileri ölüme kadar gidebilmektedir. Belirtiler spesifik olarak oluşmaz. İshal, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu etkiler genellikle tarım sektörüyle uğraşan çalışanlarda görülmektedir. Kronik olarak oluşturabileceği hastalıklardan söz etmek gerekirse, kanser, doğum defektleri, nörotoksite, nörodavranışsal bozukluklar, nörofizyolojik değişiklikler, üreme üzerindeki etkiler olarak olumsuz etkileri sıralanabilir.
Biyosidal içeren maddeleri kullanmamız gerektiğinde en düşük toksit etkiye sahip olan ürünleri tercih etmeniz en doğru tercih olacaktır. Bu ürünlerin derideki emilimi, sıçrama, dökülme ve serpilme gibi nedenlerle deriye temas etmesiyle oluşur. Bu tür ürünlerle temas içindeyken eldiven takmanız önemlidir. Solunumunuzu etkileyebilecek ürünler için ise kimyasalların geçişini engelleyebilecek maskeler takmalısınız. Bu tür maddeler taşıyabilecek sebze ve meyveler için de sebze ve meyvelerinizi su ile iyice yıkayarak tüketimini sağlamalısınız.
Dezenfektan veya haşere gibi organizmaların kontrolü için ürün temin etmeden önce ilk olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan ürün ruhsatının olup olmamasına bakmalısınız. Koruyucu grubu içerisinde yer alan ürünleri satın almadan önce ise, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Dairesi Başkanlığı biyosidal ürünleri içerisine kaydedilmiş olması ya da T.C. Sağlık Bakanlığı ürün ruhsatına sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Ruhsatı olmayan ürünleri kullanmamanız önerilir.
Bu Tür Ürünleri Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler,
Ürünlerinizi belirtilen saklama koşullarına uygun olarak saklayınız.Ürünlerinizi çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmeye özen gösteriniz.Boşalan ürünlerinizi talimatına göre imha ediniz.Ürünleri kullanım esnasında herhangi bir zehirlenme durumuyla karşı karşıya kaldığınız zaman Ulusal Zehir Danışma Merkezi olan UZEM’İ 114 numaralı numaradan arayınız.Ürünlerle ilgili şikayetlerinizi bildirebilmek için 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi olan SABİM merkezine ulaşarak durumu bildirmelisiniz.
Biyosidal Türlerine Göre Alınması Gereken Ruhsatlar ve Geçerlilik Süreleri
Biyosidal ruhsat alınarak üretilmesi gereken ürünlerdir. Biyosidal ruhsat ürünleri farklı çeşitlerde karşımıza çıkabilmektedir ve bu ürünlerin ruhsatlı olarak kullanılması gerekmektedir. T.C. sağlık bakanlığına göre ruhsat türleri ve geçerlilik türleri şu şekildedir,
Ek-1’de belirtilen aktif maddeleri içeren bir ürünün ruhsatlandırılması için gerekli değerlendirme süresi 12 aydır. Bu değerlendirme sonunda alınan ruhsatların geçerlilik süresi ise 10 yıldır.Ek-1A içerisinde belirtilmiş olan aktif maddeler içeren düşük riskli ürünlerin ruhsatlandırma işlemleri için gerekli değerlendirme süreci 2 aydır. Bu değerlendirme sonunda alınan ruhsatların geçerlilik süresi ise 10 yıldır.İlgili ürün tipi bakımından EK-1’de veya EK-1A’da belirtilmemiş mevcut aktif maddeleri içeren ürünlerin ruhsatlandırılması için değerlendirilme süresi 12 aydır ve tescil işlemi için gerekli süre 2 aydır. Bu değerlendirme sonunda alınan ruhsatların geçerlilik süresi ise 6 yıldır.Acil ruhsatlandırma ve tescil ürün tipinin ruhsatları için değerlendirilme süresi 2 aydır ve tescil işlemi için gereken süre 1 aydır. Bu değerlendirme sonunda alınan ruhsatların geçerlilik süresi ise yalnızca 4 aydır.Bir ürünün çerçeve formülasyon kapsamında ruhsatlandırılması için gerekli değerlendirme süresi 2 aydır ve bu ürünlerin tescil süreleri de ruhsat değerlendirme süresiyle eşit olup 2 aydır. Bu değerlendirme sonunda alınan ruhsatların geçerlilik süresi ise 10 yıldır.