featured

Boşanmada Kusur Sayılan Haller Nelerdir? Boşanma Davalarında Nafaka ve Tazminat İstemlerinde Kusurun Etkileri…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boşanmada kusurlu sayılan haller nelerdir? Boşanma davalarında, tarafların kusurları oldukça önem arz eden konuların başında gelir. Diğer eşe göre daha ağır kusuru bulunan eşin, talep edilmesi durumunda nafaka, maddi ve manevi tazminat ödeme gibi yükümlülükleri doğar. Yine her boşanma davasında, kusur oranları ayrı ayrı olaya göre değerlendirilir. Boşanmada kusur sebepleri nelerdir? Boşanmada kusur tespiti nasıl yapılır? Yazımızda Boşanmada kusurlu sayılan haller açısından bu denli önemli olan konuya ve sorulara yer vereceğiz.

Boşanmada Kusur Sayılan Haller Ne Demektir | Boşanmada Kusur Sebepleri

Boşanmada kusur sebepleri neler bu konuya geçmeden öncede boşanmada kusurun ne olduğunun tanımını yapalım. Evli olan eşlerden birinin ya da her ikisinin, kendisinden beklenen sadakat yükümlülüğüne ya da evlilik birliğinin neticesi olan diğer yükümlülüklere aykırı davranışlar sergilemesi sonucu, boşanmaya belirli oranda neden olduğuna karar verilir. Buda tarafların boşanmada kusur sayılan haller ve dereceleri olarak adlandırılır.

Boşanmada Kusur Sayılan Haller Nelerdir?

Boşanmada kusur sayılan haller ve davranışlar sınırlı sayı prensibi ile sayılmamıştır. Yani, kusur olarak kabul edilebilecek haller sınırsızdır ve her somut olayda farklılaşabilir. Başka bir ifadeyle, bir olayda kusur olarak kabul edilen bir davranış, eşlerin durumuna göre başka bir davada kusur olarak nitelendirilmeyebilir. Boşanmada kusur ilkesi arasında gösterilebilecek haller ise şu şekilde sıralanabilir; 

Eşlerden birinin, diğer eşi aldatması,Evden kovma, aç-susuz bırakma, anormal şekilde cinsel ilişkiye zorlama gibi durumlar,Eşlerden birinin, diğer eşe karşı pek kötü muamele doğuracak ya da onur kıracak davranışlarda bulunması,Eşlerden birinin, diğer eşin vücut bütünlüğüne ya da hayatına kastetmesi,Eşlerden birinin, diğer eşe karşı sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarda bulunması,Evli eşlerden birinin haysiyetsiz yaşam sürmesi ya da küçük düşürücü suç işlemesi,Eşlerden birinin, diğer eşe karşı fiziksel, psikolojik, ekonomik veya cinsel şiddet içeren eylemler uygulaması,Eşlerden birinin, diğer eşe karşı evlilik birliğinden kaynaklı yükümlülüklerini ihlal edici davranışlar sergilemesi,Yaşanılan ortak konutun, evlilikten doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla terkedilmesi,Aşırı alkol kullanımı ya da uyuşturucu madde kullanımı ile evlilik birliğinin çekilmez hale gelmesi boşanmada kusur sebepleri içerisinde gösterilebilir. 

Yukarıda da belirtildiği gibi bu kusurlu haller, boşanma davalarında sık karşılaşılan ve başlıca kusurlu durumlardır. Boşanmada kusur Yargıtay kararları ve uygulama örnekleri incelendiğinde, sınırsız sayıda boşanmada kusur olabilecek durum olduğu açıkça görülebilir.

Çekişmeli Boşanma Davaları ve Boşanmada Kusur Tespiti

Boşanmada kusurlu sayılan haller konusunda Türk Medeni Kanunu madde 166/1 düzenlemesinde;

“Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir” 

Hükmü bulunmaktadır. Yani, bir boşanma davasında illaki kusuru daha az bulunan eşin, boşanma davası açması şart değildir. Boşanmada kusur tespiti konusunda kusurun derecesi de oldukça önemlidir. Ancak, daha çok kusuru olan eş dava açmışsa, daha az kusuru bulunan eş, duruma itiraz edebilir ve boşanmaya karşı çıkabilir.

Bu anlamda, anlaşmalı boşanma dışında, eşlerin karşılıklı iddialarını ileri sürdükleri çekişmeli boşanmalarda, tarafların kusur oranları son derece önemlidir. Boşanmada kusur sebepleri belirlendikten sonra kusur oranına karar verilir. Sonrasında yoksulluk nafakasından, maddi ve manevi tazminata dek eşlerin kusurları ve kusur dereceleri göz önüne alınır.

Yoksulluk Nafakası İstemi ve Kusur | Boşanmada Kusur İspatı

Boşanmada kusur sayılan haller nelerdir? Boşanma davalarında tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olmak üzere üç tür nafaka talebi vardır. Boşanmada kusur sebepleri söz konusu olsa da boşanmada kusur ispatı sonrasında bu nafaka taleplerinde bulunabilmek mümkündür. Boşanma süresince söz konusu olan tedbir nafakasında ve ortak çocuğun giderlerine katılmayı ifade eden iştirak nafakasında kusur araştırması yapılmaz.

Ancak yoksulluk nafakasında ise boşanmaya kusuru ile neden olan eşin ödediği nafaka söz konusudur. Yani, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan eş, daha ağır kusurlu olmamak koşuluyla karşı taraftan yoksulluk nafakası isteyebilir.

Bu durumda, boşanmada kusurlu sayılan haller göz önünde bulundurulduğunda kusursuz, az kusurlu ya da eşit kusurlu olan eş, diğer taraftan yoksulluk nafakası talep edebileceği söylenebilir.

Boşanma Davalarında Tazminat İstemleri

Boşanmada kusur sayılan haller söz konusu olduğunda tazminat konusu da oldukça merak ediliyor. Boşanmada kusur sebepleri doğrultusunda tazminat talebi söz konusu olacaktır. Boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat istemleri, doğrudan tarafların kusur oranlarına bağlıdır ve tazminat talepleri tarafların kusuru göz önünde bulundurularak hükme bağlanır. 

Daha basit bir ifade ile tazminat talep edebilmek için, boşanmada kusursuz ya da daha az kusurlu olmak gerekir. Kısacası tazminat boşanmada kusur sebepleri bakımından daha az suçlu olmayı gerektirir. Eşit ya da daha ağır kusuru olan eş, diğer eşten tazminat talebinde bulunamaz.  Tazminat nedir, nasıl alınır konusu için bu yazıdan bilgi alabilirsiniz.

Mal paylaşımı ve velayet konusunda ise boşanmada kusur sayılan haller derecesi önem arz etmez. Boşanmada kusur ilkesi doğrultusunda mal paylaşımı ve eşler arasındaki evlilik rejimine göre çözülür. Velayette ise kusurdan bağımsız bir şekilde, tamamen çocuğun çıkarlarına ve menfaatine göre karar verilir. Anlaşmalı boşanmada evlilik süresi için bilgi almak için tıklayınız. 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!