featured

Brooklyn Köprüsü Hikayesi | Brooklyn ve Manhattan Arasındaki Tarihi Köprü; Brooklyn Bridge

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri’nin ve dünyanın en önemli kent merkezlerinden biri olan New York City, ticaretin, finansın, medyanın, teknolojinin, sanat ve modanın merkez noktalarından biridir.

ABD’nin en kalabalık şehri olan ve doğal bir liman üzerine kurulan  New York, 5 ayrı bölgenin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Brooklyn, Manhattan, The Bronx, Queens ve Staten Island 1898 yılında birleşerek New York kentini oluşturmuştur.

Bu bölgelerden Manhattan, New York’un ticari, finansal ve kültürel merkezdir. Çok sayıda simge yapı, müze ve turistik yapı bu bölgede bulunur. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York Borsası ve NASDAQ burada bulunan önemli merkezlerdir. Brooklyn ise yine New York denilince hemen akla gelen bölgelerden biridir ve kentin nüfus olarak en kalabalık bölgesini oluşturur.

İşte New York’un kalbi niteliğinde olan Manhattan ve Brooklyn arasında kurulan ilk köprü olan Brooklyn Köprüsü, yapımında yaşanan ilginç olaylar, New York’un gelişmesindeki büyük katkısı, dünyanın ilk çelik halat kullanılan köprüsü olması, ikonik yapısı ile New York’un sembol yapıları arasında önde gelir. İşte, son derece ilginç Brooklyn Köprüsü hikayesi….

Kentin Sembol Yapılarından Biri Brooklyn Bridge

New York’un en önemli yapıları arasında yer alan Brooklyn Köprüsü’nün tasarımı ve fikri, tel kabloyu icat eden John Roebling’e aittir. Roebling’in en büyük hayali olan bu köprüye 1870 yılında başlanmış ve 13 yıl sonra tamamlanmıştır. Daha önce Brooklyn ile Manhattan arasında yani şehrin iki yakası arasında ulaşım feribotlarla sağlanmaya çalışılırken, köprünün inşası sonrası New York, büyük gelişim göstermiş ve adeta ABD’nin merkezi konumuna gelmiştir.

YouTube video

Tamamlandığı 1883 yılında, dünyanın en geniş asma köprüsü unvanını alan bu eşsiz köprü; Brooklyn Köprüsü, iki büyük kulesi de yapıldıkları yıllarda ABD’de ki en yüksek yapı olarak tarihe geçmişlerdir. East River (Doğu Nehri) üzerine inşa edilen köprü ile çelik halat kullanımının köprü inşaatlarında kullanılmasının da yolu açılmıştır.

Brooklyn Köprüsü Hikayesi ve Yapım Özellikleri

Dünyanın en büyük kablo şirketi sahibi ve aynı zamanda mühendis olan John Roebling, en büyük hayali olan bu köprünün yapımı için çalışmalara 1870 yılında başladı. Roebling, bu eşsiz köprüyü çelik halatlar ile asmayı planlıyordu. Ancak daha önce kimse böyle bir şeye cesaret edememişti.

YouTube video

Bu hayal ile köprünün ilk yapım çalışmalarına başlayan John Roebling, köprünün yerini tespit çalışmaları esnasında bir feribotun ayağını ezmesi nedeniyle tetanoza yakalanmış ve iki hafta içinde de hayatını kaybetmiştir. Böylece John Roebling’in büyük hayali daha ilk başta sona ermiştir.

Ayrıca burada belirtelim ki köprünün yapımında görev alan toplam 600 işçiden 27 tanesi daha köprünün yapımı sırasında hayatlarını kaybetmişlerdir.

Baş Mühendis John Roebling’in hayatını kaybetmesi üzerine projeyi oğlu olan Washington Roebling üstlenmiştir. Ancak o da talihsiz bir şekilde, 1872 yılında köprünün su altına konulacak ayakları için su altında çalışırken vurgun yemiş ve felç olmuştur.

Roebling ailesinin büyük hayali bu kaza ile sona ermek üzereyken ortaya Washington’un eşi olan Emily Roebling çıkmış ve verdiği mücadele sonunda mühendis olmamasına karşın projeyi fahri olarak üstlenmiş ve yatalak haldeki kocası Washington’un talimat ve yönlendirmeleri ile 11 yıl boyunca köprünün yapımında kilit rol oynamıştır. Bir kadının irade ve azmi sonucu adeta New York’un kaderi değişmiş ve kentin iki yakasını birbirine bağlayan ilk asma köprü 1883 yılında açılmıştır.

YouTube video

Gotik tarzda yapılan, 19. yüzyıl mühendisliğinin doruk noktası kabul edilen ve dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilen köprü görkemli kutlamalarla resmen 24 Mayıs 1883 yılında açılmıştır. Araç trafiği yanında yaya trafiğine de açık olan köprüden ilk geçen yaya ise Emily Roebling olmuştur.

Brooklyn Köprüsü Sayısal Verileri

Brooklyn Köprüsü açıldığı yıl 150.300 kişi yaya olarak köprünün üzerinden geçmiştir. Brooklyn Köprüsünün ana ayakları arasındaki toplam açıklık 486,3 metredir. Köprünün yüksekliği ise yaklaşık 84,3 metredir. Bu efsanevi köprünün uzunluğu  1825,4 metre, genişliği ise 25,4 metredir.

YouTube video

Brooklyn Köprüsü çeliğin kullanıldığı ilk asma köprü olarak tarihteki yerini almış ve sonraki köprülere de öncülük etmiştir. Roebling’in çelik halat fikri bu anlamda köprü inşaatları açısından tam bir devrim niteliğindedir.

Bu önemli ve tarihi kırmızı köprü; Brooklyn Bridge 1964 ve 1966 yıllarında restore edilerek güçlendirilmiş ve ışıklandırılarak günümüzdeki halini almıştır. Brooklyn Köprüsü hemen yakınında, 1909 yılında açılan ve yine Manhattan ile Brooklyn’i birbirine bağlayan ünlü iki katlı asma Manhattan Köprüsü yer alır. Manhattan ve Brooklyn bölgeleri arasındaki üçüncü köprü ise Williamsburg Köprüsü ismini almıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!