featured

Böcek Sokması | Yaz Aylarında Sık Karşılaşılan Böcek Sokmasında Ne Yapılır? Böcek Sokmasında İlkyardım Olarak Yapılabilecek Uygulamalar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Böcek sokması; sinek, böcek ve arıların yoğun olduğu açık alanlarda sıkça karşılaşılabilen bir durumdur. Sıcak havalarda böcek popülasyonunda önemli bir artış yaşandığı için bu durum, çoğunlukla ilkbahar ve yaz döneminde başımıza gelir. Görünen ya da görünmeyen böcek ısırması birtakım belirtiler ile kendini fark ettirirken, ender durumlarda kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Yazımızda böcek sokmasında ne yapılır? Böcek sokması ilaç ne kullanılır? Böcek sokması reçete edilen ilaçlar mı kullanılır gibi sorulara yer vereceğiz.

Böcek Sokması Nedir? Hangi Böcek Isırığı Nasıl Olur? Hangi Böcek Isırırsa Şişer?

Toz böceği nedir yazımıza buradan ulaşarak, bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Öncelikle böcek sokması nedir konusuna açıklık getirerek yazımıza başlayalım. Böcek ısırması arı, sinek ya da farklı bir türdeki böceğin zehrini insanların dokusunun altına zerk etmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Böcek ısırığı kimi zaman direkt olarak fark edilebilir. Bir böceğin ısırıldığının anlaşılmadığı durumlarda ise vücutta böcek ısırığı gibi kabarcıklar var diye böcek ısırdı düşüncesine kapılmak doğru olmayacaktır.

Bazı semptomların varlığı sonrasında klinik muayene ile böcek sokması teşhisi rahatlıkla konulabilir. Hangi böceğin nasıl ısırdığı ve nasıl bir şişliğe neden olduğu konusunda net bir bilgi verilebilmesi mümkün değildir. Çünkü doğada yüzlerce farklı böcek türünün yer aldığı söylenebilecektir.

Böcek Isırığında En Önemli Belirtiler Nelerdir?

Böcek sokması sırasında en önemli belirtiler çoğunlukla ciddi bir kaşıntı ile hissedilir. Bu kaşıntılı oldukça rahatsız edicidir. Kaşıntı semptomuna belirli bir zaman dilimi sonrasında ise acı ve ağrı hissi eşlik eder. Bölgede kızarıklık ve şişlik varlığı da böcek sokmasını düşündürebilecek semptomlar arasındadır. Bunun dışında böcek türlerine göre görülebilecek semptomlar şu şekildedir;

Akarlar( uyuz ) ve pireler ısırdığında kaşıntı oldukça fazla ve yaşam kalitesini düşürecek niteliktedir.At sineği sokmalarında ciltte ısırma ile başlayan ciddi bir ağrı, şişlik ve su toplaması gözlenir.Örümcek sokması en tehlikeli durumlardan biridir. Hastada aşırı ağrı, şişlik, bulantı, kusma, baş dönmesi ve terleme gözlenebilir.Eşek arısı ve arı sokmasında saniyeler içerisinde şişlik ve dayanılmaz bir ağrı ortaya çıkar.Tahtakurusu ısırıklarında bölgede ağrı hissedilmese de ciddi bir kızarıklık ve kaşıntı hissi oluşur.Sivrisinek böcek sokması yoğun kaşıntı ve kızarıklık ile kendini belli eder. Bölge sıkıştırıldığında beyaz irinli şişlik kolayca fark edilir.Akrep sokmasında bölgede ağrı, şişlik, kaşıntı, yanma ve deride uyuşukluk hissi meydana gelebilir.Kene böcek sokması sırasında ise kene epey bir zaman cilde yapışık kalacağı için fark etmek daha kolaydır. Ancak kaşıntı, ağrı, şişlik ve morarma en belirgin semptomlarıdır. Kene sokmalarının ölümcül olmaması için kesinlikle kene çıkarılmaya çalışmadan hastaneye gidilmesi önerilir.

Böcek Isırığı Alerjisi Nedir? Böcek Isırığına Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?

Böcek ısırığı alerjisi bazı kişilerde görülebilen ve hayati tehlikeye atabilecek önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Peki böcek ısırığına alerjisi olanlar ne yapmalı? Böcek sokmasına alerjisi bulunan kişilerin böcekleri kendisinden uzak tutabilecek krem içerikleri tercih etmesi gerekecektir.

Bazı krem formlarını önceden kullanmak böceklerin sizden uzaklaşmasına ve sokmadan kurtulmanızı sağlayabilir. Bu konuda lavanta ve fesleğen yağının oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Böcek soktuktan sonra ise yapılabilecek bir şey yoktur. Çünkü bu durumda zehrin vücuda zarar vermemesi için antihistaminik kullanılması ya da immünoterapi yapılması gerekebilir.

Böcek Sokmasında Ne Yapılır? Böcek Sokmasında İlkyardım Uygulamaları

Böcek sokmasında yapılacak belli başlı ilkyardım uygulamaları bulunmaktadır. Özellikle alerjisi bulunan kişilerde böcek sokması daha ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilecektir. Alerjisi bulunan kişilerin ağırlıklı olarak 1-3 saat içerisinde bazı semptomları göstermesi beklenir. Zamanın ilerlemesi ile birlikte oluşabilecek alerji riskinin giderek azalacağını söyleyebilmek mümkündür. Alerjik bünyelerde böcek sokması sonrasında yutma güçlüğü, baş dönmeleri, nefes darlığı, kalp ritminde dengesizlikler, bulantı, kusma, ishal ve ateş görülebilir.

Daha ileri durumlarda ise şok görülebilen bir durumdur. Bu belirtiler gözleniyor ve böcek ısırığından şüphe ediliyorsa bu durumda ilk olarak bölgenin sabunlu su ile yıkanması önerilir. Şok geçirdiği düşünülen bireylerin ise ilk olarak yere yatırılıp bacaklarının 30 cm yukarı kaldırılması işlemi gerçekleştirilir. Pozisyon sonrasında ise nabız ve tansiyon kontrolü yapılır. Kene böcek sokmasında ilkyardım yapılması önerilen bir durum değildir. Bu sebeple mutlaka ama mutlaka doktora gidilmesi gerekecektir.

Böcek Sokmasına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Böcek sokmasına ne iyi gelir evde çözüm önerileri listesi bir hayli kabarıktır. Ancak birkaç bitkisel ürünün oldukça etkin sonuçlar verdiği açıkça görülmüştür. Aşağıda yer vereceğimiz ürünler antiseptik oluşu ile bölgedeki kaşıntı ve ağrıyı alabilmekte, enfeksiyon olma riskini ortadan kaldırabilmektedir. Bu bitkisel ürünler şu şekilde sıralanabilir;

Nane yağı,Çay ağacı yağı,Elma sirkesi,Aloe vera,Karbonat- tuz karışımıdır.

A) Amonyak Böcek Sokması İçin Kullanılabilir mi?

Amonyak böcek sokması için kullanılabilen bir ürün türüdür. Ancak her böcek ısırığı sonrasında uygulanması önerilmez. Bu nedenle doktora gidilemeyen durumlarda uygulanması daha doğru olacaktır. Amonyak yalnızca kene ve akrep sokması durumlarında uygulanabilir. Bu nedenle bu böceklerin sokması dışında bir böcek soktuğunda, amonyak kesinlikle uygulanmamalıdır.

Böcek Sokmasına İyi Gelen Krem Listesi | Böcek Sokmasına İlaç Olarak Ne Kullanılmalı?

Böcek sokmasına iyi gelen krem içerikleri arasından seçim yaparak, bölgedeki ağrı ve şişlik problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Vücuttan hızlı bir şehirde zehrin atılmasını sağlayan bu kremler, oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Böcek sokması ilaç olarak kullanabileceğiniz ürünler şunlardır;

A) Hametan Böcek Sokması İçin İyi Gelir mi?

Hametan ağırlıklı olarak cilt problemlerini gidermek için kullanılabilen bir krem türüdür. Ancak Hametan böcek sokması içinde rahatlıkla kullanılabilir. Bu krem ısırılan bölgeye uygulandığında kaşıntı ve şişliği önemli ölçüde giderecektir.

B) Stilex Krem

Etken maddesi Mepiramin Maleat olan bu krem, böcek sokması için özel olarak formüle edilmiştir. Bölgeye uygulandığında hızlı bir şekilde kaşıntı, şişlik, alerji ve iltihabı ortadan kaldırabilmektedir. Hızlı bir şekilde iyileşme sağlayan bu kremin, günde 3-4 defa uygulanması semptomların ortadan kaldırılması konusunda yeterli olacaktır.

C) Solerat Krem

Etken maddesi Stilex krem ile aynı olan Solerat, böcek sokması için kullanılabilen bir ilaç türü olarak öne çıkıyor. Yalnızca 2-3 kez uygulanması yeterli olan bu krem, günde 3-4 kez kadar kullanılabilecektir.

D) Bepanthen Krem

Bepanthen krem çocuklarda ve yetişkinlerde her derde deva olan bir ürün olarak öne çıkıyor. Pişiklerde, yara ve yanıklarda kullanılabilen Bepanthen, böcek ısırıklarında kullanıldığında da şişliği ve kızarıklığı hemen ortadan kaldırabilecektir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!