featured

Bu Hayvanları Avlamak Zor ve Tehlikeli! İşte, Afrika Savanaları ve Afrika’nın Beş Büyükleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afrika savanaları ve yaşamı tüm dünya tarafından merak edilen doğal yaşam alanları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Afrika kıtası denildiğinde akla gelen beş büyük yani Big 5 listesinde yer alan hayvanların neler olduğu da çok merak ediliyor. Bu yazımızda Afrika savanaları ve bu savanalarda yaşayan beş büyük hayvanın hangileri olduğuna bakacağız…

Big 5, Beş Büyükler İsmi Nereden Geliyor?

Kenya’nın, İngiliz kolonisi olduğu dönemlerde Avrupa kıtasından gelen avcılar tarafından verilen bir isim olan “Big 5” yani “Beş Büyükler”, Afrika kıtasında yaşam süren, en tehlikeli ve avlanması da en zor olan beş büyük ve vahşi hayvanı temsil ediyor.

Big 5 listesi içinde yer alan bu hayvanların günümüzde avlanmaları kesin olarak yasaklanmış olsa da, ne yazık ki kaçak avlanma sonucu, Afrika kıtasının bu beş büyük hayvanının nesli tehlikeye düşmüş durumda bulunuyor. Peki, Big 5 listesi içinde hangi hayvanlar yer alıyor? İşte, Afrika’nın beş büyükleri, Afrika savanaları

Afrika’nın Beş Büyükleri ve Afrika Savanaları

Afrika savanaları içide yer alan hayvanlar dünyada merak konusu. hatta pek çok turist bu savana hakkında deneyim yaşamak için bazı Afrika ülkelerine turistik geziler gerçekleştiriyor. İşte, Afrika savanaları listesi… 

1- Aslan

Afrika denildiğinde ilk akla gelen vahşi hayvanların başında elbetteki “Aslan” geliyor. Afrika Ulusal parklarında doğal hayatlarını devam ettiren aslanlar, safari yolculuklarının da en popüler ve en çok ilgi gören hayvanları olarak dikkat çekiyor. Afrika doğal yaşamının bu en görkemli avcıları, sahip oldukları asalet ve cesaret ile de insanlarda hayranlık uyandırıyor.

2- Leopar

Leoparlar gizlenme konusunda sahip oldukları üstün yetenek ve kamuflaj özellikleri ile Beş Büyükler arasında yakalanması en zor olanı olarak dikkat çekiyor. Leoparlar, aslanların aksine sürü halinde değil yalnız yaşamaktan hoşlanan avcı kediler. Gece avlanan leoparlar, tırmanma özellikleri ile de büyük kediler arasında öne çıkıyorlar. Bu anlamda bir leoparı, avı ile birlikte bir ağacın en tepesine çıkarken görmek hiç te şaşırtıcı olmasa gerek.

3- Afrika Fili

Dünyanın en büyük kara hayvanı olan Afrika filleri, güçlü sosyal yaşamları, hafızaları ve sahip oldukları zekaları ile öne çıkıyorlar. Asya fillerinden büyük kulakları ile ayrılan Afrika filleri maalesef günümüzde dahi kaçak olarak avlanan fildişi avcıları yüzünden, Afrika kıtasının bu nadide hayvanlarının soyu tehlike altında bulunuyor .Yine Afrika safari turlarında Aslan, Leopar, Çita gibi avcı kediler ve Gergedan gibi nadir canlılar ile beraber en çok ilgi gören hayvanlar arasında Afrika filleri de yer alıyor.

4- Afrika Mandası

Devasa cüsseleri, öngörülemeyen tavırları ile oldukça tehlikeli bir tür olan Afrika mandaları, özellikle köşeye sıkıştıklarında son derece saldırgan olabiliyorlar. Afrika kıtasına özel olan bu canlılar, Afrika sosyal yaşamının da önemli bir parçası durumunda bulunuyor. Afrika mandaları ile aslanlar arasındaki av avcı ilişkisi ve mücadeleleri de Afrika’nın sembolleri arasında yer alıyor.

5- Siyah (Kara) Gergedan

Dünya üzerinde yer alan en nadir hayvan türleri arasında yer alan ve 2000 adet nüfusu ile soyu tükenme tehlikesi altında bulunan gergedanların, beyaz ve siyah olmak üzere iki türü bulunuyor. Beyaz gergedanlara bakarak daha saldırgan bir yapıya sahip olan siyah (kara) gergedanlar, yine beyaz gergedanlar gibi toplu değil yalnız yaşamayı seviyorlar. Siyah Gergedanlar, sahip oldukları dev cüsseleri, bü cüsseden beklenmeyen atiklikleri ve de güçlü yapılarıyla öne çıkıyorlar.

Beş Büyükleri Nerelerde Görebiliriz?

Afrika kıtasının beş büyükleri olan bu eşsiz canlıları Afrika kıtasında görebileceğiniz başlıca ülkeler ise Kenya, Güney Afrika, Botsvana ve Tanzanya.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!