featured

Borsa İstanbul Nedir? Tüm Merak Edilen Yönleriyle Borsa İstanbul (BİST)…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul başta yatırımcılar olmak üzere tüm vatandaşların ilgisini çeken kurumlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda Borsa İstanbul’un kuruluşu, görevleri, yetkileri, hukuki yapısı ve tarihi ile ilgili merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. İşte, ülkemizde yatırımcıları ve yatırım yapanları bir araya getiren, güvenli alım satım işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayan Borsa İstanbul (BİST)…

Borsa İstanbul Ne Yapar?

Borsa İstanbul ya da daha kısa ifadesiyle BİST, en basit tanımı ile ülkemizde Türk ve yabancı kaynaklı bankalar ile aracı kurumlara saklama ve takas hizmeti sunan, bu kapsamda yatırımcıları bir arada toplayan ve onların güvenli şekilde alım – satım işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlayan kurumdur.

Bugün ülkemizde borsa hisseleri alım ya da satım işlemleri gerçekleştirecek her yatırımcı, yalnızca “Borsa İstanbul” bünyesinde bu işlemlerini yerine getirebilir.

Borsa İstanbul Ne Zaman Kurulmuştur? BİST Tarihi…

30 Aralık 2012 günü 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girmesiyle, söz konusu Kanunun 138. maddesi düzenlemesi uyarınca borsacılık faaliyetlerini yürütmek üzere “Borsa İstanbul A.Ş.” kurulmuştur.

Borsa İstanbul’un esas sözleşmesinin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanıp Bakan tarafından onaylanması ile Borsa İstanbul, 3 Nisan 2013 günü faaliyet izni almış ve 5 Nisan 2013 tarihinde faaliyete geçmiştir.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Vadeli İşlemler Opsiyon Borsası ve İstanbul Altın Borsası, tek bir çatı altında “Borsa İstanbul” adı altında birleştirilmiştir.

Borsa gündem temelini oluşturan ve 2013 yılında Borsa adı altında birleşen “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası” ise 1985 yılında kurularak faaliyetine başlamıştır. Ülkemiz borsa işlemlerinin temelini oluşturan “Dersaadet Tahvilat Borsası” ise 1873 yılında kurulmuş ve bu anlamda günümüzün Borsa İstanbul markasının da tarihi başlangıcı niteliğine sahip olmuştur.

Borsa İstanbul A.Ş’nin yani BİST’in, 24 Şubat 2017 günü yayınlanan kararnameyle, devlete ait tüm hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir.

Borsa İstanbul Yönetimi

Borsa İstanbul, genel kurul tarafından üç yıl süre ile seçilen ve toplam dokuz üyeden teşekkül eden bir Yönetim Kurulunca yönetilir. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ise Yönetim Kurulu tarafından seçilir. Şu an için Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi ise Prof. Dr. Erişah Arıcan tarafından yürütülmektedir.

Yönetim Kurulu dışında, Borsa İstanbul’un bünyesinde Üst Yönetim ve Komiteler yer alır. Borsa İstanbul’un Üst Yönetiminde de Genel Müdür, Denetim ve Gözetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Yardımcıları bulunur. Borsada başarı için yapılması gerekenler nelerdir, bilgi almak için yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Borsa İstanbul Oluşumu ve Pazarları

Borsa İstanbul ya da kısaca BİST kendi bünyesi kapsamında, bir meslek kuruluşu niteliğiyle kalkınma ve yatırım bankaları, ticari bankalar ile aracı kurumlardan oluşan üyelere sahiptir.

BİST Hisse senetleri piyasasında dört devamlı pazar bulunur. Bu pazarlar ise;

Ulusal Pazar,İkinci Ulusal Pazar,Yeni Ekonomi Pazarı,Gözaltı Pazarıdır.

Yine BİST tahvil ve bono piyasasında da;

Kesin alım satım pazarı,Repo – ters repo pazarı,Gayrimenkul sertifikaları pazarı yer almaktadır.

Ortaklık hakkı ya da alacak hakkı sağlayan ve de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından menkul kıymet olarak kabul gören sermaye piyasası araçları, Borsa İstanbul’da işlem görür.

Bu kapsamda Borsa İstanbul’da, hisse senetleri, devlet tahvilleri ve hazine bonoları işlem görebilir. Yine Borsa İstanbul  “Yatırımcıları Koruma Fonundan” aracı kuruluşların gerçekleştirdikleri sermaye piyasası faaliyet ve işlemleri sebebiyle, müşterilerine karşı yalnızca hisse senedi işlemlerinden kaynaklanan nakit ödeme ve de hisse seneti teslim yükümlülüklerine yönelik ödeme yapılabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!