featured

Brütten Nete Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pek çok maaşlı çalışan brütten nete maaş hesabı yapmanın kolay yollarını aramaktadır. Her ay alınan maaşın net miktarını öğrenmek için birkaç temel adımın uygulanması gerekmektedir. Brütten nete çevirme yapmak oldukça kolay bir işlemdir ve çok az bir matematik bilgisini gerektirir.

YouTube video

Brütten nete mesai hesaplama için öncelikle bazı formülleri uygulamanız gerekiyor. Bu sayede aylık maaşınızın tam olarak kaç paraya tekabül ettiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Biz de bu yazımızda sizler için brütten nete çevirme formülü hakkında önemli bilgileri paylaşmak istedik. İşte, Netten brüt maaş HESAPLAMA için de kullanılan yöntemler.

Brüt Maaş Nedir?

Brüt maaş için en doğru tanımlardan biri çalışanın hak ettiği ve kesintilerin olmadığı maaştır tanımıdır. Buna göre brüt olarak hesaplanan maaş için vergi ya da SGK kesintisinin yapılmadan ortaya çıkan miktar demek doğru olacaktır. Aynı şekilde iş veren tarafından çalışana ödenen paraya da brüt maaş diyebiliriz.

YouTube video

Brüt maaş hakkında bilmeniz gereken en önemli nokta bu hesabın doğrudan sizin cebinize gelmeyecek olmasıdır. İş veren tarafından ödenen bu paradan bazı kesintiler yapılarak size aylık maaş ödemesi yapılır. Dolayısıyla brüt olarak belirlenen hesabı net maaşa çevirmek bu açıdan önem teşkil etmektedir.

Net Maaş Nedir?

Günlük maaş HESAPLAMA için mutlaka elinize geçen net miktara ulaşmanız gerekmektedir. Bu yüzden brüt maaşınızdan net maaşınıza doğru yapılan kesintileri göz önüne almak durumundasınız. Net maaş, brüt maaştan kesilen miktarı içine alarak aylık maaşınızın direkt cebinize yansımış halidir.

Brüt maaşınızdan yapılan vergi ve SGK kesintilerinin aylık maaşa yansıyan haline net maaş diyoruz. Yani aslında net maaş adı üstünde cebinize giren aylık maaşın tanımıdır.

Net Maaş ile Brüt Maaş Arasındaki Temel Farklar

Brütten nete tablo çevirisi sayesinde her ay elinize geçecek net maaşı hesaplamanız mümkündür. Yukarıda da belirttiğimiz gibi brüt maaşın tüm kesintilerinin yapılmış hali sizin net maaşınıza tekabül etmektedir. Bu konudaki en önemli ayrım bu gibi dursa da aslında net maaş ile brüt maaşı ayıran birkaç temel fark daha bulunmaktadır. Bu farklar özellikle de brütten nete emekli maaşı hesabı yaparken de bilmeniz gereken temel farklardır.

Aynı şekilde brütten nete tazminat hesaplama işlemleri için de brüt ve net maaşın farklarını bilmeniz faydalı olacaktır. Brüt maaştan net maaşa geçiş hesaplaması yaparken devreye giren en temel fark gelir vergisi oranıdır. Buna göre her sene farklılık gösteren gelir vergisi oranı için o senenin açıklamalarını beklemek doğru olacaktır.

Gelir vergisi, brüt maaştan kesilen en fazla dilimi içeren bir vergidir. Bu vergi sistemi her senenin başında farklı oranlar ile yenilenmektedir. Dolayısıyla geçen senenin net maaş hesaplaması ile bu senenin net maaş hesaplaması arasında farklılıklar olabilir.

Brütten Nete Maaş Hesaplaması

Pek çok yerde bulunan maaş HESAPLAMA robotu sayesinde brüt maaşınızı net maaşınıza çevirmeniz mümkün olacaktır. Geçen yılın net maaş hesaplaması için ücret bordrosu HESAPLAMA Excel 2019 tablolarına ulaşabilirsiniz. Brüt maaşı net maaşa çevirirken o senenin vergi oranlarını da kapsamlı bir şekilde ele almanız gerekmektedir. Bu işlemi yaparken 2020 yılının net maaş oranlarını ele alabilirsiniz.

Brüt maaşı net maaşa çevirirken SGK prim kesintisini, gelir vergisini ve damga vergisini hesaba katabilirsiniz. Bunların yanında her sene talep edilen bazı ek kesintilerin olması durumu da söz konusudur. Tüm bu kesintilerin oranlarını hesaplayarak işe başlayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=9iXgGbBsuzs

Bunun yanı sıra net maaş bilgisine ulaşmak için bağlı olduğunuz firmanın vergi dilimini de göz önüne almanız gerekiyor. Böyle bir durumda ocak ayında işe başladıysanız aralık ayındaki kesinti aynı olacak diye bir kaide bulunmuyor. Şirketin büyüyüp küçülmesi ve yer aldığı vergi dilimi yıl içerisinde de farklılık gösterebiliyor.

Tüm bu hesaplama sistemlerinden yol çıkarak brüt maaşınızı net maaşınıza çevirebilirsiniz. Bunun için hem şirket verilerine hem de o senenin vergi oranlarına mutlaka göz atmanız gerekmektedir.

Net Maaş Üzerinden Anlaşma Yapma

Brüt maaşınızı net maaşa çevirmek zorunda kalmamak adına çalıştığınız şirket ile direkt net maaş üzerinden bir anlaşma yapabilirsiniz. Size brüt olarak söylenen maaşı net maaşa çevirerek bu anlaşmayı yapmanız mümkündür. Bu sistem sayesinde maaşınızda yıllık herhangi bir eksilme yaşanmasının da önüne geçebilirsiniz.

Bu sistem, ülkemizde ne yazık ki pek çok iş veren tarafından kabul edilmeyen bir sistemdir. Yine de bazı uluslararası firmalardan bu tip bir maaş hizmeti talep etmeniz mümkündür. Özel sektördeki pek çok iş veren yıl sonu itibariyle çalışanına ve devlete daha fazla para ödemek zorunda kalacağından dolayı bu sistemi desteklememektedir.

Aynı şekilde Kıdem İhbar hesaplama için de ilk önce iş veren ile bir anlaşma yapmanız faydalı olacaktır. Bilindiği üzere ülkemizde kıdem tazminatı için de tanınan haklarda sürekli değişiklikler yapılmaktadır. Bu bağlamda mağdur olmamak adına iş veren ile anlaşmanızı işe girmeden önce yapmanız faydalı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!